Een belangrijke mijlpaal: je rijbewijs halen. Maar voordat je kunt beginnen met lessen, moet je natuurlijk nog wel een rijschool kiezen. Om jou op weg te helpen, hebben wij de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen, op een rij gezet.
Wees kritisch bij het kiezen van een rijschool. De ene rijschool past beter bij jou dan de andere. Om erachter te komen welke rijschool het meest geschikt is voor jou, kun je je de volgende dingen afvragen.
Wie is mijn leraar, en in welke auto les ik?
Bij veel rijscholen werken meerdere rijleraren. Het kan dus zomaar eens gebeuren dat je niet elke keer les hebt van dezelfde leraar. Dat hoeft je natuurlijk niets uit te maken, maar je kunt het ook heel fijn vinden als je altijd van dezelfde rijinstructeur les hebt. Stel dus van tevoren altijd de vraag of je een vaste leraar hebt, en wie er met jou meerijdt tijdens je examen. Voor je lesauto geldt hetzelfde: rijd je elke les in dezelfde auto, of kan dat nog weleens wisselen?
Wat gebeurt er als ik of mijn leraar er niet kan zijn?
Iedere rijschool gaat anders om met ziekte of het afzeggen van een rijles. Het is dus belangrijk dat je weet welke regels gelden als jij of je leraar er een keer niet kan zijn. Kun je dan bijvoorbeeld je lesgeld terugvragen, of kun je de les op een andere dag inhalen? Is er een vervangende rijleraar als je vaste leraar een keer niet kan? Natuurlijk kan het ook een keer voorkomen dat de lesauto gerepareerd moet worden. Ook in dat geval is het goed om van tevoren alvast te weten of je les dan afgezegd wordt, of dat je dan in een vervangende auto mag rijden.
Wat is het slagingspercentage van de rijschool?
Het percentage van leerlingen die slagen, kun je per rijschool online terugvinden. Op Rijschoolgegevens.nl staan de slagingspercentages van alle ingeschreven rijscholen. Zo kun je rijscholen vergelijken en de beste rijschool bij jou in de buurt kiezen!
Wat zijn de kosten van een rijles?
Vergelijk de prijzen van verschillende rijscholen. Houd er rekening mee of de lessen 45, 50, 60 of 90 minuten duren, en of de prijzen per les of uur zijn.
Het hoeft natuurlijk niet per se slecht te zijn als een rijschool wat duurder is dan de rest. Check dan gelijk even het slagingspercentage. Wanneer dit ver boven het gemiddelde is (70% of meer), dan is de kans groot dat de prijs-kwaliteitsverhouding klopt.
Hoe lang wil ik doen over het halen van mijn rijbewijs?
Ben jij erg druk met je studie en je werk en wil jij graag snel je rijbewijs halen? Geen probleem! Veel rijscholen bieden tegenwoordig een versnelde cursus of zelfs een spoedcursus aan. Je gaat meerdere dagen achter elkaar een aantal uren de weg op, om snel praktijkervaring op te doen. Zo kun jij binnen een aantal weken je rijbewijs halen. Als dit je wat lijkt, kun je bij de rijscholen die je op het oog hebt, navragen of zij dit als optie aanbieden.
Tips!
Naast al deze vragen die je jezelf kunt stellen, hebben we ook nog een aantal tips die je kunt gebruiken tijdens je rijlessen.
Tip 1: Check of je rij instructeur een instructiekaart gebruikt waarop hij de voortgang van de opleiding bijhoudt. Zo zie je precies hoever je gevorderd bent, waar je volgende les over gaat, en waar extra aandacht voor nodig is.
Tip 2: Doe een tussentijdse toets waarin je binnen een half uurtje alvast kunt meemaken hoe het echte examen straks gaat. Daarbij kun je vrijstelling krijgen voor bijzondere manoeuvres: mooi meegenomen, dus!
Volgens het CBR verhoogt het afleggen van een tussentijdse toets de kans dat je slaagt voor het rijexamen.
Lessen maar!
Of je nu in Amsterdam, Gouda, Hoofddorp of Purmerend gaat lessen, er is keuze genoeg. De vraag is echter of de rijschool de goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft, en natuurlijk of hij bij je past. Check dus goed de gegevens van de rijschool voordat je je keuze maakt. Voor meer informatie kun je altijd terecht op de website van het CBR.
Bron: CBR
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven