STUDENTJOB BLOG

meewerkstage op hbo

Hoe leuk: jij gaat binnenkort een hbo-meewerkstage lopen. En eerlijk, hoe lekker is het om even geen tentamens te maken, niet te hoeven werken met projectleden die hun opdrachten nooit op tijd af hebben, en het gezeur van dat ene projectlid dat véél te eager is niet aan te hoeven horen. Maar als je dacht dat je nu lekker achterover kunt leunen, moet je jezelf toch even achter de oren krabben. Bij een meewerkstage op het hbo komt veel kijken. Gelukkig kunnen wij je het volgende alvast meegeven: preparation is key.

Wat kun je verwachten van een hbo-meewerkstage? En hoe haal je alles uit je hbo-meewerkstage, of hoe juist niet? Je leest hieronder alles wat je moet weten over jouw meewerkstage op het hbo.

Tip: wil je weten wat een meewerkstage is? Lees dan deze blog over verschillende soorten stages. 

Wat kun je verwachten van een hbo-meewerkstage?

Tijd om stage te lopen. Maar hoe ziet dat eruit? En wat ga je precies doen? Uiteindelijk komt het bij de meeste meewerkstages op het hbo op het volgende neer:

Ervaring opdoen in de praktijk

Zodra het schrijven van motivatiebrieven, het voeren van kennismakingsgesprekken en het tekenen van de stageovereenkomst erop zit, gaat het echte werk beginnen. Je gaat de praktijk in.

Uiteraard is het afhankelijk van jouw studierichting en stageplaats wat je precies gaat doen tijdens je meewerkstage op het hbo, maar uiteindelijk draait het allemaal om hetzelfde resultaat: je doet relevante werkervaring op. Handig, want dit geeft jou een sneak peek in je toekomstige werkveld en je leert de ins en outs van het vakgebied kennen. Daarnaast kom je met een meewerkstage op het hbo ook hele andere zaken tegen, zoals samenwerken in een team, omgaan met de werketiquette en elke dag vroeg je bed uit. Want ja, ook dat is een meewerkstage op het hbo: 40 uur per week aan het werk. #worklife

Competenties en vaardigheden ontwikkelen

De meeste meewerkstages op het hbo loop je in het derde jaar van je studie. Tegen die tijd heb je al vaak genoeg gewerkt aan competenties, maar tijdens je stage kun je echt helemaal los gaan (oh-wat-leuk). Waarschijnlijk heb je vanuit je studie een competentiekaart (of iets dat er op lijkt) met verschillende competenties waar jij aan moet voldoen om een professional te worden in jouw vakgebied. Tijdens je stage ga je werken aan de ontwikkeling van deze competenties, door middel van verschillende stage-leerdoelen.

Daarnaast kom je tijdens je hbo-meewerkstage ook achter persoonlijke vaardigheden, ontdek waar je goed in bent en leer je waar voor jou verbeterpunten liggen. Misschien kom je er wel achter dat je echt een teamplayer bent of blijk jij een verborgen talent voor plannen te hebben. Maar het kan ook dat je ontdekt dat je toch niet zo stressbestendig bent als je dacht of dat het overzicht bewaren tussen mails, taken en projecten niet echt heel soepel verloopt. Stressss...

No worries, je hbo-meewerkstage blijft een leerproces, dus dit is het ideale moment om jezelf beter te leren kennen. En ja, dit klinkt allemaal eerder vermoeiend dan nuttig, maar over een tijdje ga je hier echt heel blij mee zijn. Mark my words.

Stageplan, stageverslag & stageopdracht

Leuk natuurlijk, competenties ontwikkelen, jezelf tegenkomen en talenten ontdekken, maar wat leer je nou echt tijdens je meewerkstage op het hbo? Jouw school zou geen school zijn als je daar geen leuk verslag van hoeft te maken. Of, verslagen.

Stageplan

Laten we beginnen het stageplan. Dit schrijf je namelijk voorafgaand aan je stage. Hierin beantwoord je vragen als: wat wil ik gaan leren, wat zijn mijn stage-leerdoelen en wat verwacht ik van mijn hbo-meewerkstage?

Stageverslag

Aan het eind van je stage schrijf je het stageverslag (of stageportfolio) en hierin kijk je terug op de gehele stageperiode: welke werkzaamheden heb ik uitgevoerd, waar liep ik tegenaan en wat heb ik geleerd? Om dit goed te kunnen beantwoorden is het aan te raden om een stage-logboek bij te houden. De verborgen plan-talenten hebben waarschijnlijk nu al een vaste dag per week in hun agenda gezet om dit logboek bij te werken, maar ook jij: ga-dit-doen. In week 25 van je stage weet je namelijk echt niet meer wat je in week 3 aan het doen was. En met een compleet stage-logboek heb je dat stageverslag zo geschreven.

Stageopdracht

En dan is er ook nog de stageopdracht, niet te verwarren met een opdracht voor een hbo-afstudeerstage, dat komt later pas. Hoe je stageopdracht er precies uitziet verschilt per studie. Sterker nog, niet elke opleiding heeft een stageopdracht (whaaat). Als je geen stageopdracht hoeft te maken kan het wel zo zijn dat bijvoorbeeld je stageverslag een stuk uitgebreider is, dus juich niet te vroeg. Vaak is het idee erachter dat je jouw stagebedrijf beter leert kennen. Zo kan het dat je bijvoorbeeld een klein onderzoek moet uitvoeren, een paar collega’s moet interviewen of de geschiedenis van de organisatie in kaart moet brengen. Niet een super groot onderdeel van je hbo-meewerkstage, wél belangrijk om mee te nemen in je planning (is het plan-talent al een to-do lijst aan het maken?).

