Sollicitatietips > Zeven Gouden Tips voor het schrijven van de sollicitatiebrief

Zeven Gouden Tips voor het schrijven van de sollicitatiebrief

Ben je goed voorbereid, heb je je ingelezen en weet je echt alles van de vacature? Dan kun je aan de slag met je sollicitatiebrief. Wij geven je Zeven Gouden Tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

 1. Hou het kort, maar krachtig
  De gemiddelde lengte van een sollicitatiebrief is niet langer dan één A4. Dit betekent dat je snel ‘to the point’ moet komen, in simpele en krachtige zinnen. Geef geen informatie die niet relevant is voor de werkgever. Vraag je steeds af of datgene wat je schrijft van belang is voor het bedrijf en de functie. Waak ervoor dat je niet je CV herhaalt; werkervaring opsommen is dubbelop. En schrijf niet uitgebreid over zaken die je beter persoonlijk kunt toelichten tijdens een gesprek.
 2. Pas je schrijfstijl aan
  Een goede sollicitatiebrief is formeel, maar niet té formeel. Zorg dat de brief past bij de stijl van de organisatie waar je solliciteert en de baan waarop je solliciteert.
 3. De eerst alinea
  In tegenstelling tot wat je vaak leest, is het niet nodig om eerst uit te leggen waar je de vacature hebt gevonden en dat je denkt dat de functie goed bij je past. Met beide zinnen verkoop je jezelf niet. Probeer in plaats daarvan in te haken op iets wat je is opgevallen op de website, aan het product, of iets persoonlijks wat jouw passie voor de functie weergeeft. Kom origineel uit de hoek, dan weet je zeker dat je brief wordt uitgelezen.
 4. CV
 5. Wat is je motivatie?
  Omschrijf kort en krachtig waarom de vacature je aanspreekt en waarom jij geschikt bent voor de deze baan.
 6. Verkoop jezelf, maar niet te hard
  Je goede eigenschappen zijn zeker belangrijk, maar maak het niet te bont. In plaats van te schrijven dat ‘je ervan overtuigd bent de meest geschikte kandidaat te zijn’ kun je beter inhoudelijk ingaan op de functie en indruk maken met scherpzinnig commentaar of advies. Hierdoor zal een werkgever vanzelf gaan denken dat jij het meest geschikt bent.
 7. CV

 8. Vermijd spelfouten in je brief
  Ai! Spelfouten zijn echte dooddoeners! Voorkom spelfouten te allen tijde, het komt onprofessioneel over en je wordt niet meer serieus genomen. Laat je brief altijd nog even nalezen aan één of meerdere personen voordat je hem verstuurt. Niet alleen kunnen ze de spelfouten eruit halen, ook krijg je misschien nog waardevolle feedback op de inhoud van je brief.
 9. Sla op als pdf
  Sla je Word document op als pdf bestand wanneer je helemaal klaar bent en niets meer wil veranderen. Zo voorkom je verspringingen in de layout of andere aanpassingen die (onbedoeld) kunnen worden gemaakt in je tekst. Geef het bestand een logische naam, bijv. ‘soll_PJCornelissen’ of ‘soll_callcentermedewerker’ of verwerk het referentienummer van de vacature in je bestand.

  Ben je klaar met het schrijven van de sollicitatiebrief? Lees dan nu de Zes Gouden Tips om je sollicitatiebrief optimaal te verzenden.