SOLLICITATIETIPS VOOR JOUW SOLLICITATIEBRIEF

De sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief kan een hele goede aanvulling op je cv zijn, het is zeker belangrijk hier veel aandacht aan te besteden. Voor sommige recruiters is de sollicitatiebrief zelfs nog belangrijker dan het cv, en zeker wanneer je je sollicitatie per mail verstuurt, is de sollicitatiebrief het eerste wat het bedrijf van je ziet. Vroeg jij je nog af of het de moeite waard was om een sollicitatiebrief te schrijven? Het antwoord is dus ja!

In dit artikel lees je alles over de solliciatiebrief en vind je vier verschillende voorbeelden. Weet je niet wat de verschillen zijn tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief, lees dan dit artikel op Jobbird.

Wat is een sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief, ook wel motivatiebrief genoemd, kan dé reden zijn dat jij uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Daarom is het belangrijk om te weten wat een sollicitatiebrief eigenlijk is.

In tegenstelling to een cv, dat een overzicht is van je vaardigheden, ervaring en opleidingen, schrijf je een motivatiebrief naar aanleiding van een specifieke vacature.

Nu je hier toch bent, maak dan zeker ook gebruik van onze cv builder. Zo weet je zeker dat je sollicitatie compleet is!

sollicitatiebrief

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Wat is een goede sollicitatiebrief? Dat hangt heel erg af van de baan waarnaar je solliciteert en wie je brief gaat lezen. Daarom is het belangrijk om niet dezelfde sollicitatiebrief naar meerdere bedrijven te sturen! Met een unieke motivatiebrief laat je daarnaast zien dat je je goed hebt ingelezen, precies weet welke kwaliteiten belangrijk zijn voor de baan en super gemotiveerd bent.

Je kunt het beste een basis-sollicitatiebrief samenstellen die je steeds aanpast, zodat je de meest relevante skills, ervaringen en motivatie voor die baan kunt benadrukken. Ook pas je je schrijfstijl aan naarmate je een informeel of formeel bedrijf aanschrijft.

Wat wel steeds hetzelfde zal zijn is de opbouw, daar gaan we nu verder op in.

Ben je nog steeds op zoek naar een bijbaan?

Neem eens een kijkje tussen onze vacatures voor bijbanen, stages en fulltime banen!

Cover Letter

Opbouw sollicitatiebrief

De opbouw van een sollicitatiebrief is het eerste wat de werkgever ziet en daarom is het goed om te weten hoe je er een moet opstellen.

Opbouw sollicitatiebrief: de openingszin

Hoe begin je een sollicitatiebrief? We weten het allemaal; een goed begin is het halve werk! In de openingszin van de sollicitatiebrief laat je weten waarom je deze brief stuurt: hoe heb je de vacature gevonden en waarom reageer je er op? Dit gedeelte mag, maar hoeft niet origineel te zijn.

In welke stijl is de vacaturetekst geschreven? Houd je aan diezelfde stijl, dan kan er niet veel mis gaan.

Voorbeelden openingszin:
Naar aanleiding van de vacature 'administratiemedewerker in Amsterdam' op StudentJob.nl, solliciteer ik hierbij naar de functie.

Bij het zien van de vacature ‘Nespresso boutique hostess Schiphol’ op Studentjob.nl wist ik meteen dat deze bijbaan perfect bij mij past! Als koffieliefhebber met ervaring in een high-end omgeving kan ik niet wachten dit mooie merk te representeren.

Na het lezen van de vacature ‘junior account manager’ op uw website werd ik meteen enthousiast! Ik ben namelijk zelf al jaren een heel tevreden klant van (bedrijf) en zou het enorm leuk vinden anderen er ook van te overtuigen voor (bedrijf) te kiezen.

Voorbeeld originele openingszin:
In het nieuws las ik gisteren dat 1 op de 10 huishoudens in Nederland donateur is van minstens 1 goed doel. Als actief voorstander van ontwikkelingshulp wil ik dit percentage ontzettend graag omhoog krijgen, een bijbaan als promotiemedewerker voor goede doelen bij Pepperminds lijkt mij dus ideaal!

