CV OPSTELLEN? WIJ GEVEN JE TIPS

Het opstellen van een goed cv (curriculum vitae) is een belangrijk onderdeel in de jacht naar jouw nieuwe baan. Of je nu op zoek bent naar een vaste baan, bijbaan of stage, je zult een cv moeten schrijven. Een bedrijf gebruikt je cv om een beeld van jou te schetsen en te bepalen of jij en jouw vaardigheden bij het bedrijf passen. Maar wat is een cv nou precies? Wat zijn nou eigenlijk de cv onderdelen die je echt niet mag vergeten. En wat zet je er juist niet in? Wij leggen je alles uit van A tot Z, mét cv voorbeelden. Daarnaast kun je meteen een cv maken met onze gratis cv builder!

Wat is een cv?

Maar wat is een cv, oftewel curriculum vitae nou eigenlijk? Het woord curriculum vitae komt uit het Latijn en betekent letterlijk "levensloop". Een cv is een samenvatting van jouw personalia, werkervaring en je genoten opleiding(en). Belangrijk is om er geen levensverhaal van te maken. Een cv van 1-2 pagina's is lang genoeg. Je kunt je voorstellen dat wanneer een bedrijf veel sollicitaties ontvangt, er geen tijd is om een enorm cv te lezen. Daarnaast heb je waarschijnlijk een paar punten die je wil benadrukken, die zouden wegvallen in een cv dat alles tot in detail vertelt. Zo bespaar je jezelf en het bedrijf tijd.

Maak nu gratis je CV

Op onze website kun je jouw professionele CV gratis maken.

Wat moet er in een cv staan?

Er is een standaard inhoud van een cv met een chronologische volgorde. Je cv moet laten zien wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je kan toevoegen aan het bedrijf. De belangrijkste cv onderdelen zijn dan ook:

1. Personalia

Hierin zet je al jouw relevante contactgegevens zoals:

 • Je voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Nationaliteit
 • Adres en woonplaats
 • Telefoonnummer
 • Emailadres
 • Rijbewijs

2. Cv foto

Een foto van jezelf toevoegen in je cv is niet verplicht, maar wel gewenst. Het is voor de recruiter natuurlijk fijn om te zien met wie ze te maken hebben. Kies een foto met een professionele uitstraling en een egale achtergrond. Geen duckface-selfies of prinsessen filters. Zet je mooiste glimlach op gecombineerd met een zelfverzekerde houding. Zo heb je een geschikte cv foto.

3. Persoonlijk profiel

Dit stukje is niet verplicht, maar kan wel een waardevolle toevoeging zijn aan de rest van je cv. Het wordt gezien als een kleine introductie van jezelf, zo dat de lezer snel een beeld bij je kan vormen. Je kan hier bijvoorbeeld vermelden wie je bent, wat je hebt gedaan en wat wilt bereiken. Dit stuk moet niet langer zijn dan 4-5 regels, de rest zal verschijnen in je sollicitatiebrief. Het is natuurlijk helemaal goed om dit gedeelte aan te passen op de functie waar je naar solliciteert.

Persoonlijk profiel cv voorbeeld

Ik ben een gedreven en enthousiaste teamplayer, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik weet goed prioriteiten te stellen en mis daardoor nooit een deadline. Mensen enthousiasmeren, dat gaat mij gemakkelijk af. Aangezien ik een echte teamplayer ben, vind ik een gezellige en open werksfeer erg belangrijk.

4. Werkervaring

Werkervaring schrijf je in omgekeerde chronologische volgorde op, te beginnen met de meest recente werkervaring.

Wat wil je hier laten zien?

 • Tijdsperiode dat je er werkte
 • Functietitel en bedrijfsnaam
 • Belangrijkste werkzaamheden, vaak in bullet points

Heb je nog geen werkervaring? Geen paniek, we hebben namelijk nog veel meer tips om je te helpen met het schrijven van een cv zonder werkervaring.

5. Opleidingen

Veel banen eisen een bepaald opleidingsniveau en dat kan hier vermeld worden. Vermeld hier je opleidingen, beginnend met de middelbare school. Vergeet niet de jaartallen te vermelden en doe dit ook weer omgekeerd chronologisch: de meest recente studie komt eerst. Je kunt hier ook cursussen vermelden als die relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert. Het laten weten welke diploma's je hebt behaald is meer dan voldoende. Hoe je als baby op de crèche rond kroop of op de peuterspeelzaal knutselde, hoef je natuurlijk niet in je cv te zetten ;).

6. Stages

Stage lopen is een uitstekende manier om ervaring op te doen in jouw gewenste vakgebied. Je eerste ervaring met stages beginnen vaak al op de middelbare school. Heb je nog geen echte werkervaring? Dan is het goed om te weten dat je jouw stages gewoon kunt toevoegen aan je cv als werkervaring!

