STUDENTJOB BLOG

Hospiteren, een altijd smerige keuken, de douche delen met nog 8 anderen: een kamer in een studentenhuis is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn dan ook genoeg studenten die liever een plekje voor zichzelf zoeken of een woning willen delen met een of twee vrienden. Om je op weg te helpen hebben we hieronder zeven tips voor je op een rijtje gezet.   

Meisje die op bed zit in haar kamer.

 

1. Schrijf je in bij verhuurmakelaars

In grote steden zijn er vaak tientallen verhuurmakelaars te vinden die woningen aanbieden. Verhuurmakelaars hanteren over het algemeen geen wachtlijsten, maar selecteren hun huurders op basis van hoe snel iemand reageert en of iemand aan alle eisen voldoet. Je maakt hier als huurder dus best een aardige kans om een woning te bemachtigen.

2. Houd verhuursites in de gaten

Op verhuursites als huurwoningen.nl en pararius.nl plaatsen makelaars hun woningaanbod. Daardoor kun jij in een oogopslag zien welke woningen er te huur staan in de stad waar je zoekt. Dat neemt jou een hoop werk uit handen en zorgt ervoor dat je sneller kunt reageren.

3. Schakel vrienden en kennissen in

Met name in de grote steden worden steeds meer woningen particulier verhuurd. Hoe meer vrienden en familie je laat weten dat je op zoek bent naar een woning, hoe groter de kans dat je via via iemand bereikt die toevallig een woning verhuurt. Vaak heb je dan een streepje voor, want veel verhuurders geven de voorkeur aan een huurder die zij via kennissen kennen.  

4. Wacht niet te lang met reageren

Heb je een mooie woning gezien met een aantrekkelijke huurprijs? Je bent waarschijnlijk niet de enige met interesse en bij huurwoningen is het vaak wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Hoe eerder je reageert, hoe beter.

5. Verzamel vooraf al je gegevens  

In het kader van wie het eerst komt, wie het eerst maalt: verhuurders geven vaak de voorkeur aan huurders die direct alle benodigde gegevens en papieren beschikbaar hebben. Zorg er dus voor dat je gegevens als een kopie van je paspoort, een werkgeversverklaring, een kopie van je laatste drie loonstroken en eventueel een huisvestingsvergunning klaar hebt liggen.

6. Blijf scherp en check je feiten

Zeker in grote steden zijn is er vaak een groot tekort aan huurwoningen. Helaas weten oplichters dit ook en maken sommigen graag misbruik van de situatie. Klinkt iets als te mooi om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Vraagt een verhuurder je bijvoorbeeld om alvast een deel van de huur over te maken nog voor je de woning gezien hebt, dan moet er een belletje gaan rinkelen.

7. Betaal geen bemiddelingskosten

Een makelaar die voor de verhuurder bemiddelt, mag aan jou als verhuurder geen bemiddelingskosten vragen. Jij bent immers niet de opdrachtgever. In de praktijk vragen makelaars echter soms wel bemiddelingskosten.

Let ook extra op de servicekosten. Dat zijn kosten die een verhuurder in rekening brengt aan de huurder, bijvoorbeeld voor het onderhoud van het trappenhuis of de meubels in een woonruimte. Soms zijn de servicekosten die door een verhuurder worden berekend echter onterecht.

Dit artikel is geschreven door Kamers.nl.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.