Begeleiding tijdens je hbo-meewerkstage

Vanuit je school krijg je voor je hbo-meewerkstage een stagebegeleider aangewezen. Deze persoon keurt jouw stageplaats goed (of niet), beoordeelt jouw verslagen en heeft inspraak op jouw uiteindelijke cijfer. Daarnaast kun je bij hem of haar terecht als er zich eventuele problemen voordoen. Bijvoorbeeld als je echt alleen maar ‘stagiair(e) klusjes’ krijgt toegewezen, zoals de auto naar de wasstraat brengen of de kerstboom optuigen (sad, maar het gebeurt echt).

Zit je niet lekker in je vel, bijvoorbeeld omdat het werk je allemaal iets te veel wordt? Klop dan eerst aan bij je praktijkbegeleider. Deze persoon is jouw begeleider op de werkplek en werkt jou in, beantwoordt je vragen en helpt je bij je stage-leerdoelen. Ook beoordeelt deze persoon jouw functioneren op de werkvloer, wat een belangrijk onderdeel is van je uiteindelijke cijfer. Samen met je stagebegeleider en praktijkbegeleider evalueer je je hbo-meewerkstage en blik je terug op alles wat je hebt bereikt.

Hoe haal je alles uit je hbo-meewerkstage?

Dat je gaat stage lopen is een feit, maar als ambitieuze student wil je natuurlijk wel álles uit je stage halen. Dit it is immers je kans om een netwerk op te bouwen, te laten zien wie je bent en jezelf te ontwikkelen. Dus, hierbij alle tips en tricks die jou helpen om van je hbo-meewerkstage een succesverhaal te maken.

meewerkstage hbo

Zoek een hbo-meewerkstage die bij je past

We zeiden het al: preparation is key. Al helemaal als het gaat om het zoeken naar een stage. Elk bedrijf is anders en dat is van grote invloed op hoe jij je hbo-meewerkstage ervaart. Voel jij je thuis op een klein kantoor of heb jij al jaren die ene vette grote organisatie in je hoofd? Heb jij je zinnen gezet op één bepaalde branche of sta je voor van alles open? De werksfeer, de diversiteit van de organisatie, de stagevergoeding en (ook niet onbelangrijk) de functie kunnen allemaal een belangrijke rol spelen voor jou, dus het is goed om hier over na te denken tijden het zoeken naar een stage.

Het spreekt voor zich dat het van jouw opleiding afhangt hoeveel je daadwerkelijk voor het zeggen hebt. Ga je een hbo-meewerkstage lopen in de richting van accountancy? Dan staat het zo goed als vast dat je in een financiële omgeving terechtkomt met een enigszins statige bedrijfscultuur. #business life. Ben je op zoek naar een hbo-meewerkstage en studeer je HRM? Reken er dan maar op dat je op een HR-afdeling gaat werken, maar ook daar zijn verschillende stage-functies te vinden én dit kan bij uiteenlopende organisaties. Het is helemaal aan jou waar jij het liefst dagelijks achter je bureau kruipt. Of ook wel: waar je het zo’n 5 maanden gaat volhouden.

Ga na wat je wel en niet leuk vindt

Naast dat een meewerkstage op het hbo vrijwel altijd een verplicht onderdeel is van de opleiding, is dit ook hét moment voor jou om uit te zoeken wat je wel en niet leuk vindt aan je studie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je in dit vakgebied aan het werk gaat, dus als er nog haken en ogen zijn kun je die maar beter nu vinden, toch? Door hier tijdens je hbo meewerkstage aandacht aan te besteden helpt dit je niet alleen de studie door, maar weet je ook waar je interesses liggen. Wat weer handig kan zijn in een zoektocht naar een baan.

Wees proactief

Bij een hbo-meewerkstage staat leren centraal. Maak hier als stagiair(e) dan ook goed gebruik van. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij andere afdelingen, toon initiatief bij het oppakken van projecten, stel vragen en bied je hulp aan als jouw werkzaamheden op orde zijn. Niks koffie halen, de auto naar de garage brengen of boodschappen doen, jij weet waar je voor gekomen bent: leren. Neem het initiatief en kom in actie om nieuwe vaardigheden te leren, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten. Iedereen heeft weer andere werkwijzen of ideeën waar je van kunt leren, en misschien komen deze connecties ooit nog van pas.

Geef je eigen grenzen aan

Voel je tijdens je hbo-meewerkstage niet te verantwoordelijk. Je hoeft als stagiair(e) niet alle extra taken op te pakken en perfect uit te voeren. Het is goed dat je wilt laten zien dat je zelfstandig en hard kunt werken, maar je bent er uiteindelijk om te leren. Wees niet te streng voor jezelf als je een foutje maakt. Hiervan kun je alleen maar meer leren. Durf daarnaast ook je grenzen aan te geven, want het kan ook dat je wordt overladen met werkzaamheden. En van een overspannen stagiair(e) wordt niemand blij, dus geef het gewoon aan als je ergens hulp bij nodig hebt of als er te veel werkzaamheden op je bord liggen.

En kom je erachter dat de functie waarvoor je bent aangenomen echt helemaal niks voor jou is? Of dat werken bij die gave organisatie toch niet zo gaaf is? Balen, maar zie het zo: dan weet je dat ook weer. Geef in ieder geval wel bij jouw collega’s aan wat je dwars zit, misschien kunnen zij dan samen met jou zoeken naar een oplossing. Alles om zoveel mogelijk uit die meewerkstage op het hbo te halen!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.