STUDENTJOB BLOG

voordelen-traineesip

Waarom zou je een traineeship volgen? Er is tenslotte van alles wat je kunt gaan doen, op het moment dat jij je diploma op zak hebt. Op zoek naar een startersbaan, reizen, even helemaal niks, een eigen bedrijf beginnen, een tweede studie volgen, je studentenbijbaan nog lekker even aanhouden, whatever works for you. Overweeg je een traineeship? Lees dan zeker verder, want in deze blog zetten we alle voordelen van een traineeship voor je op een rijtje.

Traineeship voordeel #1: Coaching en zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling is hot. En dat is maar goed ook, want van blijven hangen in oude patronen wordt niemand blij. Op welk gebied wil jij jezelf graag verder ontwikkelen? Persoonlijk leiderschap, assertiviteit, communicatieve vaardigheden, of misschien wel op organisatorisch vlak? Eén van de voordelen van een traineeship is dat je flink aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling. En dat doe je niet alleen. Tijdens een traineeship krijg je namelijk een coach of begeleider aangewezen die jou helpt met het opstellen en behalen van je persoonlijke doelen. Door trainingen te volgen en gesprekken te voeren met iemand die objectief naar jouw leerpunten kijkt, ontwikkel je jezelf een stuk sneller. Alleen maar voordelen dus, met zo’n traineeship.

Traineeship voordeel #2: Je bouwt een flink netwerk op

Eén van de andere voordelen van een traineeship, is dat je een heel divers netwerk opbouwt. Waarom? Omdat je tijdens een traineeship met veel verschillende mensen in contact komt. Zo bouw je niet alleen een hechte band op met je mede-trainees (die doorgaans uit allerlei verschillende studierichtingen komen), maar leer je ook mensen kennen uit alle lagen van de organisatie. Je loopt tijdens het traject vaak op meerdere afdelingen mee, en gaat waarschijnlijk ook geregeld om de tafel met het management. Bovendien kom je in contact met opdrachtgevers, leveranciers en klanten.

Nog meer voordelen? Tijdens sommige traineeships werk je voor meerdere organisaties, dus bouw je op die manier aan een nóg breder netwerk. Je wist het waarschijnlijk zelf al, maar een goed netwerk is belangrijk voor je loopbaan. Het maakt je vindbaar, geeft je de mogelijkheid om advies te krijgen en geven en maakt de kans groter dat er interessante kansen op je pad komen. Need I say more?

Traineeship voordeel #3: Goed arbeidsperspectief

Biedt een traineeship nóg meer voordelen? Jazeker. De kans dat je na je traineeship een goede baan in de wacht sleept is namelijk groot. Veel organisaties nemen trainees aan met het idee dat deze trainees uiteindelijk bij diezelfde organisatie aan het werk kunnen. In de functie waar zij helemaal tot recht komen. Je kent de organisatie als trainee tenslotte door en door en hebt van allerlei afdelingen kunnen proeven. Een win-winsituatie voor zowel de organisatie als voor jou als trainee.

Did you know? Veel traineeships zijn inclusief baangarantie. Nog zo’n leuk traineeship voordeel. Zo ben jij te allen tijde verzekerd van een goede baan in de toekomst. Kun jij toch niet helemaal je draai vinden bij de organisatie waar je een traineeship hebt gevolgd? No problemo. Met jouw opgedane kennis, werkervaring én contacten bij verschillende bedrijven is de kans groot dat je binnen no-time tegen een andere mooie uitdaging aanloopt.

Traineeship voordeel #4: Leren en verdienen tegelijk

Houd jij aan het einde van je bankrekening altijd een stukje maand over? Begrijpelijk. Daar hebben de meeste studenten en net-afgestudeerden last van. Eén van de grootste voordelen van een traineeship, is dat er een goed salaris tegenover staat. Je kunt het salaris van een traineeship doorgaans vergelijken met het gemiddelde startsalaris in de betreffende branche. En dat voor een positie waarin je niet alleen aan het werk bent, maar vooral ook heel veel leert, trainingen volgt en coachingsgesprekken voert. Al lerend je geld verdienen is lang zo gek nog niet, toch?

voordeel-traineeship

Wil je meer weten over de voordelen van een traineeship salaris? Check de blog over het traineeship salaris, vol met informatie over welk salaris je kunt verwachten per opleidingsniveau en sector.

Traineeship voordeel #5: Een nieuwe richting?

Nog eentje dan. En daarna stoppen we met deze lijst met voordelen van een traineeship. Deze laatste mag zeker niet ontbreken. Het gaat namelijk over het inslaan van een nieuwe richting na het afronden van je studie. Heb jij bedrijfskunde, sociologie, een opleiding in de logistiek of een hele andere opleiding gevolgd, en wil je toch liever een andere richting op? Dan is het volgen van een traineeship de ideale kans om deze omslag te maken.

Hoe dan? Om aangenomen worden voor een bepaald traineeship hoef je lang niet altijd een opleiding in precies dezelfde richting gevolgd te hebben. Zeker niet als het gaat om de wat bredere traineeship richtingen, zoals ICT of management. Eén van de grote voordelen van een traineeship. Bovendien zijn er voor hetzelfde traineeship vaak verschillende opleidingsrichtingen geschikt om je aan te kunnen melden. Check de opleidingseisen altijd goed in de vacature om te kijken aan welk profiel je moet voldoen. Staat jouw opleiding er niet tussen? Bel of mail dan de contactpersoon even om te vragen wat er mogelijk is met jouw opleiding, grote kans dat je je alsnog kunt solliciteren.
Benieuwd naar welk soort traineeship jij kunt volgen met je behaalde opleidingsniveau? Check dan de blog met alle informatie over traineeships en opleidingen.

Heeft een traineeship dan alleen maar voordelen?

Sta je na het lezen van al deze voordelen van een traineeship al in de startblokken om te solliciteren? Begrijpelijk, traineeships zitten simpelweg ook vol voordelen. Wil je volledig geïnformeerd aan je motivatiebrief beginnen? Stel het schrijven hiervan dan nog even voor je uit en lees je eerst in over de nadelen van een traineeship. De duur van een traineeship loopt van enkele maanden tot soms een paar jaar, dus het is goed om de plussen en minnen tegen elkaar af te wegen voor je eraan begint.

Tip: check ook de traineeship nadelen even, zodat je er niet vanaf een roze wolk aan begint. Om er daarna vanaf te kletteren. Helemaal voorbereid en weet je precies waarom een traineeship de ideale stap voor jou is? Dan is het tijd voor een motivatiebrief.

Succes!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.