De wekker gaat. Je pakt je telefoon en zet hem aan om te kijken je berichten hebt. Je blijft een tijdje in bed liggen om al je social media bij te werken en dan ga je ontbijten. In de bus en in de trein bekijk je wat video’s of luister je naar muziek. Tussen de lessen door of tijdens de lessen check je even of er nog iemand geappt heeft. Dan ga je weer naar huis. Terwijl je wacht op de trein verstuur je een iets via snapchat en als je thuiskomt ga je achter je computer zitten. Dan is het weer tijd om te gaan slapen. Je gaat in bed liggen en zit nog wat op je telefoon voordat je ‘m weglegt om ‘m de volgende ochtend weer op te pakken.
Je hebt vast vaker gehoord dat naar een scherm kijken niet zo goed voor je is. De argumenten die mensen hiervoor gegeven hebben lopen uiteen. Je krijgt er hoofdpijn van en het is slecht voor je ogen. Iets wat je misschien nog niet zo vaak gehoord hebt, is dat je er serieuze nekklachten van kan krijgen! En niemand wilt een bochel of nachten vol met nekpijn.
Hoe komt het dan dat je nekklachten krijgt van het turen naar je telefoon?
Het zit zo: zodra je je hoofd naar voren buigt om op je telefoon te kijken wordt je hoofd vijf keer zo zwaar, namelijk 25 kilo. Dat is alsof er een kind van zeven aan je nek hangt. De spieren in je nek moeten heel hard werken om dit gewicht omhoog te houden. Dit gebeurt ook als je naar je laptop staart en wanneer je een boek leest. Als je deze manier van je rug krommen te lang volhoudt kan je chronische klachten krijgen die alleen met een operatie zijn op te lossen. Finse wetenschappers hebben de ‘zitbochel’ of ‘gameboyrug’ onderzocht met behulp van MRI-scans bij jongeren tussen de acht en achttien jaar. Uit dat onderzoek bleek dat 40 procent van die kinderen dezelfde rugklachten hadden als volwassen van 50 jaar! Dat is niet goed, want in onze maatschappij zijn telefoons de mensen niet vreemd dus zal dit probleem niet snel verdwijnen. Is hier wel een oplossing voor?
Uiteraard is er voor ieder probleem een oplossing en dus ook voor deze!
Er zijn twee mogelijkheden: je telefoon weggooien of een betere houding aannemen. Nu snap ik dat je telefoon weggooien geen optie is. Een betere houding aannemen is dus eigenlijk de enige oplossing. Wat voor houding is dan de goede? Het is eigenlijk best simpel. Je houdt je telefoon iets hoger en brengt je ogen naar het scherm in plaats van je hele hoofd. Het is net zoals je moeder je heeft leren eten: “Je brengt je eten naar je mond, niet je mond naar het eten”. Let er vooral op dat je hoofd recht boven je nek is. Als je toch merkt dat je nek stijf wordt na een paar uurtjes achter de laptop te hebben gezeten, kun je oefeningen doen om je nek soepel te houden. Als je aan een sport doet heb je dit waarschijnlijk ook bij de warming-up gehad. Je brengt je kin rustig naar je borst toe en dan weer omhoog. Je kijkt een keer naar links, je kijkt een keer naar rechts en dan herhaal je dit nog een paar keer totdat je voelt dat je nek weer helemaal ontspannen is.
Dit zijn niet de enige dingen die je kunt doen voor je nekklachten.
Wanneer je bezig bent met je scriptie zit je een paar uur achter elkaar achter je laptop te lezen en te typen. Waarschijnlijk krijg je niet alleen last van je nek, maar ook van je rug. Om dit in de toekomst te voorkomen kun je je laptop wat hoger zetten, zodat die op ooghoogte staat. Dit kan met behulp van een standaard of je stapelt een aantal boeken op elkaar. Alleen heb je dan wel een extra toetsenbord nodig, want het typt niet zo fijn met je armpjes in de lucht. Als extraatje voor je rugklachten kun je een kruk zonder leuning of een yoga bal gebruiken. Zo train je je rugspieren.
Heb je dit alles al gedaan en heb je nog steeds last van je nek, zoek dan een fysio of dokter op die je kan helpen. En probeer niet alleen een betere houding aan te nemen, maar ook eens naar buiten te gaan om een ommetje te maken zonder telefoon!
Dit artikel is geschreven door Joline van Oirschot (18), studente Docent Frans.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven