STUDENTJOB BLOG

BBL is een afkorting voor beroeps begeleidende leerweg. Je combineert al het goede van werken in de praktijk met leren. Een BBL Opleiding kun je starten wanneer je op zijn minst 16 jaar oud bent. Je hebt met een BBL opleiding geen recht op een studiefinanciering, maar je zult wel salaris ontvangen van je werkgever. Echter, het is dan wel belangrijk dat de werkgever daadwerkelijk een erkend leerbedrijf is.

BBL


Wat houdt het in?

Studenten die het MBO doen kunnen ook gewoon een BBL opleiding volgen, uiteraard wanneer ze op zijn minst 16 jaar oud zijn. Een van de meest gekozen opleidingen onder MBO studenten is de elektrotechniek opleiding. Dit is een interessante opleiding die handwerk combineert met moderne elektrotechniek. Een goede keuze voor velen die van elektronica houden. Het is voor studenten vooral belangrijk om te leren door te doen, daar haal je het meeste uit. De meeste studenten hebben recht op een compensatie voor de reiskosten die zij moeten maken voor hun opleiding. Soms krijgen leerlingen zelfs een vergoeding voor het aantal uur dat ze op school zitten.

Voor wie is een BBL opleiding geschikt?

Het principe ‘leren door doen’ is voor de meeste studenten simpelweg geschikter. Een BBL opleiding is een goed idee wanneer je graag leert door in de praktijk actief te werken, je wel naar school wilt om te leren maar ook tegelijkertijd aan het werk wilt zijn en iets minder tijd op school wilt doorbrengen dan met een full-time studie, je werkervaring wilt opbouwen en directe zekerheid wilt betreft een arbeidsovereenkomst en wanneer je houdt van leuke contacten opbouwen met collega's.


Erkende leerbedrijven

Als voorwaarde wordt wel gesteld dat je ook echt daadwerkelijk werk moet hebben bij een erkend leerbedrijf. Zonder werk bij een EL zul je een BBL opleiding niet kunnen starten.

De studiekosten

Studenten die een BBL opleiding volgen gaan naar school en maken huiswerk, maar ze zullen ook direct beginnen met werken. Je kunt rekening houden met een studielast aan school van 850 uur per schooljaar, en een studielast aan werkuren van 610 uur per schooljaar. Goed om te vermelden is wel dat dit enkel minima zijn, ze kunnen dus nog verder oplopen. Je gaat als student ongeveer twee dagen naar school, en de rest van de week mag je de handen uit de mouwen steken op de werkvloer. De studielast is ongeveer gelijk aan de BOL opleiding.

Verschillen met BOL opleidingen

Voor studenten die op MBO niveau studeren kan er soms nog wel eens wat verwarring ontstaat tussen een BOL-opleiding en een BBL opleidingen. De meeste MBO studenten volgen een BOL-opleidingen. Studenten krijgen dan te maken met een korte stage voor het opdoen van praktijkervaring. Ze kunnen dan met een OV-kaart makkelijk gratis reizen, ook op minderjarige leeftijd. Je spendeert vijf dagen per week op school.

De studielast is gelijk, namelijk minimaal 1.600 uren per schooljaar. Dit is een wettelijk bepaald minimum. Het verschil is dat studenten die een BBL opleiding doen ook echt daadwerkelijk gericht praktijkervaring doen op de werkvloer, terwijl BOL studenten korte praktijkervaring opdoen door middel van een korte stage. Wanneer je tijdens je opleiding de voorkeur geeft aan meer uren op school en daar de focus op wilt leggen, dan is BOL een betere keuze. Wanneer je direct praktijkervaring op wilt doen, en alvast de basis wilt leggen aan een sterke carrière in een veld dat je aanspreekt, dan is een BBL opleiding de beste keuze voor jou!

 

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.