STUDENTJOB BLOG

Het klinkt fantastisch, studeren in het buitenland. Al tijdens het uitzoeken van een studie zie je jezelf wonen aan de andere kant van de wereld en nieuwe ervaringen opdoen; Een nieuwe taal leren, een berg beklimmen of leren surfen, de wereld ligt voor je open. Maar voordat je allerlei toffe activiteiten gaat plannen… start met het regelen van de volgende zaken!

Buitenland

Wat is je studie waard?
Hoe interessant een studie ook kan zijn, uiteindelijk wil je natuurlijk wel eindigen met een diploma. Kijk bij het uitzoeken van een studie daarom goed wat je diploma waard is. Er is een internationaal systeem, genaamd accreditatie, waaraan je kunt zien dat je studie voldoet aan een aantal eisen. Is een studie geaccrediteerd, dan zit je goed. Vaak is deze informatie terug te vinden op de website of in de studie informatie. Is het niet te vinden? Twijfel dan niet en stuur een mail. Maakt dat diploma je niet zoveel uit en wil je gewoon lekker kunnen reizen… DUO verstrekt helaas geen lening als je studie niet geaccrediteerd is. Toch maar een andere studie kiezen dus?

Een beurs
Als je eenmaal een geaccrediteerde studie hebt gevonden kun je een lening aanvragen bij DUO. Maar aangezien je dan toch in een ander land zit, wil je de omgeving natuurlijk ook ontdekken! Het is daarom slim om ook een beurs aan te vragen. Dit vergt veel tijd en vaak moet je een beurs minimaal drie maanden voor vertrek opzoeken, snel beginnen dus! Een handige website is Beursopener, hier vind je een overzicht van alle beurzen.

Een visum
Als Nederlander kun je de hele wereld over reizen en in veel gevallen voor maximaal 90 dagen zonder visum als toerist in een land verblijven. Als je langer wilt blijven heb je soms een studentenvisum nodig. Natuurlijk kun je ook tussendoor een tripje maken naar een buurland, maar let dan wel op dat je diploma nog geldig is wanneer je je gehele studie ergens anders volgt. Ga je naar Latijns Amerika? Grote kans dat je via Canada of de VS vliegt, vergeet dan niet een ESTA aan te vragen.

Verzeker jezelf
Eenmaal begonnen aan je studie is de verleiding groot om nieuwe dingen uit te proberen, helaas gaat dit niet altijd goed. Of je nu een voedselvergiftiging oploopt na het eten van te rauw vlees, je been breekt na een sprong van een klif, of een acute blindedarmontsteking krijgt, een doktersbezoek kan niet uitblijven.  Je doorlopende reisverzekering is helaas niet genoeg om je voor één of twee jaar te verzekeren. Om langdurig letsel en veel gedoe te voorkomen kun je daarom beter zorgen dat je een goede verzekering afsluit. De Allianz Globetrotter verzekering en OOM Studeren in het Buitenland verzekering zijn goede voorbeelden van dekkende verzekeringen. 

Vaccinaties
Om je ziekenhuisbezoeken te beperken is het slim je vaccinaties in orde te hebben voor vertrek. Maak (ver van tevoren) een afspraak bij je plaatselijke GGD om uit te zoeken welke vaccinaties je nodig hebt. Let ook op buurlanden. Bezoek je tijdens een korte vakantie een gele koorts land en ben je niet ingeënt? Dan wordt het lastig terug keren naar je studie…

Als je eenmaal alles geregeld hebt is het tijd om de reisgidsen erbij te pakken en je tas in te pakken. Vergeet niet om een goede webcam en camera mee te nemen, je wilt je buitenlandervaring absoluut vast leggen!  

Dit artikel is geschreven door één van onze gastbloggers Puck van Eijk.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.