STUDENTJOB BLOG

studeren Engeland

Wachtte jij vroeger ook met smart op jouw brief van Zweinstein, en ben je stiekem nog steeds enorm teleurgesteld dat deze nooit op je mat is gevallen? Dan is studeren in Engeland the next best thing. Oké, je gaat niet leren over transfiguratie en van vliegles zal er ook geen sprake zijn, maar voor de gezellige Engelse charmes heb je echt geen magie nodig. Van de drukte van Londen tot aan de stranden van Brighton of de heuvels in Somerset, ook zonder toverspreuken is Engeland een behoorlijk magische plek om je studentenjaren door te brengen. Droom jij ervan om in Engeland te studeren? Die droom is dichterbij dan je denkt. Maar voordat je dat vliegticket boekt, moet je eerst nog een aantal dingen regelen. Want aan welke universiteit in Engeland wil je studeren, waar ga je wonen en hoe ga je dat eigenlijk allemaal betalen? In deze blog geven we je wat informatie die je kan helpen in jouw keuzes. Specialis Revelio.

De beste universiteiten in Engeland

Er zijn talloze universiteitssteden in Engeland waar je kunt studeren. Waar ga jij naartoe? Je kunt je keuze natuurlijk maken op basis van de gezelligheid van de stad, de kwaliteit van de universiteit of een combinatie van beide. De beste en misschien wel meest bekende scholen in Engeland zijn Oxford en Cambridge. Wil jij hier studeren? Dan moet je gemiddeld minstens een 8 staan voor de vakken gerelateerd aan jouw studierichting. Wat de verdere toelatingseisen zijn verschilt per studierichting, maar denk hierbij aan een sterke persoonlijke verklaring, een referentie, een Engelse taaltoets én een interview. Best pittig dus, maar niets wat jij niet aankunt, toch?

Er zijn naast Oxford en Cambridge nog genoeg andere universiteiten waaraan je kunt studeren in Engeland. Zo heeft vrijwel elke grote stad een University, en soms nog andere, kleinere colleges waaraan je een studie kunt voltooien. Zo kun je bijvoorbeeld geneeskunde studeren in Engeland aan het welbekende Imperial College London, maar kun je voor een kunststudie juist weer terecht bij de Royal College of Art. Er zijn talloze universiteiten waaraan je in Engeland kunt studeren, dus doe goed je research en ga voor de school die het beste bij je past.

Het toelatingsproces om te studeren in Engeland

Je aanmelden om te studeren gaat in Engeland een beetje anders dan in Nederland. Ten eerste meld je je voor een kleine vergoeding aan bij de Universities and Colleges Admissions Service (UCAS). Hier kun je je aanmelden voor 5 verschillende studies. Er wordt om een aantal dingen gevraagd in je aanmelding:

  • Een persoonlijke verklaring;
  • Een cijferlijst;
  • Referentie(s);
  • Een taaltoets.

Om aan bepaalde universiteiten in Engeland te studeren, zul je ook een interview moeten voltooien en/of een toelatingsexamen moeten doen. De precieze vereisten, zoals welke cijfers je gemiddeld behaald moet hebben of welke score je moet hebben behaald op de taaltoets, verschilt per school en studie. Neem daarom eens een kijkje op de website van UCAS en lees de informatie goed door.

Studeren in Engeland: wat gaat het kosten?

Ook de prijs van studeren in Engeland kan flink verschillen met Nederland. De exacte kosten variëren per school, maar het maximale bedrag voor collegegeld is £9.000 (ongeveer € 10.000). In veel gevallen kun je jouw studiefinanciering meenemen naar Engeland, maar hiervoor moet je wel aan een aantal vereisten voldoen, zoals:

  • De instelling/opleiding is officieel erkend;
  • De opleiding kan vergeleken worden met een afgeronde Nederlandse hoger onderwijsopleiding (associate degree-, bachelor- en masteropleidingen);
  • Je krijgt geen studiefinanciering van een buitenlandse overheid;
    Van de afgelopen zes jaar heb je er drie officieel in Nederland gewoond.

Met een beurs van Erasmus+ kun je ook studeren in Engeland. Deze beurs vraag je aan bij je eigen universiteit of onderwijsinstelling. Deze bepaalt dan ook de vereisten van de beurs. Ook het bedrag van de beurs kan verschillen, maar vaak is deze beurs een tegemoetkoming van de reiskosten en extra verblijfkosten. Neem voor meer informatie een kijkje op de website van Erasmus+.

Andere landen in het Verenigd Koninkrijk waar je kunt studeren

Er zijn nog een aantal andere landen in het Verenigd Koninkrijk behalve Engeland waarin je kunt studeren. Zo kun je ook studeren in Schotland, Noord-Ierland en Wales. Het aanmeldingsproces is voor al deze landen hetzelfde, en kun je dus eenvoudig via UCAS doorlopen.

Klaar om te studeren in Engeland?

Ben je nu klaar om te studeren in Engeland? Meld je dan aan op je vijf studies naar keuze, regel je studiefinanciering en vergeet ook niet een studentenkamer te vinden. Voor meer informatie, tips en tricks vind je allerlei blogs over studeren in het buitenland op Studentjob.nl.

studeren engeland

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.