STUDENTJOB BLOG

Scriptie

Writer’s block? Al 33 keer opnieuw begonnen aan het maken van je planning en nog steeds geen letter op papier? Data-analyse en SPSS al 85 keer vervloekt? Begrijpelijk. Het schrijven van je scriptie is voor iedereen weer anders, maar het is voor niemand een makkelijk proces. Wij van TentamenTrainingen.nl geven je graag wat tips, zodat je die eerste drempels in ieder geval achter je kan laten. Des te sneller is het einde in zicht en kun je geld gaan verdienen in je eerste echte baan!

 

1. Maak afspraken met jezelf

Een scriptie heb je niet 1, 2, 3 geschreven en het is en blijft een lang proces. De ervaring leert, dat de meeste mensen een planning maken, maar daar eigenlijk mee beginnen als de werkdruk al te hoog is. Bij een scriptie is het al helemaal lastig plannen, omdat je vaak van te voren niet weet wat er op je pad komt. Maak daarom afspraken met jezelf over wat je de komende dagen gaat doen en plan per onderdeel (deelvraag / hoofdstuk). Zo houd je het behapbaar en voelt het overzichtelijker aan. Spreek met jezelf af wat je de aankomende week gaat doen en kijk of dat realistisch is met de deadlines in de toekomst.

 

2. Houd rekening met onverwachte situaties

Niets zo onvoorstelbaar als hoe je scriptie zal gaan, omdat je vaak van meerdere factoren afhankelijk bent (supervisor, resultaten die nog niet binnen zijn, verschoven afspraken). Houd daarom rekening met onverwachte situaties en schuif afspraken niet op de lange baan.

Zorg dat je daarnaast ook tijd inplant voor de momenten dat je even geen zin meer hebt, deze gaan namelijk ook komen. Plan een marge waar je gebruik van kunt maken, zodat zelfs wanneer je wel een avondje in de kroeg blijft hangen, je alsnog voor de deadline klaar kunt zijn!

 

3. Je kent jezelf het beste – maak daar gebruik van!

Je hebt er al een groot deel van je studie opzitten, want je bent immers bezig met die laatste studiehorde, je scriptie. Je weet dus, als het goed is, van jezelf op welke momenten jij het beste studeert. Het is aan te raden om moeilijke taken op die momenten te plannen. Je zit dan goed in je concentratie en dat is iets wat je zeker kunt gebruiken.

 

4. Geef jezelf eens een schouderklopje – beloon jezelf!

Je hebt jezelf elke dag naar je studieplek gesleept, gezwoegd op de eerste deelvragen en je onderzoeksvoorstel op tijd ingeleverd. Je bent hartstikke goed bezig en af en toe verdien je daar best een schouderklopje voor! Dus beloon jezelf voor je prestaties.
Onderzoeksvoorstel goedgekeurd? Ga lekker het terras op en drink een biertje met je vrienden. Ein-de-lijk die data-analyse gelukt? Koop die gespotte nieuwe zomerkleding, zodat je straks op vakantie kunt shinen! En nog mooier, je kunt je beloningen vast inplannen voor na de deadlines, heb je meteen iets om naar uit te kijken.

 

5. Vraag om hulp!

Het studeren voor tentamens kon samen met je studievrienden, maar zij begrijpen eigenlijk niets van jouw scriptie onderwerp. Je bent dus op jezelf aangewezen en zult zelf deze laatste hobbel moeten nemen. Maar echt alleen ben je natuurlijk niet, want je kunt altijd om hulp vragen! Vraag iemand die geen verstand heeft van jouw onderwerp om jouw scriptie door te lezen en te kijken of het begrijpelijk is. Dit kan je een flink stuk op weg helpen.
Kom je er echt niet uit met de data-analyse, het logisch indelen van je scriptie of het vinden van literatuur? Dan zijn wij van TentamenTrainingen.nl er ook om je te helpen. Vraag een gratis intakegesprek aan en krijg vrijblijvend advies van ons.

 

Deze blog is geschreven door Nienke Mangnus van TentamenTrainingen.nl. Wil je meer weten over scriptiebegeleiding of meteen je gratis intakegesprek aanvragen? Bekijk dan zeker de website op scriptiebegeleiding.tentamentrainingen.nl.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.