Bijbaan 15 jaar

Werken als 15-jarige

Wat verdient een 15-jarige per uur? En welk werk mag je doen als je 15 bent? Dit zijn vragen die al gauw in je op komen wanneer je wilt werken als 15-jarige. Nu je 15 jaar oud bent krijg je veel meer vrijheid. Wel heb je te maken met andere regels en kan het soms verwarrend zijn. Ook zijn er zo veel soorten banen voor 15-jarige dat je bijna niet kunt kiezen. Gelukkig zetten we het allemaal op een rijtje en kun je hierna gelijk zoeken naar vacatures voor 15-jarige.

Minimumloon 15 jaar

Voordat je gaat werken als 15-jarige wil je vast weten hoeveel je minimaal gaat verdienen. Momenteel ligt het minimumloon voor een 15-jarige op €3,04 per uur. Dit betekent niet dat je overal dat salaris krijgt. Sterker nog, bij de meeste banen voor 15-jarige verdien je meer dan het minimumloon. Zo krijg je bij de supermarkt rond de €5 per uur en als je werkt in de horeca krijg je ook nog eens fooi. Daarnaast krijg je op sommige werkplekken toeslag, en als je goede resultaten behaald kun je zelfs een bonus krijgen.

Werktijden 15-jarige

De overheid maakt onderscheid tussen jongeren mét en zonder leerplicht. Hoef je als 15-jarige niet naar school? Dan mag je extra veel werken. Moet je wél naar school? Dan is er voor jou een ander limiet. Kijk even op de onderstaande tabel hoeveel uur jij mag werken als 15-jarige:


Maximale werktijden 15-jarige met leerplicht

Maximum aantal werkuren per dag of week Uren
Per schooldag 2 uur
Per niet-schooldag en vakantiedag 8 uur
Per schoolweek 12 uur
Per vakantieweek 40 uur

Maximale werktijden 15-jarige met vrijstelling leerplicht

Maximale werktijd per dag of week Uren
Per dag (inclusief schooltijd) 8 uur
Per week (inclusief schooltijd) 40 uur

Bijbaantjes 15 jaar

De toegestane banen voor 15-jarige zijn bijna hetzelfde als vorig jaar. Je mag alleen maar licht, niet-industrieel werk doen en je kunt nog niet in een fabriek werken. Wat wél verandert zijn de werkdagen. Je mag nu eindelijk ook doordeweeks werken, ook al moet je naar school. Let wel op, ga jij nog naar school? Dan mag je niet meer dan 2 uur werken per schooldag.

Ondanks de beperkte werktijden zijn er nog steeds een hoop leuke baantjes voor 15-jarige. Je mag werken in een supermarkt, je eigen krantenwijk lopen en ook kun je aan de slag binnen de horeca.

Vakantiewerk 15 jaar

Wil je extra veel werken als 15-jarige? Dan zijn schoolvakanties de perfect tijd om flink te cashen. Als 15-jarige mag je tijdens een vakantieweek maar liefst 40 uur werken, fulltime dus. Daarom is het belangrijk om altijd te zoeken naar vakantie baantjes voor 15-jarige. Voor vakanties in de lente en zomer kun je op zoek gaan naar bijbanen in de buitenlucht. Denk maar aan het helpen in een attractiepark of dierentuin. Tijdens de herfst en winter vakanties is het misschien fijner om ergens binnen te werken. Tijdens deze periodes zijn de meeste feestdagen en is er veel vraag naar medewerkers voor winkelcentra en supermarkten.

Bezorgen 15 jaar

Als 15-jarige mag je nog niet bezorgen. Daarvoor moet je 16 jaar oud zijn. Als 16-jarige mag je zelfs bezorgen met een scooter. Daarvoor moet je natuurlijk wel je scooterrijbewijs hebben.

Vakkenvullen 15 jaar

Net als vorig jaar mag je nog steeds werken als vakkenvuller. Als je wilt werken als 15-jarige moeten jij en je werkgever zich houden aan een paar regels. Hier zijn de belangrijkste:

 • Je mag niet achter de kassa werken
 • Je mag geen vrachtwagens laden of lossen
 • Je mag geen dingen tillen die zwaarder zijn dan 10 kg
 • Je mag geen dingen duwen of trekken van meer dan 20 kg
 • Je mag niet meer dan 2 uurtjes werken
 • Je mag in het weekend en in de vakantie niet meer dan 8 uur op een dag werken

Vakkenvuller


Horeca bijbaan 15 jaar

Je kunt in de horeca aan het werk als 15-jarige. Je hebt recht op een vast uurloon en daarbovenop krijg je vaak fooi. Soms ga je dus met een paar extra tientjes naar huis. Daarnaast ben je constant in gesprek met klanten en doe je ervaring op in verschillende delen van het bedrijf. Je kunt bij een restaurant koken, serveren, afwassen, schoonmaken of bestellingen opnemen. Spreekt één van die dingen je aan? Solliciteer dan voor een horeca vacature bij jou in de buurt. Let wel op, ga je aan het werk als 15-jarige? Dan mag je niet werken op plekken waar alcohol wordt geserveerd.


Tafel met bestek en eten

FAQ’s over Bijbaan 15 jaar

 • Wat verdient een 15-jarige per uur?

 • Een 15-jarige verdient minimaal €3,04 per uur. Een vakkenvuller krijgt rond de €5 per uur en als je werkt in de horeca krijg je ook nog eens vaak fooi.

 • Welk werk mag je doen als je 15 bent?

 • Als 15-jarige mag je alleen maar licht, niet-industrieel werk doen. Denk maar aan vakkenvullen, eten serveren of de krantenwijk lopen.

 • Wat is de best betaalde bijbaan 15 jaar?

 • Als je op zondag werkt bij een supermarkt krijg je zo’n €7.50 per uur. Dat is best veel voor een 15-jarige. Wil je nóg meer verdienen? Dan moet je meer risico nemen. In de horeca krijg je minder uurloon, maar heb je kans op fooi.

Werk per leeftijd