STUDENTJOB BLOG

burn-out studenten

‘Burn-outs’, wat horen we er tegenwoordig veel over. Heb jij ook dat overal waar je lijkt te komen mensen last hebben (gehad) van een burn-out? Het is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. En helaas komt het niet alleen bij werkende mensen voor, maar is een burn-out onder studenten ook een steeds groter probleem. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ruim een kwart van de studenten last heeft van burn-out klachten.

Jij vraagt je misschien af: ‘Hoe kan dit?’ Dit komt doordat studenten steeds meer onder druk staan en te maken krijgen met veel school- en studiestress. Het is ook niet niks wat je als student tegenwoordig moet presteren: als je je BSA punten niet haalt vlieg je al na het eerste jaar uit je opleiding, en studies moeten binnen steeds strengere termijnen worden afgerond. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog ‘sociaal-presteren’ en met al die katers kunnen dealen, dus het leven van een student gaat zeker niet altijd over rozen..

En waar dacht je al het geld vandaan te halen? Toch nog maar een baantje naast je studie dan? Die komende studieschuld hangt namelijk ook al als een dreigende donkere wolk boven je hoofd. Kortom: helemaal niet gek dus dat er zoveel stress onder studenten voorkomt. En het is dan ook niet vreemd dat veel studenten daardoor uiteindelijk in een burn-out belanden. Wij van StudentJob vonden het daarom ook hoog tijd om even goed aandacht te besteden aan het lastige onderwerp ‘burn-out onder studenten’. Want als het om een burn-out gaat, kun je als jongvolwassene echt wel wat hulp gebruiken. Check dus vooral onze artikelen over dit topic, want die staan boordevol nuttige informatie en goede tips.

Wat is een burn-out nou precies?

Dat veel studenten last hebben van een burn-out is een feit, maar wát een burn-out precies inhoudt, is al een stuk minder duidelijk. Sterker nog, het is pas sinds het afgelopen decennium dat een burn-out officieel als aandoening erkend wordt. Goed dus om hier even bij stil te staan. Een burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand zijn’. En dat is ook hoe je je als student voelt als je een burn-out hebt: zowel lichamelijk als geestelijk ben je volledig uitgeput en soms is het doen van alleen boodschappen dan al te veel.

Burn-out klachten ontstaan als je als student te lang wordt blootgesteld aan (te veel) stress. Denk hierbij aan stress op werk, stress vanwege de gezinssituatie, relatiestress en natuurlijk ook: studiestress. Op een gegeven moment wordt die stress te veel voor je lijf en is de burn-out een feit. De kans is groot dat je tijdelijk (voor een deel) moet stoppen met studeren en andere werkzaamheden, omdat je simpelweg de puf niet meer hebt. Het beste is dan te beginnen aan een herstelproces, waarbij rust key is. Dat is niet eenvoudig na zo’n hectische periode. Hieronder lees je meer hierover. Alles om ervoor te zorgen dat een burn-out onder studenten steeds minder vaak zal voorkomen. Btw, wil je echt alles weten over hoe een burn-out precies in elkaar steekt? Check dan deze blog.

Burn-out onder studenten en herstel

Herstellen van burn-out klachten als student begint met zeggen: ‘Ik heb een burn-out en dat is ok’. Oftewel: acceptatie. Er is niks zwaks of fout aan het hebben van een burn-out als student, het kan in principe iedereen overkomen. Gelukkig wordt dit in de maatschappij ook steeds breder geaccepteerd. Ben je eenmaal op het punt gekomen dat je erkent dat je een burn-out hebt? Dan is het tijd om stappen te ondernemen. Vaak begint dat met het delen van je klachten (sharing is caring). Blijf er vooral niet alleen mee rondlopen en informeer familie en vrienden, zodat zij je kunnen steunen en helpen.

Daarnaast is het ook verstandig om professionele hulp te zoeken. Soms kom je er zelf simpelweg niet uit en kan hulp van bijvoorbeeld een psycholoog belangrijk zijn. Het herstellen van een burn-out als student zal vervolgens voornamelijk bestaan uit het tijdelijk (deels) afbouwen van studie en/of werk, het nemen van voldoende rust (chill out) en het beter leren omgaan met situaties die jou stress geven (coping). Hierbij wordt natuurlijk ook gekeken naar de toekomst en naar preventie. Ze zeggen niet voor niks: beter voorkomen dan genezen. Wil jij alle ins en outs weten over wat een burn-out is en hoe je hier als student mee om kunt gaan? Check dan onze blogs over dit topic. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat een burn-out onder studenten meer fictie dan feit wordt en studenten vooral lekker kunnen genieten van de mooiste tijd van hun leven.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.