7. Talen

Talen op je cv vermelden kun je het beste doen volgens het Europees Referentiekader.

Taalniveau Uitleg
A1 Basis taakgebruiker (laagste niveau)
A2 Basis taalgebruiker
B1 Onafhankelijke taalgebruiker
B2 Onafhankelijke taalgebruiker
C1 Vaardige taalgebruiker
C2 Vaardige taalgebruiker (hoogste niveau)

8. Vaardigheden en competenties

Welke vaardigheden en competenties kun je het best op je cv melden? Dat kan soms lastig zijn om te bepalen. Werkgevers en recruiters hebben vaak binnen zes seconden al bepaald of iemand geschikt is voor de functie. Daarom is het extra van belang om je vaardigheden te benoemen op je cv. Zowel je soft skills als hard skills. Zo laat je namelijk je sociale kant zien, maar benadruk je ook je technische vaardigheden. Extra tip: bekijk alle vaardigheden die er in de vacature vermeld staan en voeg de vaardigheden die voor jou van toepassing zijn, toe aan je cv.

Wat zijn soft skills?

Je soft skills zijn een combinatie van persoonlijke, emotionele en intellectuele vaardigheden. Het wordt ook vaak benoemd als je sociale vaardigheden. Als je het gevoel hebt dat het je aan hard skills ontbreekt, zet dan je soft skills in om de werkgever te laten weten dat je goede kwaliteiten bezit. Wat zijn goede voorbeelden van soft skills om op je cv te zetten? Wij hebben een aantal voorbeelden:

 • Motiveren
 • Enthousiasmeren
 • Een teamplayer zijn
 • Communicatief sterk
 • Goed kunnen reflecteren
 • Probleemoplossend zijn
 • Feedback kunnen ontvangen en geven
 • Creatief
 • Leiding kunnen geven

Wat zijn hard skills?

Met hard skills weet je hoe je een specifieke taak kunt uitvoeren. Dit soort vaardigheden wordt normaal gesproken aangeleerd of opgedaan uit eerdere werkervaringen, in tegenstelling tot soft skills, die meer gebaseerd zijn op persoonlijke eigenschappen.

Goede voorbeelden van hard skills om op je cv te zetten zijn:

 • Vreemde talen
 • Excel
 • Statistieken
 • Google Analytics
 • Programmeren
 • Vertalen
 • Lesgeven
 • Blindtypen
 • Onderzoek doen
Er wordt uiteraard wel verwacht dat je kunt aantonen dat je deze vaardigheden daadwerkelijk bezit.

9. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk gedaan? Dit kun je mooi op je cv zetten en is zeker relevant om te weten voor een recruiter. Dit laat namelijk zien dat je gedreven bent en je inzet voor anderen. Vrijwilligerswerk hoeft niet persé onder een nieuw kopje op je cv. Het is ook mogelijk om dit tussen je werkervaring te zetten.

10. Cursussen

Een cursus gevolgd om je kennis te vergroten of te verdiepen in een vak? Dat staat super op je cv. Al helemaal wanneer deze cursussen relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert. Een excel cursus bijvoorbeeld. Zet in dat geval deze cursussen op je cv.

11. Referenties

Een goede referentie op je cv kan soms net de doorslag geven voor werkgevers. Als je een ex-werkgever hebt die een goed woordje voor je kan doen, vermeld dan de naam en functie van je ex-begeleider, telefoonnummer van de desbetreffende persoon en de bedrijfsnaam.

12. Hobby's

Dit gedeelte hoeft er niet persé in, maar mag wel. Misschien staat er iets in wat je net een puntje voor geeft op de rest. Alhoewel het scrollen door je Facebookfeed of uren Fortnite spelen niet direct de hobby's zijn waar we aan dachten. Zorg ervoor dat je er geen cliché dingen in zet zoals 'iets doen met vrienden' (wie houdt daar niet van?). Wat kun je dan wel als hobby toevoegen op je cv? Bekijk ons voorbeeld lijstje:

 • Sporten
 • Lezen
 • Vrijwilligerswerk
 • Muziek (spelen of luisteren)
 • Reizen

Een cv maken zonder werkervaring? Dat doe je zo!

Als je net van school af bent, of nog geen werkervaring hebt, dan vraag je je misschien af hoe je een cv maakt zonder werkervaring. Geen zorgen! Het schrijven van een cv zonder werkervaring hoeft namelijk geen grote uitdaging te zijn.

Hieronder vind je enkele tips om je te helpen je cv zonder werkervaring op maat te maken zodat je nog steeds opvalt tussen de andere sollicitanten.