Opbouw sollicitatiebrief: het middelgedeelte

In het middengedeelte van je sollicitatiebrief ga je specifiek in op wat je het bedrijf kunt bieden en waarom je er graag zou willen werken.

Zorg ervoor dat je in jouw sollicitatiebrief niet precies herhaalt wat al in je cv staat maar voeg echt iets toe.

Waarom wil jij bij dit bedrijf en in deze functie aan de slag? Bekijk de site en social media profielen, kijk wat je kunt vinden via Google en praat met de mensen in je omgeving: misschien ken je (indirect) wel iemand die er werkt en die je meer over het bedrijf kan vertellen.

Probeer clichés als ‘spin in het web’ of ‘teamspeler die ook goed zelfstandig kan werken’ of andere nietszeggende statements te vermijden in je sollicitatiebrief.

Kijk naar de vacature en probeer te ontdekken welke vaardigheden het belangrijkst zullen zijn voor deze baan. Waarom ben jij daar zo goed in? Geef voorbeelden of situaties waaruit dat blijkt.

Het middengedeelte bestaat meestal uit 1-3 alinea's. In totaal is je sollicitatiebrief het liefst niet langer dan 1 a4tje.

Opbouw sollicitatiebrief: de afsluiting

In de afsluiting van de sollicitatiebrief verwerk je jouw hoofddoel: uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek! De kans dus om jezelf echt te verkopen!

Voorbeelden afsluiting sollicitatiebrief:
Ik kijk er naar uit kennis met U te maken tijdens een persoonlijk gesprek.

Ik ga graag tijdens een persoonlijk gesprek met U dieper in op mijn motivatie en wat ik voor (bedrijf) kan betekenen.

Ik ben ervan overtuigd dat ik een toegevoegde waar zou zijn voor (bedrijf) en zou dan ook graag langskomen voor een gesprek.

Wat moet er allemaal in een sollicitatiebrief staan?

Om het zo makkelijk mogelijk voor je te maken, hebben wij een lijst opgesteld met dingen die goed zijn om in je motivatiebrief te zetten.

 • Relevante werkervaring

  Heb je eerdere werkzaamheden verricht die vergelijkbaar zijn met de functie waarvoor je solliciteert? Perfect! Zo maak jij meer kans op die baan.

 • Recente prestaties

  Beschrijf aan de hand van specifieke prestaties of projecten waaruit blijkt dat je pro-actief of zelfstandig te werk gaat.

 • Vaardigheden met betrekking tot de vacature

  Bekijk de functieomschrijving en beschrijf alle vaardigheden die voor jou van toepassing zijn in je motivatiebrief. Niet liegen ;).

 • Eenvoudig taalgebruik

  Dure woorden gebruiken lijkt misschien de manier om indruk te maken op recruiters, maar houdt het vooral simpel. Dit leest makkelijker en daar scoor je vaak veel meer punten mee!

Vergeet niet: een sollicitatiebrief schrijf je voor een specifieke vacature. Dit betekent dat geen één sollicitatiebrief hetzelfde is. Je schrijft je brief aan de hand van de functie waarvoor je solliciteert. Wanneer je een standaard sollicitatiebrief gebruikt, zal dit hoogstwaarschijnlijk opvallen en dat is voor veel werkgevers een no-go.

Doe vooraf onderzoek

Je weet inmiddels hoe een gemiddelde sollicitatiebrief eruit ziet en welke onderdelen je erin kunt verwerken. Maar welke stappen neem je vóór het opstellen van een sollicitatiebrief?

Wij hebben voor het gemak deze stappen voor je op een rij gezet!

Doe onderzoek naar het bedrijf

Als je een sollicitatiebrief schrijft voor een bepaalde functie, is het handig dat je al wat weet over het bedrijf. Het is natuurlijk niet nodig om duizenden pagina's op Google te doorzoeken. De volgende onderdelen zullen voldoende zijn om jou te kunnen helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief:

 • Bedrijfscultuur en waarden.
 • Missie van het bedrijf.
 • Producten, diensten en klanten.

