STUDENTJOB BLOG

Eindelijk het huis uit, jij kunt niet wachten. Niet meer op en neer reizen naar de universiteit of hogeschool, veel zelfstandigheid en een plek die je helemaal naar eigen inzicht kunt inrichten. Kortom, jij bent wel toe aan deze nieuwe fase in je leven. Maar voordat het zover is, moet er nog van alles gedaan en geregeld worden. Daarom helpen wij je alvast op weg met 4 handige tips.

 

1. Schrijf je in voor een huurwoning

Het begint uiteraard met het vinden van je eigen stulpje. Om in aanmerking te komen voor een kamer, studio of appartement moet je je inschrijven bij woningaanbieders in de stad waar je graag wilt wonen. Doe dit zo snel mogelijk, want hoe langer je ingeschreven staat hoe meer kans je maakt op een huurwoning. Laat daarnaast zoveel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent naar woonruimte. Vrienden, familie, kennissen, medestudenten, teamgenoten of collega’s kunnen je helpen in je zoektocht. Veel mensen vinden via via woonruimte. Misschien zoekt het nichtje van een vriend wel een nieuwe huisgenoot of kun je tijdelijk op het huis passen van iemand die op wereldreis gaat.

 

2. Zorg voor een uitzet

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, dan heb voor het inrichten van de woning veel spullen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een koffieapparaat om je wakker te houden tijdens nachtelijke studeersessies, een lekkere (bed)bank om op uit te brakken, servies en bestek, wijnglazen, pannen, handdoeken, theedoeken en vaatdoeken, een wc borstel en fietspomp. Betrek je een gemeubileerde woonruimte of deel je een huis, dan heb je waarschijnlijk minder spullen nodig omdat veel al aanwezig zal zijn. Spullen als een bed en bureau heb je waarschijnlijk al en kun je gewoon meeverhuizen. Heb je veel nodig? Kijk dan ook eens op Marktplaats of Facebookgroepen voor goedkope tweedehands spullen.

 

3. Check je verzekeringen

Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt als je op jezelf gaat wonen, maar het is wel een punt van aandacht: je verzekeringen. Voor je inboedel heb je sowieso een inboedelverzekering nodig. Bij schade door bijvoorbeeld brand, wateroverlast of inbraak worden je spullen vergoed door de verzekering. Houd er wel rekening mee dat er bij diefstal duidelijke sporen van braak moeten zijn, zorg dus voor een goed slot op je (kamer)deur. Verder is een aansprakelijkheidsverzekering ook een must. Daarmee ben je verzekerd voor schade die jij per ongeluk aan andermans spullen veroorzaakt.

 

4. Regel je geldzaken

Om ervoor te zorgen dat het geld er niet sneller uitstroomt dan instroomt, is het verstandig om je financiën op een rij te zetten. Je krijgt immers te maken met kosten die je als thuiswonende student niet had. Daar staat tegenover dat je waarschijnlijk ook recht hebt op extra toeslagen. Begin met het in kaart brengen van je vaste lasten zoals de huur, je verzekeringspremie, telefoon- en internetabonnement. Soms zitten de kosten voor gas, water en licht al bij de huurprijs inbegrepen, maar niet altijd. Zoek ook dit uit. Maak daarnaast een inschatting van je uitgaven zoals boodschappen, vervoer, kleding en uitgaan. Nu weet je als het goed is wat er uit gaat en wat er dus ook in moet komen. Met een leuke bijbaan naast je studiefinanciering kom je natuurlijk al een heel eind, maar check daarnaast ook of je recht hebt op huurtoeslag. Dit is meestal het geval als je een sociale huurwoning huurt.

 

En dan is het nu tijd om jouw eerste eigen woonruimte om te toveren in een waar paleisje. Om vervolgens je koelkast te vullen met alles wat jij lekker vindt en je beste vrienden uit te nodigen voor een housewarming.



Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.