1. Pas je cv aan aan de functieomschrijving

Je hebt misschien nog geen werkervaring, maar door je cv op maat te maken voor de functie, heb je meer kans om geselecteerd te worden. Lees de vacature aandachtig door en gebruik trefwoorden of eisen die er zijn opgegeven. Zijn ze bijvoorbeeld op zoek naar iemand die goed werkt in teamverband? Dan kun je daarvoor mooi je schoolervaringen gebruiken. Groepsprojecten kunnen soms een nachtmerrie zijn, maar ze helpen wel bij een sollicitatie. Zet dit dus in je cv!

2. Laat je persoonlijkheid zien

Heb je geen werkervaring op je cv? Dan houd je meer ruimte over om andere onderdelen toe te voegen. Vermeld de prestaties die je tijdens je schooltijd of je persoonlijke interesses en hobby's verricht hebt.

Ondanks het feit dat een hoog percentage van de werkgevers liever kandidaten heeft met werkervaring, geven zij ook de voorkeur aan kandidaten die geschikt zijn voor de functie. Dit betekent dat je hun waarden kunt doornemen en ook je eigen waarden kunt laten zien!

3. Voeg een sollicitatiebrief toe

Vergroot je kansen door een sollicitatiebrief toe te voegen aan je sollicitatie. Dit is je kans om je passie voor het werk te onen, inclusief de redenen waarom jij het meest geschikt bent voor de functie.

Sommige kandidaten nemen de moeite niet om een sollicitatiebrief bij te voegen. Zo blijf jij dus een stap voor. Lees ons sollicitatiebrief voorbeeld en doe inspiratie op!.

Fouten in een cv die je wilt vermijden

Nu je weet wat je wel in je cv moet zetten, is het ook belangrijk om te weten welke fouten in een cv je het liefst wilt vermijden.

Taalfouten

Neem spelling en grammatica heel serieus en laat je cv checken door een ander voordat je hem opstuurt. Een cv vol met spel- en grammaticale fouten kan heel slecht overkomen bij jouw nieuwe werkgever.

Leugens om eigen bestwil

Wij begrijpen dat je je als student misschien niet geschikt genoeg voelt om te solliciteren naar bepaalde functies, maar dat geeft je niet het recht om te liegen. Vergeet niet, als je zegt dat je gevorderd bent in programmeren, dan wordt dit ook van je verwacht.

Irrelevante informatie

Misschien lach je graag om memes midden in de nacht, of geniet je 's morgens van een lekkere kop koffie. Maar zolang het niet relevant is voor het werk; zet het dan niet in je cv!

Je eerste e-mailadres

Waarschijnlijk weet je het al, maar je oude msn e-mailadres: winxclubgirl1995@hotmail.com hoort niet thuis op je cv, of waar dan ook. De details zijn belangrijk, dus zorg ervoor dat je tijdens je sollicitatie professioneel overkomt.

Fantasievolle lettertypen

De dagen van WordArt en Comic Sans MS zijn voorbij. Houd het makkelijk en overzichtelijk.

Als je je afvraagt welke lettergrootte en welk lettertype je het best kunt gebruiken op een cv, dan kun je het best deze styling aanhouden:

 • Lettergrootte: 12
 • Lettertype: Calibri/Arial
 • Letterkleur: Zwart
 • Wil je meer informatie over hoe je een cv maakt? Bekijk dan ook dit artikel over hoe je een professioneel cv maakt op Jobbird.

Maak jouw gratis cv

Ben je geen computernerd of heb je weinig ervaring met het schrijven van een cv, dan kun je online een gratis cv maken door te kiezen uit onze cv templates!

Met de StudentJob cv builder kun je snel en gratis een professioneel cv maken. Hoe? Je kunt een bestaand cv uploaden, of de lege velden invullen. Selecteer een lay-out, vul alle velden in en download je gratis cv. Et voilà, je kunt solliciteren voor die ene leuke functie. Bekijk onze cv builder om een idee te krijgen hoe je cv er uit hoort te zien, en je kunt ook meteen een gratis cv maken.

Gratis cv maken

Cv voorbeelden

Hieronder vind je cv voorbeelden, die gemaakt zijn met behulp van onze eigen StudentJob cv builder. Dit geeft je een idee van hoe een professionele cv lay-out eruit ziet. Voeg je eigen persoonlijke stijl toe en werkgevers zullen jouw cv zeker opmerken vanaf de stapel.

Je kunt deze cv templates ook voor de toekomst gebruiken! Klassieke cv lay-outs zijn al jaren hetzelfde en zullen naar verwachting niet snel veranderen.

Bekijk onze cv voorbeelden:

cv-voorbeeld
cv-voorbeeld

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures voor studenten? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Sollicitatietips