Hoe sluiten de waarden van het bedrijf aan bij jouw eigen waarden? Vond je iets inspirerend? Schrijf het op! Deze informatie kun je verwerken in je eerste paragraaf.

Kom je er niet helemaal uit? Je kunt onze sollicitatiebrief voorbeelden bekijken voor wat inspiratie!

Bestudeer de functie

Wat houdt de functie waarvoor je solliciteert eigenlijk in?

In de sollicitatiebrief is het jouw kans om jezelf te verkopen en uit te leggen waarom deze functie zo goed bij je past. Hoe doe je dat? Door je in de functie te verdiepen natuurlijk!

 • Dagelijkse taken
 • Vereiste vaardigheden
 • Doorgroeimogelijkheden

Van hieruit kun je jouw eigen vaardigheden afstemmen op de functie en vaardigheden benoemen die je nog verder wilt ontwikkelen.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief zonder ervaring?

Solliciteren zonder werkervaring? Geen paniek! Waarschijnlijk zijn er genoeg andere, waardevolle ervaringen om te benoemen in je sollicitatiebrief.

Er zijn genoeg vacatures waarbij werkervaring geen vereiste is. En dus ook genoeg mogelijkheden om te solliciteren zonder werkervaring! Volg deze eenvoudige stappen om er zeker van te zijn dat jouw sollicitatiebrief niet in de prullenmand belandt.

 •   Blink uit met je opleiding
  • Werkervaring ontbreekt misschien, maar je opleiding niet.
  • Heb je tijdens je schooltijd al iets bereikt? Iets gewonnen met een projectgroep? Of haal je gewoon hoge cijfers?
  • Wat voor je onnodig lijkt om te vermelden, kan voor de werkgever van waarde zijn.

 •   Toon enthousiasme
  • Tijdens elk sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je enthousiasme toont voor de functie. Dit wekt de interesse van een werkgever op.
  • Je gaat solliciteren voor je eerste baan; laat dus zien dat je heel veel zin hebt om werkervaring op te doen!
  • Heb je al ambities voor je carrière en toekomst? Deel dit dan ook in je motivatiebrief.

 •   Sociale vaardigheden
  • Werkgevers houden van sociale vaardigheden. Waarom? Het toont je persoonlijke kwaliteiten en je vermogen om met andere mensen te werken.
  • en gelukkig heb je geen werkervaring nodig om die vaardigheden te bezitten!
  • Groepsprojecten die je op school hebt gedaan laten bijvoorbeeld zien dat je goed bent in samenwerken.
  • Je kunt je vaardigheden altijd koppelen aan een functieomschrijving zonder werkervaring. Het enige wat je hoeft te doen, is terug te denken aan school.

Sollicitatiebrief voorbeelden

Hopelijk helpen we je tot nu toe al goed op weg! Met onze voorbeelden krijg je een nog beter beeld van hoe een sollicitatiebrief eruit zou kunnen zien! Gebruik deze sollicitatiebrieven gerust als basis, maar neem ze niet precies over!

sollicitatiebrief

Voorbeeld sollicitatiebrief bijbaan

Onderstaand vind je een voorbeeld sollicitatiebrief voor een bijbaan. Heel belangrijk: laat je enthousiasme zien!

Check hier de PDF versie van het sollicitatiebrief voorbeeld voor een bijbaan

  
Bart van het Veld
Student International Business
Bosstraat 241, 1043 CC Amsterdam
b.vanhetveld@gmail.com
06-00 00 00 00

[Datum]

Beste heer/mevrouw,

Bij het zien van de vacature ‘werken op festivals en evenementen’ op StudentJob.nl werd ik meteen enthousiast: als fervent festivalbezoeker heb ik altijd al eens willen weten hoe het nu is om achter de schermen te werken.

Wat me erg aanspreekt aan deze bijbaan is het sociale aspect, zien dat bezoekers mede dankzij mij een onvergetelijke dag beleven lijkt me fantastisch! Daarnaast houd ik er erg van actief bezig te zijn, tijdens mijn eerste jaar studie heb ik wel gemerkt dat de hele dag stilzitten niets voor mij is. In mijn eerdere bijbaan bij Subway heb ik geleerd om te gaan met lange rijen klanten rond lunchtijd en de bijbehorende stress.

