STUDENTJOB BLOG

Tijdelijk in het buitenland wonen voor een uitwisseling, stage, werk of een taalcursus: het wordt steeds populairder. Ook voor vakantie- of vrijwilligerswerk gaan we steeds vaker de landsgrenzen over. Deze periode wordt vaak beschreven als een onvergetelijke ervaring die een grote toegevoegde waarde heeft voor jouw CV. Jammer genoeg zit deze onvergetelijke ervaring niet alleen vol met ups maar soms ook met downs, veranderingen en levenslessen.

Plannen buitenland

 

1. Ik ga naar het buitenland en ik neem mee…

De voorbereiding is misschien nog wel spannender dan het wonen in het buitenland zelf. Naar welke school ga je of bij welk bedrijf kom je terecht? En waar ga je al die tijd verblijven? Als dat allemaal geregeld is dan is het tijd om alle bezittingen die je nodig hebt in te pakken in een, volgens jou, veel te kleine koffer. Eigenlijk alles waarvan je overtuigd bent dat je het nodig zal hebben. Geloof me, alles is te koop en de helft ga je niet gebruiken. Maar hier kom je, net als iedereen, pas achter aan het einde van je buitenland avontuur.

2. Geland en nu…?

De eerste paar dagen zijn lastig, zoals bij elke grote verandering. Misschien ben je voor het eerst alleen weg van huis en slaat de heimwee toe. Geen nood, dit is een gevoel dat bij de meesten na een paar dagen weer verdwijnt. Want ja, alles went. Maar het is logisch dat je je zo voelt, want je bent in een keer weg uit je vertrouwde omgeving. Ook al heb je er zelf voor gekozen, er zullen momenten zijn dat je denkt: waarom doe ik dit mezelf aan? Het openbaar vervoer, boodschappen doen, alles is ineens niet meer zoals je gewend bent. Het dagelijks leven moet opnieuw worden uitgevonden. Geef het de tijd. 

3. Me, myself and I

Waarschijnlijk woon je óf alleen óf met huisgenoten in een appartement in jouw nieuwe stad. Als je al eerder op jezelf hebt gewoond zal deze stap natuurlijk minder groot zijn. Maar als dit de eerste keer is dat je zelfstandig woont zal dit één van de grootste veranderingen zijn. Zelf koken, wassen en schoonmaken. Belangrijke dingen waar je thuis misschien niet veel bij stil stond. In één klap is het tijd om volwassen te worden en voor jezelf te gaan zorgen. Dit brengt een gevoel van zelfstandigheid en vrijheid met zich mee, maar laat je stiekem ook terugverlangen naar thuis, waar alles altijd geregeld is. Gelukkig bestaat er zoiets als een mobiel en is het geen probleem om het thuisfront af en toe om hulp te vragen.

4. Nieuwe mensen ontmoeten

Het leuke aan alleen naar het buitenland vertrekken is het feit dat je nieuwe vriendschappen kan aangaan met mensen die je anders nooit had ontmoet. Contact leggen lijkt in eerste instantie moeilijk door onder andere de taalbarrière, maar studiegenoten of collega’s zitten vaak in dezelfde situatie. De taal leren kan hierbij helpen. In het begin zal je wat meer energie moeten steken in het ontmoeten van nieuwe mensen. Je zult erachter komen dat vriendschappen niet geforceerd kunnen worden en het met sommige types gewoon niet klikt. Geen punt, genoeg andere mensen die je kunt leren kennen. Na verloop van tijd kom je erachter met wie jij jouw tijd in het buitenland wil doorbrengen. Vanaf dat moment begin je met het opbouwen van vriendschappen en het creëren van een tweede leven in je nieuwe woonplaats.

5. Contact met thuis

Familie die dagelijks vraagt hoe het gaat en/of vrienden die je op de hoogte blijven houden van alles wat er thuis gebeurt. Heel lief bedoeld maar als je eenmaal op je plek zit en een tweede leven hebt gevormd kan dit lastig zijn. Gelukkig begrijpen achterblijvers vaak jouw situatie als je het simpelweg aan ze uitlegt. Het leven thuis gaat ook door en het contact dat je hebt met het thuisfront zal uiteindelijk minder worden. Een tijdje naar het buitenland gaan is daardoor ook dé manier om erachter te komen wie je echte vrienden zijn. Wie zal er contact met je blijven zoeken als jij een tijdje uit het zicht verdwijnt?

6. Het afscheid

Na een periode waarin je nieuwe vriendschappen hebt opgebouwd en van de stad een tweede thuis hebt gemaakt, is het tijd om weer terug te gaan naar het gewone leven. Dit afscheid zal misschien nog wel zwaarder zijn dan toen je naar het buitenland vertrok. Er is namelijk één groot verschil. Toen je vertrok wist je dat je na een tijdje weer zou terugkeren naar dat leven. Het afscheid van de plek die nu voelt als een tweede thuis is echter ook een afscheid van een waarschijnlijk eenmalige periode in je leven. De mensen die je hebt ontmoet zal je weinig tot nooit meer zien. Maar juist om die reden zal je alles wat je hebt meegemaakt nog meer waarderen en met een lach terugdenken aan een onvergetelijke ervaring.

Ben je nog op zoek naar vakantiewerk of vrijwilligerswerk in het buitenland of wil je meer tips en ervaringen lezen? Kijk dan op de website van Wereldwerk.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.