Het sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Hoe bereid je het sollicitatiegesprek voor, hoe beantwoord je sollicitatievragen en welke vragen kun je zelf stellen? Al deze informatie vind je in dit artikel.

Zelfvertrouwen is van groot belang

Een beetje cliché, maar helemaal waar: zorg dat je je goed voelt! Bedenk van tevoren al wat je aan gaat doen, zorg er voor dat je je goed voelt in die kleding en ga op tijd naar bed de dag voor je sollicitatiegesprek. Neem op de dag zelf de tijd om er zeker van te zijn dat je er verzorgd uit ziet.

Daarnaast wil je straks zelfverzekerd over komen tijdens het gesprek, oefen daarom het gesprek voor de spiegel of vraag een vriend of vriendin. Let bij het oefenen erg op je lichaamstaal. Kom je open, zelfverzekerd en positief over? Omdat je nu ook meteen je verhaal een keer geoefend hebt ben je extra goed voorbereid!

Je inlezen in het bedrijf

Wat jouw zelfvertrouwen ook gaat helpen is het goed inlezen in het bedrijf. Zorg ervoor dat je in elk geval weet wat het bedrijf doet, wat hun grootste prestaties zijn van de afgelopen tijd, wie de concurrenten zijn en wat jou nou zo aanspreekt aan het bedrijf of de branche. Kijk ook of je een LinkedIn profiel kunt vinden van je gesprekspartner. Dan weet je precies wat hij/zij doet en herken je hem/haar zo op de werkvloer (en hoef je je niet meer bij iedere langslopende persoon af te vragen of dit je gesprekspartner gaat zijn).

Daarnaast kun je per functie ook weer extra voorbereidend werk doen. Ga je op gesprek voor een eerste baan in online marketing? Bekijk dan zeker de website en schrijf voor jezelf op wat je sterk vindt aan de site en wat je zou willen verbeteren of testen. Of wil je aan de slag als promotiemedewerker? Weet dan voor welke goede doelen of merken je gaat werven. 

Je inlezen in jezelf

Het klinkt voor de hand liggend, maar zorg dat je weet wat er op jouw cv en in jouw motivatiebrief staat. Het kan alweer even geleden zijn dat je deze hebt gemaakt en je wilt niet onvoorbereid overkomen. Daarnaast kun je ook verschillende tests doen bij Testcentrum Groei. Door het maken van een beroepskeuzetest, persoonlijkheidstest en competentietest heb jij meer inzicht in wat je precies kunt en dit kun je dan ook beter verwoorden naar het bedrijf toe tijdens het sollicitatiegesprek.

Meenemen naar het sollicitatiegesprek

Zorg ervoor dat je je cv en de vacature hebt uitgeprint, zo kun je beiden nog eens lezen onderweg naar het gesprek of wanneer je op je gesprekspartner wacht. Het liefst ben je namelijk zo’n 10 minuten te vroeg bij je afspraak, een mogelijke kleine vertraging levert je dan geen stress op. Ben je zo erg vertraagd dat je weet dat je te laat gaat komen? Laat dat dan zo snel mogelijk weten. Gelukkig heb jij ter voorbereiding ook het telefoonnummer van je gesprekspartner opgeslagen ;)

Ben je veel te vroeg? Wacht dan even in de buurt, je interviewer heeft het ook druk en vindt het geen fijn gevoel om jou te laten wachten. Geef hem/haar rustig de tijd om zich voor te bereiden.

Ook handig om mee te nemen: 1-2 pennen en een notitieboekje.

Sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek: do’s en don’ts

Tijdens het sollicitatiegesprek probeert jouw gesprekspartner er achter te komen of jij een goede match bent voor het bedrijf én voor de functie. Daarom is het belangrijk jezelf te zijn en vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden: doe je je anders voor dan dat je bent en word je daarom aangenomen, dan kan het zomaar zijn dat je helemaal niet goed in het bedrijf past. Daar ga je niet gelukkig van worden!

Do’s:

 • Breng je verhaal op een positieve manier en glimlach
 • Praat rustig en duidelijk, als je niet meteen het antwoord op een vraag weet kun je aangeven dat je er even over na wil denken
 • Laat de ander uitpraten en luister ook actief naar wat hij/zij zegt
 • Neem een open lichaamshouding aan en zit rechtop
 • Maak regelmatig oogcontact
 • Wacht even met plaatsnemen totdat de andere persoon zit, dit is een teken van respect
 • Je telefoon helemaal op stil zetten

Don’ts:

 • Vergeten je kauwgom uit te doen vóór het gesprek
 • Negatief, ongeïnteresseerd of arrogant overkomen
 • Je te informeel gedragen, alsof je met je beste vriend(in) aan het praten bent. Zorg er wel voor dat je persoonlijkheid naar boven komt, je hoeft niet super-serieus over te komen.
 • Heel erg overdrijven of liegen
 • Geen pauzes durven te nemen om een slok van je drinken te nemen, een korte pauze geeft jou en je gesprekspartner even rust om alles te verwerken.
Sollicitatiegesprek

Sollicitatievragen

Een heel belangrijk onderdeel van je voorbereiding zijn de sollicitatievragen. Wat zijn vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt verwachten? En welke vragen kun jij zelf stellen tijdens het sollicitatiegesprek?