Als student vind ik het daarnaast helemaal top dat Mise en Place de focus legt op plezier en flexibiliteit en denk ik dat ik me helemaal thuis ga voelen in zo’n gemotiveerde en gezellige club.

Ik zou het heel leuk vinden mijn motivatie verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Bart van het VeldVoorbeeld sollicitatiebrief vaste baan

In deze voorbeeld sollicitatiebrief solliciteren we op een eerste baan als verkoper in een T-Mobile winkel.

Check hier de PDF versie van het sollicitatiebrief voorbeeld voor een vaste baan

  
Cecilia Linders
Afgestudeerde IBMS
Molenstraat 21, 1301 KS Almere
cecilia.linders@gmail.com
06-00 00 00 00

[Datum]

Beste (naam ontvanger),

Als recent afgestudeerde in International Business and Management Studies met ervaring in sales, wil ik hierbij graag reageren op de vacature ‘Shop Advisor met management ambities gezocht bij T-Mobile in Amsterdam’. Ik ben zelf onlangs overgestapt naar T-Mobile en was blij verrast met de service in de shop, daar wil ik graag van leren en aan bijdragen!

Tijdens mijn studie had ik een bijbaan in promotiewerk bij People Marketing, waarin ik geleerd heb anderen te overtuigen en in te spelen op wat mijn gesprekspartner echt wil. Ook kwam ik er achter dat het praten met anderen mij heel veel energie geeft, niets leuker dan een tevreden klant.

Het ontwikkelen van mijn leidinggevende capaciteiten is iets waar ik erg naar uit kijk: tijdens groepsopdrachten vond ik het altijd het leukst om zelf eindverantwoordelijke te zijn en anderen te motiveren om op tijd een project van goede kwaliteit op te leveren. Met mijn energieke en open uitstraling, gestructureerde aanpak en flinke dosis geduld weet ik dat ik het in me heb een hele goede manager te worden.

Waarom een baan in Telecom? Al zou ik het het liefst ontkennen, ben ik best verslaafd aan technologie en blijf ik graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, modellen en functionaliteiten. Die interesse wil ik erg graag inzetten om anderen te helpen de juiste keuze te maken qua toestel, abonnement en andere T-Mobile services.

Ik zou graag langskomen om u persoonlijk te ontmoeten en verder in te gaan op mijn motivatie. Ik kijk uit naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Cecilia LindersVoorbeeld sollicitatiebrief stage

Solliciteer je op een stage, dan kan het goed zijn dat je nog niet veel relevante werkervaring hebt. Daarom schrijven we in onze voorbeeld sollicitatiebrief over skills die we tijdens de studie hebben ontwikkeld. Ook hier wil je weer je enthousiasme tonen!

Check hier de PDF versie van het sollicitatiebrief voorbeeld voor een stage

  
Michelle Overtoom
Student communicatiewetenschappen
De markt 231, 5578 TG Eindhoven
michelle_overtoom@gmail.com
06-00 00 00 00

[Datum]

Beste (naam ontvanger),

Naar aanleiding van de vacature ‘Online marketing stage met veel verantwoordelijkheid bij StudentJob in Hoofddorp’, wil ik hierbij graag solliciteren.

Waarom online marketing? Tijdens mijn studie heb ik een kleine introductie gehad in de wereld van online marketing (vooral Google Analytics), de theorie vond ik zo interessant dat ik niet kan wachten er achter te komen hoe het in de praktijk werkt. Precies kunnen zien wat er op een site gebeurt en hoe je je meest waardevolle bezoekers binnenhaalt maakt online marketing voor mij zoveel interessanter dan traditionele marketing.

Een van mijn favoriete vakken is Management Information Systems, waarin we leren informatie effectief te vertalen naar managers door middel van tools als Excel. Hierin maken we vooral gebruik van analytische en creatieve vaardigheden: deze combinatie gaat perfect van pas komen bij het analyseren van het websiteverkeer en het bedenken van verbeterpunten op basis van die data.

