STUDENTJOB BLOG

studiefinanciering buitenland

Dus jij wilt studeren in het buitenland, maareh.. hoe ga je dat eigenlijk betalen? De kosten van studeren in het buitenland kunnen best hoog oplopen, maar gelukkig kun je in de meeste gevallen ook in het buitenland op studiefinanciering rekenen. Van de Nederlandse gemeente, het land waarin je studeert of particulieren. Hoeveel financiering je krijgt en van wie, verschilt per land. Ook het proces van het aanvragen van studiefinanciering in het buitenland kan enorm verschillen. Ga jij studeren in Engeland of Amerika? Dan vind je op deze en deze pagina’s meer informatie omtrent studiefinanciering.

Het regelen van studiefinanciering in het buitenland kan best een ingewikkeld proces zijn. Gelukkig zijn wij er om je een duwtje in de goede richting te geven. Waar heb je recht op, hoe vraag je studiefinanciering in het buitenland aan en wat zijn de regels voor de terugbetaling? Deze vragen en meer beantwoorden we voor je in deze blog.

Wat kost studeren in het buitenland?

De kosten van studeren in het buitenland lopen enorm uiteen. Zo betaal je in Amerika tienduizenden euro’s voor een studie, terwijl je in sommige Scandinavische landen zelfs gratis kunt studeren. Jouw studiefinanciering in het buitenland is natuurlijk afhankelijk van het bedrag van je studie. Soms is het niet het land waarin je gaat studeren, maar de universiteit die bepaalt hoe duur je studie is. Zo kost een studie in Engeland nooit meer dan € 10.000, maar mag een particuliere universiteit in Brazilië zelf bepalen hoe hoog de studiekosten zijn. De kosten van een studie en hoeveel studiefinanciering je krijgt in het buitenland, kan dus enorm verschillen. Soms krijg je alleen geld om de kosten van de universiteiten te dekken, terwijl je in andere gevallen ook op leefgeld kunt rekenen.

DUO gebruiken om te studeren in het buitenland

Goed nieuws: in de meeste gevallen kun jij jouw Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland. Dat is fijn, want daarmee kun je in ieder geval jouw collegekosten betalen. Deze kosten zijn namelijk vrijwel hetzelfde als wat je in Nederland zou ontvangen. Of je nou gaat voor een volledige studie in het buitenland, een tijdelijke studie of een stage, DUO is er om te helpen. Voor een tijdelijke studie of stage moet je ingeschreven zijn bij een officiële Nederlandse instelling. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen met een uitwisselingsproject of jouw afstudeerstage in het buitenland voltooien. Om voor een volledige studie in het buitenland jouw studiefinanciering te gebruiken, hoef je uiteraard niet in Nederland bij een onderwijsinstelling ingeschreven te staan.

Je kunt in veel gevallen ook studiefinanciering krijgen voor een mbo-opleiding in het buitenland. Dit geldt echter alleen als je voltijd in één van de volgende landen gaat studeren: Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden of Vlaanderen, of een Nederlandstalige opleiding in het gewest Brussel. Er zijn ook een aantal mbo-opleidingen in andere landen van de Europese Unie waarvoor studiefinanciering mogelijk is.

Wil je jouw Nederlandse studiefinanciering gebruiken in het buitenland voor een hbo- of universitaire studie? Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  • De instelling/opleiding waaraan je gaat studeren is officieel erkend
  • De opleiding kan vergeleken worden met een afgeronde Nederlandse hoger onderwijsopleiding (associate degree-, bachelor- en masteropleidingen)
  • Je krijgt geen studiefinanciering van een buitenlandse overheid
  • Van de afgelopen zes jaar heb je er drie officieel in Nederland gewoond
  • Je bent jonger dan 30 jaar

Ook fijn: jouw studentenreisproduct wordt gewoon omgezet in een OV-vergoeding, die je kunt gebruiken om jouw nieuwe stad te ontdekken. Neem voor meer informatie over het meenemen van jouw Nederlandse studiefinanciering naar het buitenland eens een kijkje op de website van DUO.

Studiefinanciering aanvragen in het buitenland

Studiefinanciering aanvragen voor in het buitenland gaat via DUO hetzelfde als wanneer je in Nederland studeert. Het gaat allemaal online, dus het is lekker makkelijk en snel gepiept. Wel moet je hiervoor een DigiD hebben, dus zorg dat je deze op tijd aanvraagt. Je moet minstens 3 maanden voor jouw studie in het buitenland je studiefinanciering aanvragen.

Studiefinanciering krijgen in het buitenland

In sommige gevallen kun je in het buitenland studiefinanciering krijgen. Het nadeel hiervan is dat jouw Nederlandse studiefinanciering dan hoogstwaarschijnlijk komt te vervallen. Ook is de buitenlandse studiefinanciering in de meeste gevallen een lening, wat betekent dat je deze met rente terug moet betalen. De terugbetalingsregeling is voor ieder land anders. Zo moet je in Amerika zo snel mogelijk beginnen met terugbetalen, anders loopt de rente fiks op. In Engeland is het gelukkig iets beter geregeld, daar hoef je namelijk pas te beginnen met betalen wanneer je een minimumsalaris van rond de € 1.900,- per maand verdient. Je betaalt dan niet meer dan 9% van jouw salaris. Heb je na 30 jaar nog niet het volledige bedrag afgelost? Dan wordt deze kwijtgescholden.

In sommige landen kun je ook gebruik maken van studiebeurzen om jouw studie te bekostigen. Deze worden vaak gegeven door particulieren of bedrijven en het bedrag van een beurs kan enorm verschillen. Ook vanuit Nederland kun je gebruik maken van allerlei beurzen. Een compleet overzicht van beschikbare beurzen in Nederland vind je op de Beursopener.

Hoeveel studiefinanciering je in het buitenland kunt krijgen, hoeveel rente je hierover betaalt en hoe je deze terugbetaalt, verschilt per land. Neem daarom eens een kijkje op de website van de overheid van het land waarin jij gaat studeren en bekijk wat de mogelijkheden zijn.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.