STUDENTJOB BLOG

wereldreis budget

Dat jij tijdens jouw tussenjaar de wereld wilt ontdekken, staat vast. Maar als verse ex-scholier of student heb je waarschijnlijk niet een enorm budget om een wereldreis mee te maken. Je hebt vast wel wat gespaard voor dit grootse avontuur, maar maandenlang in 5-sterren hotels verblijven zit er waarschijnlijk niet in.

Maar hoe ga je nou op wereldreis met een budget? In deze blog geven we je een paar tips en ideeën die jij kunt gebruiken om je wereldreis mee te bekostigen.

Wat kost een wereldreis?

Laten we beginnen bij het begin. Want om een budget voor jouw wereldreis op te stellen, moet je eerst weten wat de kosten van een wereldreis zijn. Helaas hebben we hier geen vast antwoord op. Hoeveel jouw wereldreis gaat kosten, verschilt namelijk enorm. Dit ligt bijvoorbeeld aan hoe lang je weggaat, waar je naartoe reist, naar hoeveel verschillende locaties je gaat en of je in hostels, hotels of bij vrienden wilt verblijven.

Jouw budget voor je wereldreis hangt dus af van talloze factoren. Wellicht overnacht jij hardcore zonder geld in de natuur, maar misschien ben je wel een echte luxepoes en ga jij toch liever voor een zacht bed met roomservice. Hoewel de kosten van een wereldreis dus enorm kunnen verschillen, heb je hier gelukkig zelf ook enige controle over en kun je zelf beslissen met wat voor budget je een wereldreis wilt maken.

Met welke kosten moet je rekening houden? Uiteraard kom je zonder vliegticket(s) of treinkaartje(s) niet ver, dus dit is misschien het eerste waar je geld voor opzij moet leggen. Als je ver gaat reizen, is de kans groot dat je moet rekenen op kosten voor reisdocumenten zoals een visum of ESTA, en eventuele inentingen. Houd in je budget voor je wereldreis ook wat ruimte voor de kosten voor verblijf, en vergeet niet wat leefgeld voor jezelf opzij te zetten. Met jouw wereldreis budget moet je namelijk ook maandenlang eten, drinken en leven.

Afhankelijk van hoe lang je weg gaat en waar je naartoe reist, kun je met een paar duizend euro al een mooie reis maken, maar het budget voor jouw wereldreis kan ook oplopen tot wel € 25.000,-. Soms is het verstandig om eerst te bedenken hoe hoog jouw wereldreis budget maximaal kan zijn, en op basis hiervan jouw reis te plannen.

Wat is een wereldticket?

Zoals de naam al zegt, reis je met een wereldreis naar een aantal verschillende landen. Je zult dus waarschijnlijk veel tijd doorbrengen in een vliegtuig. Helaas zijn losse vluchten niet goedkoop, dus daar moet je wel rekening mee houden in jouw wereldreis budget. Ook kan het vinden van een-richtings vliegtickets een hoop gedoe zijn, zeker als je naar veel verschillende landen wilt reizen.

Een goede manier om te voorkomen dat je jouw hele wereldreis budget opmaakt aan vliegtickets, is door gebruik te maken van een wereldticket. Met zo’n wereldticket kun je zelf beslissen wanneer, hoe lang en in welke volgorde je de landen bezoekt. Op websites zoals Kilroy vind je een aantal wereldticket combinaties die in jouw wereldreis budget passen.

Je kunt kiezen voor een standaard wereldticket, zoals een ticket voor Azië, Australië of Amerika. Ook kun je een wereldticket op maat laten maken. Hierbij geef je zelf aan waar je naartoe wilt en wordt er voor jou een ticket op maat gemaakt dat in jouw wereldreis budget past.

Geld besparen met een wereldreis budget

Een wereldreis is niet goedkoop. Maar met een wereldreis budget kun je van tevoren plannen hoeveel je uit wilt en kunt geven. Dit voorkomt dat je er aan het einde van de reis opeens achter komt dat het geld op is. Maar hoe zorg je er voor dat je jouw wereldreis budget zo laag mogelijk kunt houden? Een aantal tips:

  • Denk goed na over jouw route. Ga je naar veel goedkope landen of liever een aantal dure landen? Jouw gekozen route heeft een grote invloed op jouw wereldreis budget;
  • Reis buiten het hoogseizoen;
  • Geef niet te veel geld uit aan onnodige luxes. Natuurlijk is een taxi chill, maar als je ook lopend of met het ov kunt, bespaar je jezelf weer geld;
  • Kook thuis. Als je in een AirBnB of appartement verblijft, heb je meestal een eigen keuken. Door zelf te koken bespaar je een hoop geld, want restaurants kunnen behoorlijk duur zijn;
  • Zoek kortingen voor uitjes zoals musea;
  • Maak contact met de locals en vraag om tips. Zo zijn de goedkoopste lokale tentjes vaak ook nog eens het lekkerst;
  • Leer afdingen. In het buitenland kun je vaak bij marktkraampjes flink afdingen en zo heel wat geld besparen

Heb jij een wereldreis budget opgesteld? Zorg dat je gedurende jouw reis bijhoudt hoeveel je uitgeeft, zo kun je indien nodig jouw budget aanpassen. Zo wordt je nooit onaangenaam verrast door een lege portemonnee.

budget

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.