STUDENTJOB BLOG

hospiteren

Het is al moeilijk zat tegenwoordig: een studentenkamer vinden. En als je er dan eindelijk een hebt gevonden die vrij is moet je nóg een horde nemen, namelijk hospiteren. Succesvol hospiteren is absoluut niet easy. Hoe kan het ook anders als je op een gemiddelde hospiteeravond met 20 à 30 andere potentiële kandidaten strijdt om een plekje.

Je ziet ‘m al aankomen: het is dus zaak dat je je zo goed mogelijk voorbereidt op het hospiteren, zodat jij al 10-0 voorstaat als je aan de hospiteeravond begint. Hoe ga je dat doen? Simpel: lees de gouden tips van StudentJob hieronder en je bent helemaal ready om die studentenkamer te pakken.

Tip 1. Check je social media voordat je gaat hospiteren

First things first: als jij gaat hospiteren is de kans groot dat jouw (hopelijk) toekomstige huisgenoten je sociale media checken om een eerste beeld van je te krijgen. Zorg er dan ook voor dat deze er goed uitzien. Dat betekent natuurlijk niet dat je al je pagina’s moet omgooien en van een nieuwe layout moet voorzien. Je moet wel gewoon lekker jezelf blijven. Maar bepaalde foto’s of video’s die bijvoorbeeld echt té gênant zijn kun je beter verwijderen of even op privé modus zetten. De meeste studenten houden van een drankje, maar waarschijnlijk wordt geen een huisgenoot blij van een filmpje van jou dat je ergens laveloos op de grond ligt en niet meer kunt opstaan. Dit gaat het hospiteren niet bepaald ten goede komen.

Tip 2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Hospiteren is niet als een tentamen of zo, maar toch is het goed je even voor te bereiden op de hospiteeravond. Daarbij is het belangrijk om te bedenken bij wát voor soort studentenhuis je gaat hospiteren. Wat voor soort studenten wonen in het huis en naar wat voor soort huisgenoot zijn ze op zoek? Dat betekent natuurlijk niet dat je als metamorfose de hospiteeravond in moet gaan. Ben je geen corpsbal? Doe dan vooral ook niet alsof je er een bent. Maar je even inleven in het huis waar je gaat hospiteren is alleen maar in je voordeel.

Daarnaast zijn er op een hospiteeravond bepaalde vragen die je sowieso kunt verwachten. Waar kom je vandaan? Wat studeer je en waarom? Wat zijn je hobby’s? Ben je een uitgaanstype? Bereid deze vragen voor als je gaat hospiteren en bedenk daarbij vooral wat jou uniek maakt. ‘Ik drink graag wijntjes met vriendinnen op een terras’ is iets waarmee je jezelf niet gaat onderscheiden van de twintig andere kamerzoekenden. Dus: heb jij een bepaalde originele interesse die de studenten uit het huis kan prikkelen? Deel het vooral tijdens het hospiteren!

Tip 3. Wees niet té eager

Probeer als je gaat hospiteren niet te overenthousiast te zijn en te wanhopig over te komen. Het kan best zijn dat je al tig hospiteeravonden achter de rug hebt en je op korte termijn een studentenkamer moet hebben. Dat is oprecht heel vervelend, maar probeer dat tijdens het hospiteren een beetje van je af te zetten, want het gaat niet in je voordeel werken. Natuurlijk, laat sowieso je enthousiasme zien; op een grijze muis zitten studenten over het algemeen niet te wachten. Maar als jij tijdens de hospiteeravond alleen maar aangeeft hoe geweldig je alles wel niet vindt, kan dit opdringerig en gemaakt overkomen.

