STUDENTJOB BLOG

Wil jij in 2017 meer werk gedaan krijgen in minder tijd? Met deze vier tips gaat het je lukken! En het mooie is: je kunt ze gebruiken tijdens je (kantoor)baan, maar ook als je nog studeert.

 

time management

Zo efficiënt mogelijk met je tijd omgaan wordt ook wel timemanagement genoemd. Klinkt misschien saai, maar door dit toe te passen, houd jij meer tijd over om lekker te chillen. Check de tips hieronder:

1. Maak onderscheid tussen belangrijke en urgente zaken

“Urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zelden urgent”, zei Dwight D. Eisenhower, voormalig president van de VS. Hij tekende een matrix, waarmee zijn woorden in één oogopslag duidelijk worden. De timemanagementgoeroe Stephen Covey zweert bij deze matrix.

time management matrix

2. First things only

Je weet nu wat écht belangrijk is. Dat maakt het makkelijker om te plannen. Schrijf alleen de drie belangrijkste dingen op die je op een dag moet doen. Check? Maak dan tijd vrij voor het afhandelen van die belangrijke taken. Zo zorg je ervoor dat je sowieso de belangrijkste dingen oppakt. Tijd over? Dan is alles wat je nog van je to-dolijst kunt wegstrepen een mooie bonus.

3. Full focus

Mails, appjes, een rinkelende telefoon… Dat zijn allemaal urgente zaken. Iemand wil nu een reactie van je! Maar hoe belangrijk is dat nu eigenlijk? En hoe zeer halen deze berichten jou uit je flow?

Juist. Plan dus vaste tijden in om je e-mail en telefoon te checken. Bijvoorbeeld drie kwartier aan het begin van je werkdag en na de lunch. Laat de rest van de dag je mailbox met rust. Zo kun je snel reageren op belangrijke mails en heb je de rest van de dag de volledige focus op andere taken.

4. Keep on moving

“Lichaamsbeweging is een manier om je brein in conditie te brengen”, schreef professor Erik Scherder in zijn boek ‘Fit!’ Beweging zorgt voor betere doorbloeding in je hersenen. Fijn, want zo kun je nieuwe informatie beter verwerken. Wil je dus extra snel en efficiënt werken? Beweeg dan genoeg, want het is ook nog eens goed voor je gezondheid, maar dat wist je natuurlijk al.

lichaamsbeweging

5. Time to relax

Heb je anderhalf uur hard gewerkt? Pak dan even vijf minuten pauze. Loop even naar de wc, pak iets te drinken of klets even bij met een collega. Door even te relaxen, kun je je daarna weer beter concentreren. Zorg er wel voor dat het bij een minibreak blijft.

Real focus

Ook als je geen (bij)baan hebt, is het handig om een goede tijdsindeling te maken. Ben je nog student? Plan je studie-uren dan in op tijden waarop jij het meest productief bent en zo min mogelijk afleiding hebt, zelfs al is dat om twee uur ’s nachts. Ook Chrome extensions, zoals ‘StayFocusd’, kunnen je helpen om je focus te verbeteren. Dit programma blokkeert tijdelijk websites die niet met je studie of werk te maken hebben. Zo moet je dus wel aan het werk en krijg je meer gedaan in minder tijd.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.