STUDENTJOB BLOG

visum Amerika

Jouw besluit staat vast: je gaat studeren in Amerika. Goed idee, maar emigreren naar de Verenigde Staten doe je niet zomaar. Je moet namelijk eerst een visum aanvragen om naar Amerika te verhuizen. Dat proces is niet altijd even eenvoudig, dus het is beter om je hier goed in te verdiepen. Kom je er echt niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met het Amerikaanse consulaat of met bedrijven die gespecialiseerd zijn in het assisteren bij een emigratie naar Amerika, zoals het Fulbright Centre. Daar weten ze alles af van het proces van het aanvragen van een visum voor Amerika en kunnen ze al jouw vragen beantwoorden.

Een visum voor Amerika aanvragen

Voor studenten bestaat er een speciaal visum om mee naar Amerika te emigreren. De meest voorkomende is het F-visum, maar in sommige gevallen kun je ook een M-visum aanvragen. Met een F-visum kun je in Amerika een bachelor, master of doctoraat behalen. Wil jij naar Amerika voor een taalcursus of ander soort (korte) cursus of opleiding? Dan kun je met een M-visum naar Amerika emigreren.

Zodra je aangenomen bent op een universiteit, word je geregistreerd in het Student and Exchange Visitor Information System (SEVIS). Hiervoor betaal je een vergoeding, zo’n $200. Hierna krijg je van de universiteit een I-20 formulier. Vervolgens kun je bij de ambassade beginnen met het aanmeldingsproces voor een studentenvisa. De eerste stap om een visum voor Amerika aan te vragen is het invullen van het non-immigrant visa formulier. Deze kun je tegenwoordig gewoon online invullen. Print dit formulier na afloop ook uit, want deze moet je meenemen naar de volgende stap in het proces: het interview.

Het interview voor de visumaanvraag voor Amerika

Een belangrijk deel van de aanvraag voor een visum voor Amerika is het interview. Dit interview is met een consulent van de ambassade en gebeurt op afspraak. Voordat je naar het interview gaat, dien je de juiste documenten met je mee te brengen, zoals je paspoort, het DS-160 formulier en het I-20 formulier dat je van jouw universiteit hebt verkregen. Het kan ook zijn dat je een aantal andere documenten en bewijsstukken moet kunnen aanleveren om in aanmerking te komen voor een visum voor Amerika, maar dit wordt ruim van te voren aangegeven door de ambassade. De consulent wil aan de hand van het interview achterhalen of je van plan bent om na je studie weer terug te keren naar je thuisland, en dat je geen bedreiging bent voor de Amerikaanse veiligheid. Als je oprecht naar Amerika wil vertrekken om te studeren, komt het met het interview dus wel goed. Zodra deze achter de rug is, is dat visum voor Amerika weer een stap dichterbij.

De kosten van een visum voor Amerika

Eerlijk is eerlijk: het aanvragen voor een visum voor Amerika is niet bepaald goedkoop. Het proces heeft verschillende stappen, en voor vrijwel elke stap moet je een vergoeding betalen. De kosten kunnen dus flink oplopen. Zo betaal je voor het aanvragen van het I-20 formulier van je universiteit gemiddeld $75, de SEVIS-fee is $200 en het aanvragen van het studentenvisum bij de ambassade kost nog een extra $164. Houd dus goed rekening met deze extra kosten als je een visum voor Amerika aanvraagt.

Hoe lang duurt het aanvragen van een visum voor Amerika?

Oke, de kosten van een visum voor Amerika zijn niet bepaald ideaal, maar gelukkig is een studentenvisum wel één van de snelste visums wat betreft de verwerkingstijd. In de meeste gevallen is het visum voor het interview al goedgekeurd, en is het interview slechts een laatste check voordat je officieel bent goedgekeurd voor het visum voor Amerika. Nu is het slechts een kwestie van je post in de gaten houden, want je visum wordt met een koerier bezorgd. Vervolgens moet je het studentenvisum maximaal 120 dagen na het begin van je studie indienen, maar je mag maximaal 30 dagen voor het begin van je studie gebruik maken van het visum, niet eerder. Zodra je dat begeerde papiertje op de deurmat hebt gevonden, ben je weer een stap dichterbij jouw studie in Amerika.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.