Het op me nemen van veel verantwoordelijkheid is iets wat van nature bij me past: in groepsprojecten ben ik het liefst de eindverantwoordelijke. Leergierigheid is een andere van mijn eigenschappen, en daardoor word ik heel blij van jullie focus op trainingen en de mogelijkheid eigen ideeën aan te dragen. Als student zijnde lijkt het me daarnaast super leuk om mensen uit dezelfde doelgroep naar de site te halen, het schrijven van artikelen gerelateerd aan het studentenleven is daarbij zeker een plus!

Ik zou graag langskomen op kantoor om dieper op mijn motivatie in te gaan en kijk uit naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Michelle OvertoomSollicitatiebrief in het Engels

Een sollicitatiebrief in het Engels verschilt qua opbouw bijna niet van een Nederlandse brief. Hieronder vind je een voorbeeld van een Engelse sollicitatiebrief ter inspiratie.

Check hier de PDF versie van het sollicitatiebrief voorbeeld in het Engels

  
Rafael van der Cammen
Hotel Management graduate
Boomhof 18, 3512 TG Utrecht
rafael_van_der_cammen@gmail.com
06-00 00 00 00

[Datum]

Dear Sir/Madam,

Subject: Human Resources Placement

I am a second-year BA Business Management student at StudentJob University, on track for a 1st classification. In response to your vacancy at [Name of Company] I wish to apply and express my interest. I am keen to develop a career in HR and complete the CIPD qualification.

I would like to work for [Name of Company], due to many reasons. Firstly, they are continuously raising awareness of data privacy, which I have a great interest in and wish to develop my understanding of cyber-security as I communicate mostly using emails. Secondly, I admire the values [Name of Company] incorporate into their business, for example, I undertook a module in Counselling Skills, which heavily focused on the importance of integrity. Thirdly, [Name of Company] continuous growth in providing international and award-winning services matches my determination to grow into a role that offers many opportunities in the HR industry. Furthermore, the array of benefits the company includes such as the ‘Annual Kick-Off’ event shows the support and fun [Name of Company] offers to its employees.

The role at [Name of Company] appeals to me greatly - in previous work experience I was responsible for training newly recruited employees and offered them support throughout their employment, therefore I wish to develop these skills further and apply them to a specific HR role. Responsibilities such as overseeing retention initiatives, organising development projects and managing employee relations are all areas of interest and therefore would apply my highly enthusiastic attitude to develop new and existing skills. I will be undertaking an optional module in ‘Managing Human Resources’, which focuses on developing my mindset on how to approach and resolve issues in the workplace, and will prepare me to work in HR practice. Additionally, I would utilise excellent customer service and interpersonal skills and apply them to a fast-paced HR environment.

I am suitable for the role at [Name of Company] and would apply many skills. Firstly, I have demonstrated my excellent interpersonal skills by working in a customer-facing environment and would use communication, motivation and team playing skills to ensure targets were met. I enjoy problem-solving and this has been developed by dealing with challenging customer complaints, I would neutralise the situation by applying negotiating and listening skills, which led to customers being satisfied. I will apply initiative to the role and this has been evident in my approach to University, which I successfully balance academic and extracurricular activities such as being Course Representative and Student Ambassador to continuously develop my professional profile.

I would like to thank you for considering my application, enclosed is my C.V with my contact details.

Yours faithfully,

James Smith

Mobile Number
Email addressEen sollicitatiebrief e-mailen

Je sollicitatiebrief is eindelijk af! 'Wat een meesterwerk', denk je. Totdat je een nieuwe e-mail opstelt, je cv en sollicitatiebrief in de bijlage zet en vlak voordat je op verzenden druk, beseft dat er nog één ding ontbreekt: het schrijven van een begeleidende mail.

Een lege e-mail met alleen een bijlage is natuurlijk een beetje vreemd. Maar wat schrijf je in deze sollicitatie mail? Simpel; je benoemt voor welke functie je solliciteert (ook bij een open sollicitatie) en dat je sollicitatiebrief en cv in de bijlagen te vinden zijn. Mooi en kort. En vergeet niet ook dat stukje tekst na te lezen. Dit is het eerste wat een recruiter leest, en dan is een mail met een taalfout niet erg uitnodigend.

