Studiekeuze

Studiekeuze

Je bent 16, 17, hooguit 18 jaar (vooruit, misschien ben je 19) en je moet de keuze van je leven maken: je studiekeuze. Klinkt best heavy, en dat is het soms ook. Je bent immers nog superjong en moet nu al beslissen welke richting jij op wilt met jouw leven. Voor sommige mensen is het overduidelijk dat ze carrière willen maken als dokter/timmerman/dobbelsteeninspecteur. Lucky you. Als je hard genoeg studeert en zwoegt is de kans groot dat je van jouw droom werkelijkheid kunt maken. Voor veel jongeren is het echter helemaal niet nog zo duidelijk wat ze willen. ‘Iets met mensen’ lijkt ze wel leuk, of ‘iets creatiefs’. Maar wat precies… Geen idee. Niet direct in de stress schieten nu, help is on the way. Want kiezen moet je uiteindelijk zelf, maar hulp bij studiekeuze kan die beslissing stukken makkelijker maken.

Filter op categorie

Alle Studiekeuze posts

Vraag advies of maak een studiekeuzetest

Welke baan past bij mij? Welke opleiding past bij mij? Jij denkt waarschijnlijk nergens anders meer aan nu je binnenkort jouw studiekeuze moet maken. Maar hoe dieper je ingaat op deze vraag, hoe minder duidelijk het antwoord soms wordt. What to do? Het is slim om advies te vragen aan anderen als je er zelf echt niet meer uitkomt. Waarschijnlijk praat je al met je ouders of je vrienden over je studiekeuze, maar vraag ook gerust advies aan je decaan op school. Hij of zij is immers specialist op het gebied van opleidingen en weet dus goed wat de mogelijkheden zijn. Ook kun je een studiekeuzetest doen. Op internet zijn een heleboel van dit soort gratis testen te vinden, bijvoorbeeld op de websites van universiteiten en hogescholen. Wie weet kom je zo tot nieuwe inzichten over jezelf of vind je zelfs hét antwoord op een vraag als ‘welk beroep past bij mij’ of ‘welke studie past bij mij’. 

Bang voor een verkeerde studiekeuze

Veel scholieren vinden een studie kiezen extra moeilijk omdat ze bang zijn een verkeerde keuze te maken. Passen de opleiding en de baan die ik straks ga doen wel écht bij mij? Kan ik het niveau van de studie wel aan? En dan zijn er ook nog de financiële gevolgen waarmee je te maken krijgt als je besluit om toch met een studie te stoppen. Kortom: de druk is best hoog. Grijp daarom alle mogelijkheden aan die je kunnen helpen bij het maken van jouw studiekeuze. Dat begint met het advies van je decaan en het maken van een studiekeuzetest, maar je kunt natuurlijk nog veel meer doen. Bezoek bijvoorbeeld open dagen of ga proefstuderen en volg met andere studiekiezers een dag(deel) een speciaal lesprogramma. Het beste beeld van een studie krijg je misschien wel door een dagje mee te lopen met een student. Je woont colleges bij, hebt de mogelijkheid om vragen te stellen aan studenten en docenten en maakt in de praktijk mee hoe een lesdag eraan toegaat. Weet je écht nog niet welke studie bij jou past? Dan is het soms het beste om je studiekeuze nog even uit te stellen en een tussenjaar te nemen.