STUDENTJOB BLOG

Gedurende je hele studie hangt het als een donkere wolk boven je hoofd: de afstudeerscriptie. Sommige studenten zeggen dat het een eitje was of dat ze het zelfs leuk vonden om te doen. Maar voor de meesten (inclusief mijzelf) is het een van de zwaarste opgaves van je studie.

De periode waarin je je scriptie schrijft leent zich als geen ander voor uitstelgedrag. En dat is nou net iets waar veel studenten in uitblinken. Vaak moet er nog veel gebeuren in de laatste weken, dus dat betekent lange dagen en slapeloze nachten.

Gelukkig hoeft het schrijven van je scriptie met onze tips helemaal niet moeilijk te zijn. Zo sluit je je studie prachtig af.

 

1. Begin op tijd

Het ligt natuurlijk voor de hand en de meeste studenten negeren deze tip. Helaas is het wel de beste tip die er beschikbaar is. Niemand verwacht dat je vanaf dag 1 dagelijks hard aan het werk bent, maar als je vanaf het begin al twee dagen per week blokt om aan je scriptie te werken kun je ‘m ongetwijfeld zonder stress afronden.

 

2. Zorg voor een goede band met je begeleider

Zelfs als je van te voren denkt dat je weinig aan je begeleider zult hebben, zit er vaak meer in dan je denkt. In de meeste gevallen is jouw scriptie namelijk niet de eerste die je begeleider leest. Begeleiders zitten vol met kennis over het schrijven van een scriptie, dus maak daar ook gebruik van!

 

3. Stel dagelijkse doelen op

Met name in het begin van je scriptie is het erg abstract wat je af wilt krijgen. Die 10.000 woorden die je over 3 maanden moet inleveren zijn een vage stip op de horizon. Probeer al in een vroeg stadium haalbare dagelijkse doelen voor jezelf op te stellen. Bijvoorbeeld: 5 artikelen per dag lezen of 750 woorden per dag schrijven. Zo kun je ook tevreden een biertje pakken nadat je je doel van de dag behaald hebt.

 

4. Baken je onderzoek goed af

Een goede scriptie begint bij je onderzoeksvraag. Het is belangrijk dat je deze goed afbakent. Dit doe je bijvoorbeeld door je onderwerp te specificeren en je doelgroep kleiner te maken. Als je je onderzoek niet goed afbakent zal je nooit betrouwbare conclusies kunnen trekken en zijn er altijd nog talloze extra factoren waar je geen rekening mee hebt kunnen houden. Baken je echter goed af, dan kun je veel gerichter conclusies trekken. Zorg dus dat je je onderzoeksvraag niet te beperkt formuleert, bijvoorbeeld: “Hoe kunnen Nederlanders racisme tegengaan?” In plaats daarvan zou je een meer afgebakende versie kunnen gebruiken: “Hoe kan de Gemeente Amsterdam racisme op straat tegen jongeren tussen 18 en 25 tegengaan?”

 

5. Laat je cijfer niet verpesten door kleine details

Voordat je aan je scriptie begint sta je waarschijnlijk nog niet stil bij alle details waar je in de laatste fase rekening mee moet houden. Hoewel deze in de meeste gevallen niet doorslaggevend zijn, kan het je cijfer wel net het laatste zetje in de goede richting geven. Een 7 is immers een stuk mooier dan een 6, en een 8 mooier dan een 7.

 


Let dus op met zaken zoals correct en academisch taalgebruik en foutloze bronvermelding. Als je hier slordig mee bent kan het zijn dat je begeleider je scriptie niet goed begrijpt of kun je zelfs onbedoeld plagiaat plegen. In het laatste geval kan je scriptie dan zelfs afgekeurd worden. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Met hulpmiddelen zoals een nakijkservice of plagiaat checker kun je je scriptie zorgeloos inleveren.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.