Hoe beantwoord je deze meest gestelde sollicitatievragen?

1. Vertel eens wat over jezelf

Een goede manier om deze vraag te beantwoorden is eerst iets te vertellen over het heden, dan over het verleden en daarna over de toekomst. Zo kun je benoemen wat je nu doet, hoe je daar terecht bent gekomen en waarom je zo enthousiast bent over de baan waarvoor je nu op gesprek bent.

Het is niet de bedoeling dat je je hele levensverhaal gaat vertellen, schrijf ter voorbereiding de hoofdlijnen voor jezelf op zodat je niet te ver afdwaalt.

2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Sterke punten: ga eens bij jezelf en je omgeving na: uit welke situaties blijkt dat jij zo goed bent in iets? In het gesprek wil je ook zeker die situaties beschrijven, dat maakt je boodschap meteen een stuk duidelijker.

Zwakke punten: een zwakte als ‘perfectionisme’ is al zo vaak gebruikt dat het geen indruk meer maakt. Wij raden je aan een zwakte te noemen die waarschijnlijk niet veel invloed gaat hebben op je werkprestaties. Solliciteer je voor een bijbaan op een klein kantoor, dan is het niet zo erg als je het eng vindt om voor grote groepen te presenteren.

Zorg er wel voor dat je zwakte overeenkomt met het werkveld: als je in de horeca aan de slag wil ga je niet vertellen dat jouw zwakte het repareren van fietsbanden is ;)

3. Waarom wil je bij ons werken?

Combineer voor deze sollicitatievraag jouw enthousiasme met je kennis over het bedrijf! Voorbeelden:

 • Noem iets wat het bedrijf heeft gedaan dat echt indruk op je heeft gemaakt
 • Noem bepaalde skills waar het bedrijf heel goed in is en die jij wil leren / kennis die het bedrijf heeft die ook voor jou erg interessant is
 • Heb je een passie voor de branche? Laat dat zien!
 • Misschien ken je wel iemand die er al werkt en ben je benieuwd geworden na al zijn/haar positieve verhalen (alleen doen als je er ook echt iemand kent!)

Don’ts: ongeïnteresseerd overkomen, niet weten waarom je bij hen wil werken, vertellen dat je gewoon een bijbaan nodig hebt om geld te verdienen (dat komt niet erg gemotiveerd over).

4. Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen?

In de vacaturetekst staan meestal skills die belangrijk zijn voor deze functie. Kies een paar van deze skills en werk deze uit: uit welke situatie blijkt dat jij deze vaardigheid bezit? Daarnaast wil je ook benoemen wat je verder toe zou voegen aan het bedrijf. Misschien heb jij bepaalde kennis die zij goed kunnen gebruiken of heb je al een heel leuk idee voor hen, deel dit gerust! Daarmee toon je je creativiteit en initiatief.

5. Wat is je ideale werkomgeving?

Je gesprekspartner wil met deze vraag inschatten of jij goed binnen de werkomgeving past.

Wat je hier kunt benoemen:

 • Werk je liever zelfstandig of in een groep? Misschien zijn er bepaalde taken die je het liefst alleen doet, terwijl je voor andere taken graag input hebt van anderen.
 • Presteer jij het best wanneer het rustig is of kom jij helemaal tot leven in een drukke omgeving?
 • Sturing & leiding: vind jij het fijn als iemand je alles precies uitlegt en steeds met je mee kijkt, of zoek jij het het liefst allemaal zelf uit?

Probeer ook bij het beantwoorden van deze sollicitatievraag weer dicht bij jezelf te blijven: als je verwacht dat het heel rustig gaat zijn op de werkvloer, ga dan niet noemen dat dat jouw ideale werkomgeving is wanneer dat eigenlijk niet zo is.

6. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Een ontzettend moeilijke vraag, zeker als je nog aan het studeren of net klaar met je studie bent. Vind je deze vraag heel lastig te beantwoorden? Antwoord dan op een manier die niet te specifiek is maar die wel laat zien dat je ambitieus bent.

In plaats van

Over 5 jaar wil ik marketing manager zijn bij een multinational, samenwonen met X in Aalsmeer en 3 honden bezitten’

kun je iets noemen als

Over 5 jaar wil ik ontzettend veel geleerd hebben over X, zodat ik die kennis in kan zetten voor X. Ik heb het gevoel dat ik mijn kennis hierover bij jullie kan ontwikkelen, en daarom ben ik zo enthousiast over de baan!

