EERSTE WEEK STAGE OF NIEUWE BAAN

Daar sta je dan voor de deur van je nieuwe stageplek of baan. HELP. Je kijkt naar binnen en nu weet je dat het echt gaat beginnen. Blijf rustig, zet alles even voor jezelf op een rijtje en ga dan naar binnen. Je kunt dit! Je wordt begroet door jouw nieuwe collega en hij/zij laat je het kantoor zien. Wat nu? Met deze tips willen we je verder helpen in de eerste week van een stage of baan, hoe kun je je het beste voorbereiden?

Eerste week stage of nieuwe baan

Voorbereiding op de eerste week


1. Representatief kleden

Hoe moet je je kleden op je eerste dag van je stage of werk? Allereerst kun je online zoeken naar foto's van mensen of het Facebookaccount van het bedrijf, waarschijnlijk hebben ze wel foto's gemaakt op het kantoor. Kun je meteen zien hoe iedereen gekleed gaat!

2. Reizen naar je stage of werk

Als voorbereiding is het handig om alvast uit te stippelen hoe je op je werkplek komt. Moet je namelijk met de bus, trein, fiets of met de auto? Dit is informatie om van te voren uit te zoeken zodat je er niet meer mee zit op je eerste werkdag. Een tool die je hiervoor kan gebruiken is Google maps of 9292, die laten duidelijk zien hoe je ergens komt. Het laatste wat je wilt is op je eerste dag moeten uitleggen waarom je te laat bent of op een andere locatie aanwezig bent.

3. De dag voordat je begint

Er zijn een paar dingen die je kan doen de dag voordat je begint met je stage of werk. Het belangrijkste is het op tijd naar bed gaan zodat je fit bent op je eerste werkdag. Verder kan je je kleding alvast klaar leggen zodat je er niet meer over na hoeft te denken op de dag zelf, dit bespaart je weer tijd. Als laatste, drink geen alcohol de dag voor je stage, in ieder geval niet te veel. Het zou heel slecht overkomen als je dronken aankwam of rook naar bier. Met deze tips ben jij helemaal voorbereid op de grote dag.

Tips voor je eerste werkweek


1. Je bent niet de eerste die daar stage loopt

Daar zit je dan achter je bureau, gespannen en zwetend (vergeet 's ochtends niet deodorant op te doen). Bedenk je dat je niet de eerste bent die stage loopt dus kijk eens om je heen, wat kan er nu gebeuren? Luister goed naar de uitleg van je collega en als je iets niet snapt laat dat gerust weten!

2. Je bent er om te leren en het is prima dat je niet alles weet

Je bent er om te leren van de kenners en daarom zal je mensen ontmoeten die je nog nooit hebt gezien en dingen leren waar je nog nooit van hebt gehoord. Het is daarom prima dat je niet alles weet. Je kan natuurlijk altijd vragen stellen als je iets niet begrijpt. Iedereen heeft vast wel eens gehoord van het gezegde: er zijn geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

3. Toon interesse in je collega's

De meeste mensen krijgen niet vaak de kans te vertellen over wat ze nou eigenlijk echt op een werkdag doen omdat vrienden en familie vaak niet in hetzelfde gebied werken. Zeker als die collega's een passie hebben voor hun vak, gaan ze jouw interesse zeker waarderen! Vraag bijvoorbeeld wat zij het leukst vinden aan hun baan, wat ze moeilijk vonden toen ze begonnen of hoe je nu het best (iets in hun werkgebied) aanpakt.

4. Neem een kladblok mee, dit neemt veel stress weg

Als je op je stageplek komt dan krijg je waarschijnlijk een schrijfblok en pen, voor de zekerheid zou je er zelf ook een mee kunnen nemen. Je wilt namelijk niet dat je om half 5 nog eens moet vragen naar een wachtwoord dat al 5 keer genoemd is die dag. Dus schrijf de belangrijkste dingen op zodat jij door kunt gaan, zelfs als je brein even pauze nodig heeft.

5. Neem initiatief. (het voelt goed, dus doen)

Als laatste cruciale tip bij zowel een stage of een nieuwe baan: neem initiatief. Zit je nu al een uur niks te doen, vraag dan of ze ergens hulp bij nodig hebben. Dit is een goede eigenschap om te laten zien en dat is meteen een plusplunt voor jou.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Het belangrijkst is om gewoon jezelf te zijn. Je zit hier nu omdat je tijdens je sollicitatiegesprek al hebt laten zien dat je de benodigde instelling en vaardigheden hebt. Dus wees niet bang, het komt allemaal goed.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures voor studenten? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Sollicitatietips