STUDENTJOB BLOG

cv

Je zoektocht naar een nieuwe baan begint meestal met een het schrijven van je cv en de werkgever of recruiter overtuigen aan de hand van een motivatiebrief. Maar een cv maken kan thuis, ‘veilig’ achter je pc. Het spannendste moment van solliciteren vindt echter plaats in het tweede stadium van de sollicitatie: het kennismakingsgesprek.

 

Het is belangrijk om een goed evenwicht te creëren tijdens dit gesprek. Dit doe je door zelf ook vragen te stellen aan je gesprekspartner. Ook kom je op deze manier meer te weten over je nieuwe potentiële werkomgeving. Om je zo goed mogelijk op dit gesprek voor te bereiden, hebben we samen met Robin Bakker van CVster 5 vragen op rij gezet welke je tijdens het gesprek een voorsprong kunnen bezorgen in de sollicitatieronde.

 

  1. Welke vaardigheden moet een ideale kandidaat hebben voor deze functie?

Natuurlijk heb je de vereisten bestudeerd voordat je op de vacature reageerde, maar dat maakt het stellen van deze vraag zeker niet overbodig. Waarschijnlijk zal de werkgever het noodzakelijke kennisniveau verduidelijken en dit verder gedetailleerd toelichten. Daarnaast kun je door deze vraag te stellen ook andere eisen ontdekken die op een of andere reden niet in de vacature werden vermeld.

 

  1. Wat zou de groei in deze positie de komende jaren kunnen zijn?

Zelfs wanneer je nog helemaal geen werkervaring hebt, laat deze vraag zien dat je gemotiveerd bent om door te groeien en graag het maximale haalt uit wat je doet. Het is daarnaast een manier om duidelijk te krijgen in welke richting het bedrijf zich in de toekomst zal evolueren. En natuurlijk wat voor jou de vooruitzichten zijn voor carrièregroei. Door deze vraag te stellen, laat je ook zien dat je geïnteresseerd bent in langdurige arbeidsverplichtingen. Dit wordt op prijs gesteld in organisaties met een duurzaam ontwikkelingsplan.

 

  1. Wat vind je het leukst aan dit bedrijf?

De persoonlijke houding van de ervaren werknemer tegenover zijn werkgever is een barometer voor hoe de sfeer in een bedrijf is. Wanneer de interviewer het moeilijk vindt om een antwoord te bedenken of hier zelfs geen reactie op wilt geven, dan is het de moeite waard om je interesse in het bedrijf de te heroverwegen.

 

  1. Wat heeft het bedrijf de laatste tijd bereikt?

Vertel voor het vragen van deze vraag iets wat je weet van het bedrijf. Vermeld bijvoorbeeld wijzigingen of een nieuw product dat het bedrijf net heeft geïntroduceerd. Dit toont je bewustzijn en interesse in je toekomstige werkplek. Je zult ook de werkgever tot een openhartig gesprek over de strategie van het bedrijf en zijn doelstellingen op de lange termijn duwen. Je zult een beter beeld krijgen van of je echt in het team past en of je jouw collega's kunt helpen.

 

  1. Wat is het belangrijkste voor het bedrijf?

Natuurlijk is een goede omzet draaien het voornaamste voor een commercieel bedrijf. Toch is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de overige prioriteiten. Ontdek wat de werkgever belangrijk vindt en match dit met je eigen verwachtingen en normen en waarden. De vraag zal laten zien of je normaal kunt werken in overeenstemming met het bedrijfsbeleid en of dit beleid passend is voor jou.

 

Dit gastblog is geschreven door Robin Bakker van CVster. Op zoek naar meer artikelen of cv templates nodig? Bekijk dan ook zeker eens de website van CVster.

Weet je niet wat de verschillen zijn tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief, lees dan dit artikel op Jobbird

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.