Solliciteren

Solliciteren

Dus jouw zoektocht naar een leuke baan is voltooid, maar nu staat je weer een nieuwe uitdaging te wachten: solliciteren. Dat process kan best wel stressvol zijn, maar gelukkig hebben wij allerlei tips and tricks om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Heb jij bijvoorbeeld altijd moeite gehad met het schrijven van een sollicitatiebrief of ben je benieuwd hoe een sollicitatiegesprek in z’n werking gaat? Met de blogs van Studentjob leer je alle ins and outs van het sollicitatieproces. Wist je bijvoorbeeld, dat je met een sollicitatievideo vaak een streepje voor hebt op de concurrentie? Binnen no time ben jij een pro in het solliciteren.

Filter op categorie

Alle Solliciteren posts

Solliciteren: waar begin je?

Is er een bedrijf waarbij jij heel graag carrière wilt maken, maar staan er momenteel geen vacatures open? No worries, want met een open sollicitatie laat jij zien dat je ontzettend gemotiveerd bent. Sterker nog, zo’n 20% van de functies worden worden vervuld door open sollicitaties. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon online solliciteren op een openstaande vacature die jouw aandacht heeft getrokken. Op websites zoals Studentjob vind je duizenden vacatures en is online solliciteren heel eenvoudig. 

Klaar om te solliciteren

In het sollicitatieproces zijn er drie cruciale aspecten; een cv, sollicitatiebrief en sollicitatiegesprek. Zorg dat je cv up-to-date is, maar voeg niet te veel irrelevante informatie toe. De werkgevers van een groot IT bedrijf vinden jouw bijbaan als vakkenvuller op de middelbare school waarschijnlijk niet écht interessant. Is jouw cv netjes, overzichtelijk en professioneel? Dan ben je bijna klaar om te gaan solliciteren, maar eerst nog even een sollicitatiebrief schrijven. Hierin vertel je eigenlijk waarom deze vacature jou zo aanspreekt en waarom jij dé persoon voor de baan bent. Met het schrijven van een sollicitatiebrief laat je jouw persoonlijkheid en enthousiasme zien, en met je cv jouw ervaring en vaardigheden. 

De volgende stap van het solliciteren: het sollicitatiegesprek

Met jouw flawless cv en motivatiebrief kom je natuurlijk eenvoudig door de eerste selectieronde heen. Dan is het tijd voor de volgende challenge: het sollicitatiegesprek. Dit vinden veel mensen het spannendste gedeelte van het solliciteren, maar met de juiste houding kom je hier ook met vlag en wimpel doorheen. Lees je goed in over het bedrijf en de functie, schrijf vragen op die jij zelf wilt stellen en zorg dat je een vrolijke en positieve uitstraling hebt. Zoek op wat de dresscode van het bedrijf is en pas jouw outfit hier op aan. Wees tijdens het gesprek vriendelijk, beleefd en natuurlijk professioneel. Na afloop hoor je vaak al snel of je aangenomen bent, maar soms word je eerst uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. In dat geval is het niet alleen de eerste indruk die telt, maar ook de tweede. 

Do’s and don’ts: allerlei handige sollicitatietips

Vouw je handen niet over elkaar, check op spelfoutjes in je cv en maak je sollicitatiebrief persoonlijk- dit zijn allemaal tips waarvan je gebruik kunt maken tijdens het solliciteren. Er zijn namelijk allerlei trucjes om te zorgen dat jij ver uitspringt boven de andere kandidaten. Benieuwd hoe jij jouw beste beentje voor kunt zetten? Lees dan de blogs op deze pagina.