STUDENTJOB BLOG

De regels rond de studiefinanciering veranderen jaar in jaar uit. Zo waren er in de laatste paar jaren veel verandering die effect hebben gehad op studenten. Lees hieronder wat er voor jou in 2017 verandert, en ontdek waar jij recht op hebt!

studiefinanciering


De basisbeurs
In 2015 hadden de meeste studenten recht op een basisbeurs. Vanaf september 2015 is dat veranderd. Studenten die na september 2015 met hun hbo- of wo-opleiding zijn begonnen, vallen onder het nieuwe stelsel. Zij ontvangen geen basisbeurs meer.

Ben je vóór september 2015 met je hbo- of wo-studie begonnen? Dan val je nog onder het oude stelsel en behoud je de basisbeurs wel. Voor thuiswonende studenten vanaf September 2017 is dit ongeveer € 104 per maand, voor uitwonende studenten bedraagt de basisbeurs rond de € 290. Als je binnen tien jaar afstudeert, verandert die basisbeurs in een gift. 

Voor mbo’ers die na september 2015 zijn begonnen, blijft de basisbeurs voor thuiswonende studenten (€ 82,30) en uitwonende studenten (€ 268,59) bestaan. Volg je een opleiding op niveau 3 of 4? Indien je binnen tien jaar afstudeert, verandert de basisbeurs, net als bij het hbo en wo, in een gift. Volg jij een opleiding op niveau 1 of 2? Dan zijn de basisbeurs en eventueel de aanvullende beurs zelfs altijd een gift. 

 

studiefinanciering


Het leenstelsel
In plaats van de basisbeurs hebben hbo’ers en wo’ers die na september 2015 zijn gestart, recht om in 2017 maximaal (Aanvullende beurs en lening) € 867,68 per maand te lenen. In totaal mogen zij tijdens hun studie drie jaar bij Duo lenen. Daarnaast kun je per maand € 165,33 lenen voor het collegegeld. Je kunt voor de meeste studies 7 jaar studiefinanciering aanvragen waarvan de maximale lening voor de laatste 3 jaar ligt op € 931,51 per maand. De aflosfase begint vanaf twee jaar na je afstuderen (kan ook gelijk) en heeft een termijn van 35 jaar. Als je tijdelijk niet kan of wilt aflossen dan is dat ook mogelijk, deze maanden (maximaal 60 maanden met doorlopende rente) worden dan uiteraard wel toegevoegd aan het einde van de aflosperiode. 

Volg je een opleiding op het mbo niveau 3 en 4, dan kun je tot drie jaar na je opleiding maandelijks maximaal € 179,29 lenen. Als je niet in aanmerking komt voor een aanvullende beurs, dan kun je het ontbrekende bedrag lenen.


De aanvullende beurs
In 2017 kan iedereen nog steeds de aanvullende beurs aanvragen. Voor het uitkeren van een aanvullende beurs wordt er gekeken naar het belastbare inkomen van jouw ouders van twee jaar geleden. Hoe meer je ouders verdienen, hoe lager de aanvullende beurs is. Heb je broertjes en/of zusjes die studeren? Ook dit kan verschil maken. Als je binnen tien jaar afstudeert, verandert de aanvullende beurs in een gift. Je hoeft dan dus niks terug te betalen. 

Aanvullende beurs (Oude stelsel 2017)
Als je onder het oude stelsel valt en uitwonend bent kom je in aanmerking voor een uitwonende aanvullende beurs van maximaal € 276,52 per maand vanaf September 2017. Woon je nog thuis dan is het bedrag maximaal € 254,75 per maand.

Aanvullende beurs (Nieuwe stelsel 2017) 
Ben jij aankomend studiejaar een student aan het mbo op niveau 1 of 2 dan is de beurs altijd een gift. Studeer jij vanaf September mbo op niveau 3 of 4 dan is dat voorlopig een lening, dit wordt namelijk pas een gift als je binnen 10 jaar na het beginnen van de studie je diploma haalt. 

De maximale aanvullende beurs dat je als hbo of universiteit student vanaf September 2017 kan ontvangen is € 387,92 per maand. Als je in 10 jaar ook nog eens je diploma behaalt dan wordt het een gift. De eerste 5 maanden van je aanvullende beurs is een gift ook al behaal je je diploma niet.  

Bereken je studiefinanciering 
Benieuwd hoeveel studiefinanciering je in 2017 kunt ontvangen? Dit kun je gemakkelijk berekenen met de rekenhulp. Kun je naast je basis- en/of aanvullende beurs wel wat extra geld gebruiken? Op StudentJob kun je veel bijbaantjes vinden die makkelijk te combineren zijn met je studie en bovenal superleuk zijn!

Bijverdienen
Val je onder het oude stelsel in 2017? Dan is de bijverdien grens € 14.215,75. Kom je hierbij dicht in de buurt zet dan zowel je studiefinanciering als studenten reisproduct gelijk stop. Begin je jou studiejaar onder net nieuwe stelsel dan kan je onbeperkt bijverdienen. 

Voor meer informatie klik hier!

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.