Wat hoort er niet in een sollicitatiebrief?

Inmiddels weet je hoe je een sollicitatiebrief schrijft en welke onderdelen je hierin vermeldt. Maar weet je ook welke dingen je beter niet kunt noemen? Het lijkt misschien logisch om te weten wat je er vooral niet in moet zetten, maar je zou verbaasd zijn over wat we tot nu toe gezien hebben.

Ondanks je prachtig geschreven sollicitatiebrief, kunnen de volgende fouten er alsnog voor zorgen dat jouw brief op de grote hoop belandt.

 • Typefouten, spelfouten en taalfouten

  De meest voor de hand liggende en één van de meest voorkomende fouten die we maken. Laat iemand je sollicitatiebrief nalezen! Zulke fouten horen er namelijk niet in.

 • Loon- of salarisverwachtingen

  Een motivatiebrief draait om wat jij te bieden hebt. Salarisverwachtingen horen daarom niet in een sollicitatiebrief.

 • Glitter and glamour

  Houd het simpel (tenzij je voor een creatieve functie solliciteert). Je hoeft geen gemarkeerde woorden, gekke lettertypen of levendige kleuren te gebruiken om jezelf te laten opvallen.

 • Geen gezeur

  Klaag niet over je eerdere werk- of schoolervaring. Niemand houdt van een klager. Daarnaast is het ook niet professioneel.

 • Onjuiste informatie

  Vergis je niet door de verkeerde naam van het bedrijf te vermelden of andere foute informatie te vermelden. Als dit gebeurt, kun je afscheid nemen van die sollicitatie.

 • Onprofessioneel e-mailadres

  We missen allemaal wel eens de MSN tijden, wat we echter niet missen zijn onze gênante e-mailadressen. Een e-mailadres als pokemonjager@msn.com wordt dan ook sterk afgeraden.

Et voilà! volg ons handige advies voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief samen met onze cv-gids en je bent goed op weg om jouw ideale (bij)baan te scoren.

Maak een professionele CV in minuten

Als je niet de beste computer skills hebt of nog nooit een CV hebt geschreven hoef je je geen zorgen te maken! Op onze website kun je gratis en eenvoudig je CV maken.

Waarom moet je onze CV tool gebruiken?

 • Je CV maken op StudentJob heb je binnen minuten al gedaan, en hij ziet er ook nog eens professioneel uit.
 • Hoe? Upload je bestaande CV of kies voor een lege CV. Kies je layout en voila, je CV is helemaal ready.

Onze laatste tips

Is je sollicitatiebrief klaar? Loop voor de zekerheid nog onze checklist na om er zeker van te zijn dat alles klopt.

 • Vertel geen levensverhalen

  Een sollicitatiebrief is maximaal één pagina.

 • Zorg ervoor dat je schrijfstijl overeenkomt met die van het bedrijf

  Lees de functieomschrijving. Op welke toon wordt er geschreven? Als het zakelijk is, houd je sollicitatiebrief dan ook zakelijk. Is de tone of voice wat informeler? Je snapt ’m.

 • Lettertype en lettergrootte

  Houd het op lettergrootte 12 en lettertype Arial of Calibri.

 • Een sollicitatie per e-mail versturen?

  Verstuur je sollicitatiebrief als een PDF-bestand. Zo wordt het op elk programma hetzelfde weergegeven.

 • Paragrafen

  Denk aan witregels in je brief! Dit houdt de brief overzichtelijk en is fijner om te lezen voor de recruiter.

 • Wees enthousiast!

  Schrijf in je sollicitatiebrief niet een heel verhaal met: 'Ik wil een baan omdat ik die nodig heb'. Dat zegt niets positiefs over jezelf. Laat je enthousiasme spreken!

Wil je nog meer sollicitatietips? Bekijk dan ook dit artikel over hoe je een sollicitatiebrief schrijft op Jobbird.

Sollicitatietips