Studiefinanciering

Studiefinanciering

Als (aankomend) student is het slim om je goed in te lezen over studiefinanciering. Want voordelig geld lenen klinkt nice, maar het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste regels. Weet jij bijvoorbeeld hoe het zit met aflossen? Kun je straks nog wel een huis kopen? En krijg je dat studentenreisproduct (ook onderdeel van de studiefinanciering) nou wel of niet cadeau? In de blogs op deze pagina lees je hier alles over en houden wij je up-to-date over de laatste ontwikkelingen omtrent studiefinanciering. Zo kun jij afgewogen keuzes maken en onbezorgd genieten van het studentenleven.

Filter op categorie

Alle Studiefinanciering posts

Studiefinanciering mbo, hbo en wo

Handig om te weten: de regels omtrent studiefinanciering verschillen per opleidingsniveau. Misschien baal je van het feit dat de basisbeurs in 2015 is afgeschaft, maar wist je niet dat dit voor jou als mbo-student helemaal niet opgaat. Mbo’ers hebben namelijk recht op een basisbeurs, eventueel aanvullende beurs, lening én studentenreisproduct. De studiefinanciering voor hbo en wo is anders opgebouwd. Als hbo- of wo-student heb je geen recht meer op de basisbeurs, maar enkel op een lening bij DUO. Je bepaalt zelf of en hoeveel je leent. Daarnaast kun je collegekrediet aanvragen, krijg je een studentenreisproduct en eventueel een aanvullende beurs. Houd er rekening mee dat je bij DUO zelf studiefinanciering aan moet vragen. Het studentenreisproduct moet je apart aanvragen via Studentenreisproduct.nl. Check op de website van DUO goed waar je recht op hebt zodat je geen geld misloopt of onterecht een reisproduct aanvraagt.

Studieschuld aflossen

Als je overweegt om via DUO geld te lenen voor je studie, ben je vast benieuwd hoe het straks zit met aflossen. Onder het nieuwe stelsel is de studiefinanciering voor hbo’ers en wo’ers namelijk geen gift meer, maar moet elke euro worden terugbetaald. Gelukkig heb je met het leenstelsel 35 jaar de tijd om dit te doen. Heb jij gestudeerd tijdens het oude stelsel? Dan mag je 15 jaar over de terugbetaling doen. Je hoeft hier niet direct na je afstuderen mee te beginnen, maar belandt eerst in een aanloopfase van 2 jaar. Na die tijd ben je verplicht om maandelijks een bedrag af te lossen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de hoogte van je schuld, de rente en je inkomen. Op de website van DUO vind je een handige rekenhulp waarmee je een inschatting van dit bedrag kunt maken. 

Stufi betaaldata

Belangrijk, al die serieuze info, maar jij wilt waarschijnlijk ook gewoon weten wanneer je dat geld op je rekening kunt verwachten. Snappen we, want zonder die moneys wordt het lastig om de maand door te komen. Gelukkig zijn de stufi betaaldata al ver van te voren bekend. Vanaf het moment dat je begint met studeren word je elke maand rond de 24ste uitbetaald. Op de website van DUO vind je een overzicht met de precieze betaaldata van de stufi van dit jaar. 

Stufi is natuurlijk heel nice, maar wil je meer tips hoe je rond kunt komen in de maand? Bekijk dan eens onze andere blogs over geld verdienen en besparen