Bijbaan 17 jaar

Werken als 17-jarige

Op zoek naar werk voor 17-jarige? Dan ben je op het juiste adres. Je leest hier over verschillende soorten banen voor 17-jarige, hoeveel je gaat verdienen, waar je kunt werken en nog veel meer. Je bent nog geen 18 en dus moet je je nog aan een paar regels houden. Zo ben je nog steeds leerplichtig en staat school dus nog steeds op nummer 1. Gelukkig is er via StudentJob genoeg avond-, weekend- en vakantie werk voor 17-jarige te vinden. Neem dus gerust een kijkje tussen alle vacatures voor 17-jarige.

Minimumloon 17 jaar

Het minimumloon voor 17-jarige is €4,01 per uur. Dit betekent niet dat je overal dat salaris krijgt. Sterker nog, bij de meeste banen voor 17-jarige verdien je meer dan het minimumloon. Zo krijg je bij de supermarkt rond de €6 per uur en als je werkt in de horeca krijg je ook nog eens fooi. Daarnaast krijg je op sommige werkplekken toeslag. Bij veel logistieke bedrijven heb je recht op ochtend-, avond, en weekendtoeslag. Dit kan soms wel oplopen tot 250%. Werk je in de sales? Dan maak je ook kans op bonussen bij goede prestaties.

Hoeveel uur mag je werken als je 17 bent?

Als 17-jarige heb je dezelfde werktijden als vorig jaar. Je mag evenveel uren draaien en ook moet je nog steeds naar school. Je mag dus werken als 17-jarige zolang het niet ten koste gaat van je studie. De overheid telt je school uren bovenop je arbeidsuren.


Maximale werktijden 17-jarige

Maximum arbeidstijd per Jongeren van 17
Dienst 9 uur
week 45 uur
4 weken 160 uur (gemiddeld 40 uur per week)

Bijbaantjes 17 jaar

Er zijn verschillende soorten baantjes voor 17-jarige. Ben je het liefst buiten? Werk dan als maaltijdbezorger of ga tijdens je schoolvakantie aan de slag in een attractiepark. Werk je liever binnen? Dan kun je aan de slag als vakkenvuller of callcenter medewerker. Er zijn veel opties en soms moet je dus lang zoeken voordat je de ideale bijbaan voor 17-jarige hebt gevonden. Gelukkig helpt StudentJob je hiermee op weg. Op onze websites heb je toegang tot talloze vacatures bij jou in de buurt en kun je kosteloos solliciteren op jouw favoriete baan. We vertellen je uit welke bijbanen je kunt kiezen en met behulp van onze sollicitatietips kun je zo snel mogelijk werken als 17-jarige.

Vakantiewerk 17 jaar

Voor veel studenten is een schoolvakantie het ideale moment om wat extra geld te verdienen. Je hoeft namelijk niet naar school en kunt dus volop werken. Let wel op dat je niet té veel uren draait. Je mag namelijk maximaal 160 uur per maand werken (gemiddeld 40 uur per week). Meer dan dat is dus niet toegestaan volgens de wet. Ga dus voor elke vakantie op zoek naar werk voor 17-jarige. Dit zijn momenteel alle officiële schoolvakantie in Nederland:

 • Herfstvakantie: 1 week
 • Kerstvakantie: 2 weken
 • Voorjaarsvakantie: 1 week
 • Meivakantie: 1 of 2 weken, verschilt per school
 • Zomervakantie: 6 weken

Callcenter bijbaan 17 jaar

Breng je liever tijd door aan je bureau? Dan is werken in een callcenter bijbaan ideaal voor jou. Tegenwoordig is er steeds meer callcenter werk voor 17-jarige. Dat is voordelig, want het vergroot de kans dat je wordt aangenomen. Grote kans dat als je bij een callcenter werkt, je in de sales of klantenservice branche terechtkomt. Ben je van plan om in de sales te werken als 17-jarige? Dan kun je bij veel bedrijven ook bonussen krijgen. Ben jij een goede verkoper en een vlotte prater? Bekijk dan de callcenter vacatures bij jou in de buurt.


Callcenter medewerker


Bijbaan in de zorg 17 jaar

Ben je sociaal, zorgzaam en op zoek naar een baan die er echt toe doet? Kijk dan eens tussen de zorg vacatures bij jou in de buurt. Er zijn een hoop verschillende zorg baantjes voor 17-jarige. Je kunt aan de slag in een ziekenhuis, bij iemand thuis of misschien zelfs bij een kinderopvang. Genoeg keuze dus! Het is echt aan jou om te kiezen wat je het leukst vindt.


Meisje laat wat op haar telefoon zien aan een oude vrouw


Horeca bijbaan 17 jaar

Misschien ben je wel geïnteresseerd in een horeca bijbaan voor 17-jarige. Je hebt recht op een vast uurloon en daarbovenop krijg je vaak fooi. Soms ga je dus met een paar extra tientjes naar huis. Daarnaast ben je constant in gesprek met klanten en doe je ervaring op in verschillende delen van het bedrijf. Je kunt bij een restaurant koken, serveren, afwassen, schoonmaken of bestellingen opnemen. Spreekt één van die dingen je aan? Solliciteer dan voor een horeca vacature bij jou in de buurt.


Tafel met bestek en eten


Magazijnmedewerker 17 jaar

Als 17-jarige kun je ook aan de slag als magazijnmedewerker. Hou je van fysiek werk? Ga dan bijvoorbeeld in een loods werken als 17-jarige. Het voordeel van het werken in de logistiek is dat je te maken hebt met één van de beste CAO’s. Bij veel logistiek bedrijven heb je recht op ochtend-, avond, en weekendtoeslag. Dit kan soms wel oplopen tot 250%. Daarnaast ben je constant omringd door collega's en is er altijd een leuke sfeer op de vloer. De ideale bijbaan voor 17-jarige dus.


Magazijnmedewerkers aan het werk

FAQ’s over Bijbaan 17 jaar

 • Hoeveel uur mag je werken als je 17 bent?

 • Als 17-jarige mag je maximaal 9 uur op een dag, 45 uur in de week en 160 uur in de maand werken. Deze uren zijn inclusief schooltijd. Heb jij dus 20 uur school? Dan mag je die week nog maar 25 uur werken.

 • Hoeveel verdient een 17-jarige per uur?

 • Het minimumloon voor 17-jarige is €4,01 per uur. Werk je in de supermarkt? Dan verdien je rond de €6,00. In de horeca krijg je soms wat fooi, en presteer je goed bij een sales job? Dan heb je bij veel bedrijven recht op een bonus.

 • Wat is het minimumloon in de horeca 17 jaar?

 • Voor 17-jarige in de horeca geld het minimum jeugdloon van €4,01. Dit is minimaal, vaak krijg je dus een hoger uurloon.

Werk per leeftijd