Bijbaan 14 jaar

Werken als 14-jarige

Wil je beginnen met werken als 14-jarige? Dan zijn er genoeg opties. Je leest hier over verschillende soorten baantjes voor 14-jarige, hoeveel je gaat verdienen, waar je kunt werken en nog veel meer. Nu je 14 jaar oud bent krijg je veel meer vrijheid. Wel heb je te maken met andere regels. De overheid heeft namelijk een hoop wetten voor 14-jarige die willen werken. Soms kan het dus verwarrend zijn. Gelukkig zetten we het allemaal op een rijtje en kun je hierna gelijk beginnen met geld verdienen als 14-jarige.

Minimumloon 14 jaar

Ben je op zoek naar leuke banen voor 14-jarige? Dan wil je vast weten hoeveel je gaat verdienen. Voor 14-jarige is er namelijk nog geen wettelijk minimumloon. Wel raad de overheid aan, om samen met je werkgever ongeveer het minimumloon van een 15-jarige af te spreken. Het minimumloon van een 15-jarige is €3,04 per uur. Gelukkig krijg je op veel werkplekken ook nog eens toeslag. Ga je werken als 14-jarige vakkenvuller? Dan kan jouw uurloon zomaar oplopen tot €4,55. Daarnaast kun je nóg meer gaan verdienen wanneer je fooi krijgt. Als jij in de horeca werkt is er een grote kans dat je af en toe wat fooi zult ontvangen. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw service. Maar als je het erg goed doet, kun je misschien wel naar huis gaan met een paar extra tientjes.

Werktijden 14-jarige

De werktijden van een 14-jarige zijn vast gesteld in de wet. Zorg ervoor dat je je je houd aan de volgende werktijden:

Maximum arbeidstijden per: Klusjes rond het huis en in de buurt Licht niet-industrieel werk
Schooldag 2 uur per dag niet toegestaan
Niet-schooldag 7 uur per dag 7 uur per dag
Vakantiedag 7 uur per dag 7 uur per dag
Schoolweek 12 uur per week 12 uur per week
Vakantieweek 35 uur per week 35 uur per week
Maximum aantal gewerkte vakantieweken per jaar 4 4
Waarvan max. aaneengesloten 3 weken 3 weken
Maximum aantal werkdagen per week 5 dagen 5 dagen
Zondag niet toegestaan niet toegestaan

Bijbaantjes 14 jaar

De regels voor 13 en 14-jarige zijn grotendeels hetzelfde. Het enige wat veranderd is dat je nu stage mag lopen. Als 14-jarige mag je werken in een supermarkt en kun je nog steeds folders verspreiden in de wijk. Je mag aan de slag binnen de horeca en ook kun je nog steeds geld verdienen met een heitje voor karweitje. Denk maar aan de stoep vegen of passen op je broertje, zusje, neefje of nichtje.

Vakkenvullen 14 jaar

Net als vorig jaar kun je nog steeds werken als vakkenvuller. Niet alle supermarkten nemen je direct aan omdat je nog niet zo veel uren mag werken. Als je wilt werken als 14-jarige moeten jij en je werkgever zich houden aan een paar regels. Hier zijn de belangrijkste:

 • Je mag niet achter de kassa werken
 • Je mag geen vrachtwagens laden of lossen
 • Je mag geen dingen tillen die zwaarder zijn dan 10 kg
 • Je mag geen dingen duwen of trekken van meer dan 20 kg
 • Je mag alleen op zaterdag en vakantiedagen werken voor maximaal 7 uurtjes per dag

Vakkenvuller


Vakantiewerk 14 jaar

Volgens de wet mag je tijdens de school vakantie 35 uur per week werken. Dat betekent flink cashen! Ga dus 4x per jaar op zoek naar een vakantie bijbaan voor 14-jarige. Je hebt er namelijk maar 5 per jaar:

 • Herfstvakantie: 1 week
 • Kerstvakantie: 2 weken
 • Voorjaarsvakantie: 1 week
 • Meivakantie: 1 of 2 weken, verschilt per school
 • Zomervakantie: 6 weken

Krantenwijk 14 jaar

Als 14-jarige mag je nog geen krantenwijk lopen. Dit mag pas wanneer je 15 jaar oud bent. Je moet dus nog even wachten. Gelukkig mag je wel al folders bezorgen. Hou je er ervan om in de buitenlucht te werken als 14-jarige? Dan is dit vast iets voor jou. Meestal breng je de folders 1x per week rond op een zaterdag. Een 14-jarige folderbezorger verdient zo een €20 tot €25 per week. Je kunt dus tot bijna €100 verdienen per maand.


Bezorgen van folders


Online bijbaantje 14 jaar

Tegenwoordig kun je als 14-jarige ook online geld verdienen. Één van de nieuwste banen voor 14-jarige is het invullen van online-enquêtes. Dit is een nieuwe manier van geld verdienen en hier heb je vaak geen opleiding of ervaring voor nodig. Onthoud wel dat je de vragen duidelijk en eerlijk beantwoord. Op die manier krijgt het bedrijf een goed beeld van de doelgroep en zal er meer vraag zijn naar jongeren die enquêtes willen invullen.


Bezorgen van folders

FAQ’s over Bijbaan 14 jaar

 • Waar kun je werken als je 14 jaar bent?

 • Als 14-jarige kun je werken op plekken met licht en niet-industrieel werk. Denk maar aan een supermarkt of gewoon bij jou in de wijk.

 • Hoe oud moet je zijn om bij de Albert Heijn te werken?

 • Om bij de Albert Heijn te werken moet je minimaal 13 jaar oud zijn.

 • Wat verdient een 14-jarige per uur?

 • Dat verschilt per bijbaan. De overheid raad aan om samen met je werkgever ongeveer het minimumloon van een 15-jarige af te spreken. Dat ligt momenteel op de €3,04 per uur.

Werk per leeftijd