Vergeet daarnaast ook niet om tijdens het hospiteren gewoon jezelf en eerlijk te zijn. Een kleine kritische opmerking over bepaalde aspecten van een studentenkamer gaat echt niet in je nadeel werken. Waarschijnlijk word je dan juist serieuzer genomen als kandidaat. En maak jezelf ook niet gek: als jij het niet ziet zitten om voor 500 euro op een kamertje van 7m2 ergens op zolder te zitten of een huis aantreft waar de pizzadozen als een ware Toren van Pisa zijn opgestapeld, doe het dan ook vooral gewoon lekker niet.

Don’t forget: natuurlijk moet het studentenhuis blij worden van jou, maar jij ook van het studentenhuis. Door hier bewust van te zijn sta je steviger in je schoenen als je aan het hospiteren begint.

Tip 4. Wat is jouw signature?

Uiteindelijk gaat het bij hospiteren om één ding: hoe onderscheid jij je van de rest. Omdat er op een gemiddelde hospiteeravond zovéél studenten met jou zijn, is het de kunst het betreffende studentenhuis te overtuigen van jouw meerwaarde. Dus stel voordat je gaat hospiteren jezelf de vraag: wat kan ik toevoegen aan dit huis waar iedereen blij van wordt? Heb jij serieuze kookskills en misschien zelfs wel een ultiem studentengerecht? Plus. Ken jij de leukste studentenkroegen in de stad inclusief personeel voor gratis biertjes? Plus. Speel jij gitaar, en dan niet per se harde metal, maar akoestisch voor een heerlijk sfeeravondje? Plus.

Schroom niet om tijdens het hospiteren jouw unieke kwaliteiten te delen (mits ze enigszins relevant zijn), want je scoort er alleen maar punten mee!

Tip 5. Maak contact met je medekandidaten

Misschien een logische insteek bij het hospiteren: ik richt mij volledig op de huisgenoten en de andere kandidaten zijn mijn concurrenten. Logisch misschien ja, maar niet echt effectief. Studenten die tijdens een hospiteeravond als het ware ‘op de huisgenoten springen’ en alle aandacht op zich proberen te vestigen (ten koste van anderen) zijn vooral gewoon irritant.

Wat je beter kunt doen tijdens hospiteren is gelijk even al je medekandidaten een hand geven, contact met ze maken en een klein praatje als daar tijd voor is. Zo kom je veel sympathieker over en denken de huisgenoten ook meteen: zo die is lekker sociaal en goed in de omgang met anderen. Als je je dan vervolgens op de goede momenten volledig richt op de bewoners van het huis en je niet opstelt als een soort van schreeuwende kip, trek je het hospiteren helemaal jouw kant op.

Tip 6. Je wereld stort niet in als je niet wordt gekozen

Wij van StudentJob zijn altijd van de eerlijke boodschap, dus ook als het om hospiteren gaat: de kans is groot dat je niet gelijk gekozen wordt en afwijzingen krijgt (zelfs als je al deze tips opvolgt). Het aanbod is gering, de vraag is gigantisch. Niks geks aan dus als het hospiteren de eerste paar keren niet meteen lukt.

Belangrijk is wel hoe je met het verlies om gaat. Twee tips: maak de afwijzing niet te persoonlijk en neem geen negatieve energie met je mee naar een volgende hospiteeravond. Een studentenhuis heeft altijd specifieke eisen wat betreft hun nieuwe huisgenoten, én kiezen uit zo’n grote groep blijft altijd voor een groot deel random. Denk dus vooral niet dat het aan jou persoonlijk ligt of dat je niet leuk bent bijvoorbeeld. Vraag in plaats daarvan gewoon op een ontspannen manier waarom je niet gekozen bent.

Afgewezen worden is vervelend, maar het is de kunst dit niet om te zetten in negatieve energie, want die neem je mee naar je volgende hospiteeravond en dit werkt niet aanstekelijk (niet in de positieve zin althans). Probeer dus vooral deze mindset aan te nemen: nieuwe ronde, nieuwe kansen. En straal dat ook uit als je weer gaat hospiteren. Met die instelling zit je voor je het weet bij een studentenhuis waar jij én de huisgenoten meteen voelen: dit is een match!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.