STUDENTJOB BLOG

Backpacken in Azië, de manier om nog een laatste keer helemaal los te gaan. Een soort “Eat, Pray Love” maar dan met veel meer bier.

Waarschijnlijk heb je je al helemaal verdiept in het onderwerp. Je Google historie bulkt van de backpack zoektermen en je moeder heeft je na je afstuderen een boek gegeven met de mooiste bezienswaardigheden. Jij bent er klaar voor!

Voordat je vertrekt, geven wij je wat handige tips en weetjes, die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehoord!

1. Voel je niet schuldig als iets minder mind blowing is dan je had verwacht

We gaan naar Azië om dingen te zien die ons perspectief van het leven veranderen. Maar, niet iedere tempel of beeld zal bij jou de euforische gevoelens losmaken die je had verwacht. Toerisme is een groot deel van de economie in bepaalde Aziatische landen, dus het is logisch dat trekpleisters gehyped worden om geld te genereren. Los daarvan hebben tempels en beelden een waarde voor de locals door hun geloof en cultuur. Terwijl voor velen een Boeddha zo’n beeldje is dat je bij de Action koopt.

2. Je gaat veel cheeseburgers eten

Waarschijnlijk heb je een hele lijst van Aziatische gerechten in je smartphone gezet die je allemaal wil proberen. Je droomt al van Pad Thai, gegrilde schorpioen en Rode Khmer curry. Eten op straat of zelfs in een restaurant; het blijft altijd een gok. Na de derde explosieve diarree aanval ga jij, net als elke andere backpacker, ten prooi vallen aan de aantrekkingskracht van McDonald’s. Schaam je niet, let’s face it; die gegrilde schorpioen is er namelijk alleen voor ons toeristen. Je gaat echt geen local op een schorpioen zien knabbelen tijdens zijn lunchpauze.

3. Er bestaan geen haarborstels in Vietnam

Ja, het is echt waar. Blijkbaar heeft de gehele natie unaniem besloten dat je haren kamt met een kam. Klinkt logisch, maar niet echt passend voor onze Hollandse lokken. Er zijn vast uitzonderingen op de regel. Heb jij ooit een Vietnamese haarborstel als souvenir gehad?

4. Bewaar medicijnen op twee plaatsen

Als je al een beetje gereisd hebt, weet je dat hostels een soort van zwart gat zijn. Rugzakken, schoenen en camera’s (bestaan die nog?), grote kans dat het een keer gestolen wordt. In principe is het meeste vervangbaar, maar als je medicijnen op recept hebt, kan het een probleem zijn. Veel medicijnen zijn niet verkrijgbaar in Azië. Dus probeer altijd een extra doosje bij de receptie af te geven. Als iemand dan je kluisje open breekt of je rugzak steelt, heb je een voorraadje achter de hand.

5. Wat te doen als je gebeten wordt door een aap?

Bijna overal is wel een Monkey Island of Monkey Park te vinden. Niet voor niks; het is namelijk een ervaring om nooit te vergeten. Houd er wel rekening mee dat sommige parken nog steeds een nogal politiek incorrecte apenshow hebben met aangeklede aapjes. Als je daar niet op zit te wachten is het handig om dat vooraf even te checken op de website. Apen blijven nou eenmaal wilde dieren, en het gebeurt regelmatig dat toeristen gebeten worden door een aap. Zelfs een klein wondje kan al voor grote problemen zorgen. Zoals veel andere dieren kunnen apen hondsdolheid en tetanus bij zich dragen. Los daarvan hebben apen een soortgelijke anatomie als mensen. Op die manier kunnen ze ons ook besmetten met bijvoorbeeld: gele koorts, herpes en tuberculose. Als je gebeten wordt, moet je direct de wond uitwassen met water en zeep. Daarna is het van belang dat je zo snel mogelijk een arts bezoekt. Die zal de wond verder ontsmetten en je adviseren over vaccinaties. Mocht je in het half jaar na de beet tegen medische problemen aanlopen, vermeld dan altijd bij je arts dat je gebeten bent door een aap. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de gezondheid van anderen. Als je ziek bent door de beet, ben je namelijk ook besmettelijk voor andere mensen.

6. Stick to your plans

Het is natuurlijk super verleidelijk om jezelf helemaal te verliezen in een vakantieliefde. Een boekwaardige romance, met een houdbaarheidsdatum. Geen moeilijke dilemma’s over hoe het verder moet, of wat de toekomst brengt. Helemaal prima, maar zorg wel dat deze liefde niet in de weg gaat staan van al je plannen. De kans is groot dat deze reis een eenmalig avontuur is, en er geen herkansingen komen om alsnog alles te zien of doen wat je wilde.

Gek genoeg kan de hostel bar hetzelfde effect hebben. Na een periode van veel stress door tentamens of de druk van het vinden van een baan, is er niks zo lekker als even helemaal niets te hoeven. Overdrijf het niet. Barhangen en uitslapen kan je in Nederland ook, dus keep moving!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.