Bijbaan 16 jaar

Werken als 16-jarige

Wil je geld verdienen als 16-jarige? Dan helpt StudentJob je verder. Je leest hier op welke plekken je kunt werken als 16-jarige, hoeveel je gaat verdienen en we zetten de beste banen voor 16-jarige voor je op een rijtje. Als je wilt werken moet je je natuurlijk wel aan een paar regels houden, je moet nog steeds naar school en je studie heeft altijd de prioriteit. Dit is niet per se iets slecht, je kunt als student heel makkelijk solliciteren op avond- weekend en vakantie vacatures voor 16-jarige. Solliciteer vandaag nog, en wie weet ga jij binnenkort van start bij je nieuwe bijbaan.

Minimumloon 16 jaar

Het minimumloon van een 16-jarige is €3,50 per uur. Wel is het zo dat je bij de meeste banen voor 16-jarige meer verdient dan het minimumloon. In de horeca krijg je naast je loon ook wat fooi. Werk je in de avond of in het weekend? Dan hebben sommige bedrijven daar aparte toeslagen voor. Een 16-jarige vakkenvuller kan soms wel tot €5,50 per uur verdienen. Heb jij een vlotte babbel en wil je wat meer risico nemen? Neem dan een bijbaan in de sales. Je krijgt dan een vast uurloon, en je hebt kans op een bonus wanneer je veel nieuwe klanten binnen haalt. Kortom, elke soort bijbaan voor 16-jarige heeft wel zijn voordelen en nadelen als het gaat om het loon.

Werktijden 16-jarige

Nu je 16 bent heb je andere werktijden dan vorig jaar. Je mag nu wat meer uren draaien. Let wel op, je moet nog steeds naar school. Je mag dus aan het werk als 16-jarige zolang het niet ten koste gaat van je studie. De overheid ziet school uren ook als arbeidsuren. Ben je dus 20 uur naar school gegaan? Dan mag je die week nog maar 25 uur werken als 16-jarige.


Maximale werktijden 16-jarige

Maximum arbeidstijd per Jongeren van 16
Dienst 9 uur
week 45 uur
4 weken 160 uur (gemiddeld 40 uur per week)

Bijbaantjes 16 jaar

Er zijn verschillende soorten baantjes voor 16-jarige. Werk je liever binnen? Dan kun je aan de slag als vakkenvuller of callcenter medewerker. Ben je liever buiten? Werk dan als maaltijdbezorger of ga tijdens je schoolvakantie aan de slag in een attractiepark. Er zijn veel opties en soms moet je lang zoeken voordat je de ideale bijbaan voor 16-jarige hebt gevonden. StudentJob helpt je hiermee op weg. Op onze websites heb je toegang tot talloze vacatures bij jou in de buurt en kun je kosteloos solliciteren op jouw favoriete baan. We vertellen je uit welke bijbanen je kunt kiezen als 16-jarige en met behulp van onze sollicitatie tips kun je zo snel mogelijk werken als 16-jarige.

Vakantiewerk 16 jaar

Tijdens de schoolvakanties heb je extra tijd om te werken. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid op elke vakantie. Dit doe je door van tevoren op zoek te gaan naar vakantie werk voor 16-jarige. Solliciteer bijvoorbeeld voor een bijbaan in een attractiepark of camping. Vergeet alleen niet de regels omtrent je werktijden. Je mag maximaal 160 uur per maand werken (gemiddelde van 40 uur per week). Dit zijn alle officiële schoolvakantie in Nederland:

 • Herfstvakantie: 1 week
 • Kerstvakantie: 2 weken
 • Voorjaarsvakantie: 1 week
 • Meivakantie: 1 of 2 weken, verschilt per school
 • Zomervakantie: 6 weken

Bijbaan in de zorg 16 jaar

Haal jij plezier uit het helpen van anderen? Ben jij sociaal en behandel je iedereen met liefde en respect? Dan is een bijbaan in de zorg ideaal voor jou! Zorg bijbanen voor 16-jarige komen in allerlei soorten en maten. In elk deel van de zorgsector zijn er nieuwe medewerkers nodig. Je komt waarschijnlijk terecht op plekken zoals het bejaardentehuis, de kinderopvang, het ziekenhuis of bij mensen thuis.


Meisje laat wat op haar telefoon zien aan een oude vrouw


Callcenter 16 jaar

Ben je iemand die liever op kantoor zit? Dan is een callcenter bijbaan echt iets voor jou. Tegenwoordig is er steeds meer callcenter werk voor 16-jarige. Dat is goed, want dan heb je meer kans om aangenomen te worden. Als je werkt bij een callcenter is de kans groot dat je terecht komt in de sales of klantenservice branche. Ga je beginnen in de sales? Dan kun je bij veel bedrijven ook nog eens bonussen verdienen. Kan jij dus goed verkopen en beschik je over een vlotte babbel? Kijk dan even tussen de callcenter vacatures bij jou in de buurt.


Callcenter medewerker


Bezorgen 16 jaar

Een leuk baantje voor 16-jarige is het bezorgen van maaltijden of boodschappen. Nu je van de wet mag bezorgen op een (elektrische) fiets of scooter kun je eindelijk solliciteren op bezorger vacatures voor 16-jarige. Eén van de voordelen van het bezorgen is dat je direct in contact komt met de klant. Grote kans dus dat je wat fooi krijgt. Meestal krijg je meer fooi bij een hoge bestelwaarde. Als je €100 aan sushi bezorgd is de kans op fooi groter dan bij een bestelling van €20. Als je fietsbezorger bent, blijf je constant in beweging. Een bijbaan als bezorger kan dus ook nog eens gezond voor je zijn.


Maaltijdbezorger loopt op de trap

FAQ’s over Bijbaan 16 jaar

 • Wat verdient een 16-jarige per uur?

 • Het minimumloon voor 16-jarige is €3,50 per uur. Werk je in de supermarkt? Dan verdien je rond de €5,50. In de horeca krijg je soms wat fooi, en presteer je goed bij een sales job? Dan heb je bij veel bedrijven recht op een bonus.

 • Hoe lang mag je werken als je 16 bent?

 • Als 16-jarige mag je maximaal 9 uur op een dag, 45 uur in de week en 160 uur in de maand werken. Deze uren zijn inclusief schooltijd. Heb jij dus 20 uur school? Dan mag je die week nog maar 25 uur werken.

 • Waar kan je werken als je 16 bent?

 • Je kunt werken in een supermarkt, callcenter, attractiepark, medische plekken zoals een ziekenhuis of in de horeca. Wil je zoeken tussen alle vacatures bij jou in de buurt? Kijk dan even op onze bijbaan pagina.

Werk per leeftijd