De sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief kan een hele goede aanvulling op je cv zijn, het is zeker belangrijk hier veel aandacht aan te besteden. Voor sommige recruiters is de sollicitatiebrief zelfs nog belangrijker dan het cv, en zeker wanneer je je sollicitatie per mail verstuurt is de sollicitatiebrief het eerste wat het bedrijf van je ziet.

In dit artikel lees je hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft en vind je 4 sollicitatiebrief voorbeelden.

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Wat is een goede sollicitatiebrief? Dat hangt heel erg af van de baan waarnaar je solliciteert en wie je brief gaat lezen. Daarom is het belangrijk om niet dezelfde sollicitatiebrief naar meerdere bedrijven te sturen! Met een unieke sollicitatiebrief laat je daarnaast zien dat je je goed hebt ingelezen, precies weet welke kwaliteiten belangrijk zijn voor de baan en super gemotiveerd bent.

Je kunt het best een basis-sollicitatiebrief samenstellen die je steeds aanpast, zodat je de meest relevante skills, ervaringen en motivatie voor die baan kunt benadrukken. Ook pas je je schrijfstijl aan naarmate je een informeel of formeel bedrijf aanschrijft.

Wat wel steeds hetzelfde zal zijn is de opbouw van je sollicitatiebrief, daar gaan we nu verder op in.   

Opbouw sollicitatiebrief: de openingszin

In de openingszin van de sollicitatiebrief laat je weten waarom je deze brief stuurt: hoe heb je de vacature gevonden en waarom reageer je er op? Dit gedeelte mag, maar hoeft niet origineel te zijn.

In welke stijl is de vacaturetekst geschreven? Houd je aan diezelfde stijl, dan kan er niet veel mis gaan.

Voorbeelden standaard openingszin

Naar aanleiding van de vacature ‘administratiemedewerker in Amsterdam’ op StudentJob.nl, solliciteer ik hierbij naar de functie.

Bij het zien van de vacature ‘Nespresso boutique hostess Schiphol’ op Studentjob.nl wist ik meteen dat deze bijbaan perfect bij mij past! Als koffieliefhebber met ervaring in een high-end omgeving kan ik niet wachten dit mooie merk te representeren.

Na het lezen van de vacature ‘junior account manager’ op uw website werd ik meteen enthousiast! Ik ben namelijk zelf al jaren een heel tevreden klant van (bedrijf) en zou het enorm leuk vinden anderen er ook van te overtuigen voor (bedrijf) te kiezen.

Voorbeeld originele openingszin

In het nieuws las ik gisteren dat 1 op de 10 huishoudens in Nederland donateur is van minstens 1 goed doel. Als actief voorstander van ontwikkelingshulp wil ik dit percentage ontzettend graag omhoog krijgen, een bijbaan als promotiemedewerker voor goede doelen bij Pepperminds lijkt mij dus ideaal!

Opbouw sollicitatiebrief: het middengedeelte

In het middengedeelte ga je specifiek in op wat je het bedrijf kunt bieden en waarom je er graag zou willen werken.

Zorg ervoor dat je in jouw sollicitatiebrief niet precies herhaalt wat al in je cv staat maar voeg echt iets toe.

Waarom wil jij bij dit bedrijf en in deze functie aan de slag? Bekijk de site en social media profielen, kijk wat je kunt vinden via Google en praat met de mensen in je omgeving: misschien ken je (indirect) wel iemand die er werkt en die je meer over het bedrijf kan vertellen.

Probeer clichés als ‘spin in het web’ of ‘teamspeler die ook goed zelfstandig kan werken’ of andere nietszeggende statements te vermijden in je sollicitatiebrief.

Kijk naar de vacature en probeer te ontdekken welke vaardigheden het belangrijkst zullen zijn voor deze baan. Waarom ben jij daar zo goed in? Geef voorbeelden of situaties waaruit dat blijkt.

Het middengedeelte bestaat meestal uit 1-3 alinea’s. In totaal is je sollicitatiebrief het liefst niet langer dan 1 a4tje.

Opbouw sollicitatiebrief: de afsluiting

In de afsluiting van de sollicitatiebrief verwerk je jouw hoofddoel: uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek!

Voorbeelden afsluiting sollicitatiebrief

Ik kijk er naar uit kennis met u te maken tijdens een persoonlijk gesprek.

Ik ga graag tijdens een persoonlijk gesprek met u dieper in op mijn motivatie en wat ik voor (bedrijf) kan betekenen.

Ik ben ervan overtuigd dat ik een toegevoegde waarde zou zijn voor (bedrijf) en zou dan ook graag langskomen voor een gesprek.

De sollicitatiebrief

Voorbeeld sollicitatiebrief

Onderstaand vind je 4 sollicitatiebrief voorbeelden.

Gebruik deze sollicitatiebrieven gerust als basis, maar neem ze niet precies over!

Voorbeeld sollicitatiebrief bijbaan

Onderstaand vind je een voorbeeld sollicitatiebrief voor een bijbaan. Heel belangrijk: laat je enthousiasme zien!

Voorbeeld sollicitatiebrief Wil je een gedeelte van de tekst kopiëren, open dan het PDF Voorbeeld Sollicitatiebrief Bijbaan.

Voorbeeld sollicitatiebrief vaste baan

In deze voorbeeld sollicitatiebrief solliciteren we op een eerste baan als verkoper in een T-Mobile winkel.

Voorbeeld sollicitatiebrief  Wil je een gedeelte van de tekst kopiëren, open dan het PDF Voorbeeld Sollicitatiebrief Vaste Baan.

Voorbeeld sollicitatiebrief stage

Solliciteer je op een stage, dan kan het goed zijn dat je nog niet veel relevante werkervaring hebt. Daarom schrijven we in onze voorbeeld sollicitatiebrief over skills die we tijdens de studie hebben ontwikkeld. Ook hier wil je weer je enthousiasme tonen!

Voorbeeld sollicitatiebrief stage Wil je een gedeelte van de tekst kopiëren, open dan het PDF Voorbeeld Sollicitatiebrief Stage.

Sollicitatiebrief in het Engels

Een sollicitatiebrief in het Engels verschilt qua opbouw bijna niet van een Nederlandse sollicitatiebrief. Hieronder vind je een voorbeeld van een Engelse sollicitatiebrief ter inspiratie.

Sollicitatiebrief in het Engels

Wil je een gedeelte van de tekst kopiëren, open dan het Pdf Voorbeeld Sollicitatiebrief Engels.

Voor nog meer informatie over het schrijven van een perfecte sollicitatiebrief bekijk het filmpje hierboven en voorkom vijf veel gemaakte fouten!