7. Waarom ging je weg bij je vorige werkgever?

Deze vraag wordt gesteld om er achter te komen of je om een goede reden weg bent gegaan en hoe je je opstelt in een moeilijke situatie: neem je een slachtofferrol aan of zorg je voor je eigen geluk?

Je eerste instinct zal zijn om alle negatieve kanten van je vorige baan op te noemen, doe dit niet! Je kunt je beter focussen op alle dingen die je daar hebt geleerd en waar je trots op bent en daarna op iets wat je miste in je oude baan (en wat je in je nieuwe baan hoopt te vinden).

Voorbeeld: In mijn vorige baan werkte ik in een heel leuk team en heb ik ontzettend veel geleerd over sales. Ik ben trots op het constant behalen van mijn targets, maar uiteindelijk kon ik deze baan niet meer combineren met mijn studie door de lange reistijd en onregelmatige uren. Ik zou het liefst weer in sales werken, en omdat jullie een stuk dichter bij huis zitten en met regelmatige uren werken lijkt me dit een ideale vervolgstap.

Zelf vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek

Vaak is er op het einde van het sollicitatiegesprek ook ruimte om zelf vragen te stellen. Grijp deze kans! Zo laat je niet alleen zien dat je echt geïnteresseerd bent, maar kom je er ook achter of het werk echt bij je past.

Voorbeelden van vragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek:

 • Hoe zou je de sfeer in het team / bedrijf beschrijven?
 • Wat vind je zelf het leukst en het minst leuk aan het werken bij dit bedrijf?
 • Hoe ziet een typische werkdag er uit?
 • Worden er trainingen aangeboden / zijn er doorgroeimogelijkheden?
 • Waarom is deze baan vrijgekomen?
 • Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in deze baan?
 • Op welke vlakken willen jullie je de komende tijd verbeteren?
 • Waar wil het bedrijf over 5 jaar zijn? Wat is de bedrijfsstrategie?
 • Bij een stage: waarom zijn jullie specifiek op zoek naar een student?

Don’t: vragen naar het salaris of andere arbeidsvoorwaarden! Dat komt later aan bod.

Afsluiting van het sollicitatiegesprek

Helemaal op het einde van het gesprek kun je vragen hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt en wanneer je kunt verwachten iets van het bedrijf te horen.

Bedank de ander voor zijn/haar tijd en SMILE, je hebt zojuist je sollicitatiegesprek afgerond!

Na het sollicitatiegesprek

Na het sollicitatiegesprek

In sommige landen is het normaal om na het sollicitatiegesprek een berichtje te sturen naar je gesprekspartner om te laten weten hoe leuk of fijn je het gesprek vond. In Nederland komt dit minder vaak voor en zouden we het je ook niet aanraden om dit te doen.

Twee redenen om wel contact op te nemen:

 • Als je je opeens bedenkt dat je een hele belangrijke vraag bent vergeten te stellen / belangrijke informatie nodig hebt omdat je anders misschien niet kunt starten.
 • Wanneer je nog niets van het bedrijf hebt gehoord na de datum waarop ze contact met je op zouden nemen.

De beslissing: wat doe je als?

Je bent aangenomen

Kan je niet wachten om van start te gaan? Van harte gefeliciteerd!! Je kunt binnenkort beginnen met je nieuwe baan of stage. Wil je daar meer over weten? Lees dan ook het artikel eerste week stage of nieuwe baan.

Weet je niet helemaal zeker of je blij bent dat je bent aangenomen? Dan kun je om bedenktijd vragen. Er wordt waarschijnlijk wel gevraagd naar de reden, dus zorg dat je die al hebt voorbereid.  Als het niet goed voelt, accepteer de baan dan liever niet (als je die mogelijkheid hebt). Daar hoef je je niet schuldig over te voelen: zou je wel accepteren, dan zou het bedrijf veel tijd kwijt zijn aan jouw training maar zullen ze over een korte tijd alweer op zoek moeten naar je vervang(st)er.

Je niet bent aangenomen

Ontzettend jammer, blijkbaar was jij geen goede match met dit bedrijf. Misschien kwam je er tijdens het gesprek al achter dat je hier niet gelukkig zou worden of was het juist een complete verrassing, soms heb je net de pech dat er een betere kandidaat bij zat.

Gebruik deze beslissing als een leermoment en vraag gerust waarom er uiteindelijk voor een andere kandidaat is gekozen. Jouw uitgangspunt hier is dat je jezelf wil verbeteren, het is niet de bedoeling dat je de ander ervan probeert te overtuigen dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt of dat je tegen de genoemde redenen in gaat.

Accepteer het, ga wat leuks doen en wanneer je er klaar voor bent ga je door met solliciteren. Met wat je tijdens dit gesprek hebt geleerd ga je zeker weten een baan of stage vinden die nog veel beter bij je past!