Het cv

Hoe maak je een cv?

Het maken van een goed cv (curriculum vitae) is een belangrijk onderdeel in de jacht naar jouw nieuwe baan. Of je nu op zoek bent naar een vaste baan, bijbaan of stage, je zult een cv moeten schrijven. Een bedrijf gebruikt je cv om een beeld van jou te schetsen en te bepalen of jij en jouw vaardigheden bij het bedrijf passen. Bij het maken van een cv moet je op de volgende dingen letten.

Duidelijkheid

Het doel van een cv is om jezelf te presenteren aan een bedrijf voor het sollicitatiegesprek. Het is belangrijk dat je cv duidelijk overkomt bij het bedrijf zodat zij weten met wie ze te maken hebben. Je cv moet laten zien we je bent, wat je hebt gedaan en wat je kan toevoegen aan het bedrijf. Denk dus goed na over hoe je wilt overkomen en laat jezelf zo zien dat ze geen nee tegen je kunnen zeggen.

Laat geen vragen onbeantwoord

Na het lezen van het cv, wat zijn de vragen die de lezer nog zou kunnen hebben? Probeer die ook te beantwoorden. Heb jij al een tijdje niet gewerkt? Laat dan terugkomen wat je in die tijd hebt gedaan, bijvoorbeeld cursussen, reizen etc.

Onderscheidend

Houd zeker rekening met competitie van andere sollicitanten. Het cv wordt dan vaak gebruikt door het bedrijf om te kiezen welke mensen uitgenodigd worden op sollicitatiegesprek. Schrijf daarom een cv dat je onderscheidt van de rest, eventueel door je unieke ervaringen of een opvallende opmaak van je cv.

Kort maar krachtig

Als je een cv gaat schrijven houd het dan kort maar krachtig. Je kunt je voorstellen dat wanneer een bedrijf veel sollicitaties ontvangt, er geen tijd is om een enorm cv te lezen. Daarnaast heb je waarschijnlijk een paar punten die je wil benadrukken, die zouden wegvallen in een cv dat alles tot in detail vertelt. Zo bespaar je jezelf en het bedrijf tijd.

Laatste tip

Neem spelling en grammatica heel serieus en laat je cv checken door een ander voordat je hem opstuurt. Een cv vol met spel- en grammaticale fouten kan heel slecht overkomen bij jouw nieuwe werkgever.

Om je op weg te helpen hebben we hieronder een voorbeeld cv voor je gemaakt. De uitleg van elk onderdeel kan worden gevonden onder dit voorbeeld cv. Ook kun je gebruik maken van CV.nl waar je in 3 gemakkelijke stappen jouw cv samenstelt.

Voorbeeld cv

Voorbeeld cv

Pdf Voorbeeld cv

Maak nu je gratis cv aan!

Je kunt een professionele cv samenstellen met onze cv builder!

Begin nu

Wat moet er in een cv?

Profiel

Dit stukje is niet verplicht, maar kan wel een toevoeging zijn aan de rest van je cv. Het wordt gezien als een kleine introductie van jezelf, zo dat de lezer snel een beeld bij je kan vormen. Je kan hier bijvoorbeeld vermelden wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je wilt bereiken. Dit stuk moet niet langer zijn dan 4-5 regels, de rest zal verschijnen in je sollicitatiebrief.

Werkervaring

Ben je al even aan het werk, dan wil je je werkervaring boven je educatie zetten zodat de recentste ervaring eerst komt.  

Wat wil je hier laten zien?

  • Tijdsperiode dat je er werkte
  • Functie titel en bedrijfsnaam, eventueel stad,
  • Belangrijkste werkzaamheden, vaak in bullet points

In omgekeerd chronologische volgorde, dus meest recente werkervaring eerst.

Educatie

Veel banen eisen een bepaald opleidingsniveau en dat kan hier vermeld worden. Vermeld hier je opleidingen, beginnend met middelbare school. Vergeet niet de jaartallen te vermelden en doe dit ook weer omgekeerd chronologisch: de meest recente studie komt eerst. Je kunt hier ook cursussen vermelden als die relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert. Het laten weten welke diploma’s je hebt behaald is meer dan voldoende.

Talen en vaardigheden

Als je vermeldt welke talen je spreekt en schrijft doe dit dan volgens het Europees Referentiekader.

Taalniveau

Uitleg

A1

Basis taalgebruiker (Laagste niveau)

A2

Basis taalgebruiker

B1

Onafhankelijke taalgebruiker

B2

Onafhankelijke taalgebruiker

C1

Vaardige taalgebruiker

C2

Vaardige taalgebruiker (Hoogste niveau)

Een voorbeeld van vaardigheden die je hier neer kunt zetten: computervaardigheden zoals HTML/CSS of Microsoft Office, certificaten die je behaald hebt etc.

Hobby’s en Interesses

Dit gedeelte hoeft er per sé niet in, maar mag wel. Misschien staat er iets in wat je net een puntje voor geeft op de rest.

Zorg ervoor dat je er geen cliché dingen in zet als ‘iets doen met vrienden’ (wie houdt daar niet van?).

Je weet nu meer over het maken van een cv, nu op naar de volgende stap, om van jouw sollicitatie helemaal een succes te maken. Kijk dan snel naar onze sollicitatiebrief voorbeelden en dan word je binnenkort zeker uit genodigd voor het sollicitatiegesprek. Wil je snel en gemakkelijk een professioneel cv maken? Dat kan met onze cv builder. Hiermee kun je gratis een cv template downloaden.