STUDENTJOB BLOG

Mag je op zoek naar een stage? Leuk! Eindelijk de kans om kennis en ervaring op te gaan doen bij een leuk bedrijf. Maar dan moet je op zoek naar dat ene geschikte stagebedrijf. Je vraagt rond in je omgeving, je neust rond op Google, je checkt StudentJob voor leuke stagekansen. Daar komen best leuke stagekansen uit naar voren bij bedrijven die je eigenlijk allemaal best interessant lijken. Toch is niet ieder bedrijf geschikt. Uiteindelijk wil jij vooral een leuke tijd hebben en veel leren zodat je jouw opleiding goed kunt afronden. Maarten geeft je graag vier tips waarmee je slim kunt bepalen of dat ene toffe bedrijf ook écht een goed leerbedrijf is voor jou!

1.Selecteer het bedrijf eerst op de sfeer, pas daarna op de inhoud van de werkzaamheden
In een prettige sfeer leer je meer. Niet alleen rijmt dat, het is nog waar ook. Als je op zoek bent naar een stage waar je veel kunt leren dan is de sfeer het allerbelangrijkste. Ben je op zoek naar een stage? Dan is het belangrijk dat je jezelf de vraag stelt: ‘Zie ik mijzelf hier 20 weken lang fulltime zitten én een leuke tijd hebben?’

Tip: vergeet intussen ook niet de werkzaamheden. Te vaak draait een stage er op uit dat je de hele dag klusjes opknapt voor jouw leidinggevende, terwijl jouw schoolopdrachten blijven liggen. Druk druk druk, die ene klant, deadline zus, order zo. Allemaal leuk en aardig, en wellicht is het team heel leuk. Maar jouw stage staat op deze manier niet voorop.

2. Bellen, niet mailen
Uiteindelijk draait het in een stage om een goede klik tussen jou en het stagebedrijf. Of in ieder geval tussen jou en jouw begeleider. Als je echt wilt weten hoe een bedrijf met stagiairs omgaat dan is bellen een mooie eerste stap. Natuurlijk is het tegenwoordig makkelijk om van alles via e-mail te doen. Maar in een e-mail hoor je niet hoe mensen met je praten. In een stagevacature zie je dit vaak ook niet. En nee, ook die bedrijfsvideo waarin iedereen zo enthousiast vertelt hoeft niet de werkelijkheid te zijn voor jouw specifieke stage. Heb je dus een telefoonnummer? Bel! Je voelt direct of er een klik is met degene aan de andere kant van de telefoon. Kom je niet verder dan de receptioniste die je een mailtje laat sturen dat niet wordt beantwoord? Voelt het niet prettig? Dan is deze kans wellicht niet voor jou. Ga verder op zoek!

Tip: kies vooral voor bedrijven die niet alleen een info mailadres of het algemene nummer onder een vacature hebben staan. Hoe persoonlijker en directer contact mogelijk is, hoe groter de kans dat het bedrijf het leuk vindt om met stagiairs te werken.

3. Je hebt iets te kiezen
De arbeidsmarkt is momenteel erg krap in veel branches. Dit betekent dat er veel meer bedrijven zijn dan studenten die een stage zoeken. Jouw voordeel dus! Als je slim bent begin je op tijd met zoeken. Heb je de kans om bij meerdere bedrijven te komen kennismaken? Geef jezelf dan de kans om alle drie die bedrijven te bezoeken. En vraag jezelf serieus af wat je precies wilt en waar je naar op zoek bent. Denk daarbij aan de reisafstand, de inhoud van de stage, maar ook vooral de sfeer in een bedrijf. Is dat bedrijf om de hoek maar vijf minuten fietsen, maar past de sfeer minder? Dan loont het toch misschien om dat half uurtje in de bus te zitten. Anders zit je maandenlang in een sfeer die niet bij je past. Die vijf minuten fietsen maken dat niet goed.

4. Denk er een nachtje over na
Een veelgemaakte fout bij studenten is dat het bedrijf in de positie is om even na te denken over de vraag of jij kunt komen stagelopen. Onzin! Legt het bedrijf al tijdens het gesprek op tafel dat zij graag met je verder gaan? Dan kan dat natuurlijk vleiend voelen. Het geeft je misschien de neiging om uit enthousiasme ja te zeggen (wow, ze kiezen mij!). Ik adviseer je dat niet te doen. Zeg altijd ‘daar denk ik een nachtje over na.’ Dit dwingt jou om even goed na te denken of dit echt past. En hoe tof is het als je na een nachtje slapen volmondig ja kunt zeggen tegen het stage aanbod? Dit is een veel betere basis voor jouw stageperiode dan een halfbakken ‘laat ik maar ja zeggen’. Het is ook een goede test. Doet het bedrijf hier moeilijk over? Dan is dit een signaal voor jou dat dit bedrijf toch niet zo goed bij je past..

Tip: Bel altijd terug, ook als je nee zegt. Daarmee scoor je zeker punten door jezelf zo professioneel te gedragen. Ieder bedrijf zal dit waarderen. Doen ze dit niet? Extra bewijs dat je terecht nee hebt gezegd.

Veel succes!

Maarten Brand is stage-expert en schreef het allereerste managementboek over stagebegeleiding, namelijk: Het grote Stageboek voor Werkgevers (uitgeverij Haystack). Hij helpt bedrijven en organisaties om stages beter te organiseren zodat stagiairs én bedrijven nog meer uit stages kunnen halen. Ken je een bedrijf dat een beetje hulp kan gebruiken? Stuur ze dan deze link: www.hetgrotestageboek.nl

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.