STUDENTJOB BLOG

Veel mensen zijn al zenuwachtig voor een gewoon sollicitatiegesprek, laat staan voor een sollicitatiegesprek in het Engels. Emma Kok, internationale recruiter bij StudentJob, helpt je graag met praktische tips. Zo wordt jouw job interview een succes!

Droom jij ervan om in het buitenland te studeren, stage te lopen of te werken? Dan is er een grote kans dat jij een Engels sollicitatiegesprek moet voeren. Ook als je in Nederland gaat werken, kunnen Engelse skills van doorslaggevend belang zijn. Want bij steeds meer Nederlandse bedrijven is Engels de voertaal.

Be prepared
De voorbereiding voor een Engelstalig sollicitatiegesprek verloopt op dezelfde manier als een sollicitatiegesprek in het Nederlands. “Vaak is de informatie die je op de website van het bedrijf vindt, al in het Engels geschreven. Hier kun je je dus prima mee voorbereiden. Maar wil je op íédere vraag soepel antwoord kunnen geven, dan ga je een stapje verder”, aldus Kok.

Dat doe je door de meestgestelde sollicitatievragen, die dus over jouzelf gaan, ook in het Engels voor jezelf te noteren. “Dit helpt je als je een moment hebt waarop je moeilijk uit je woorden komt”, zegt Kok. “En het geeft je zelfvertrouwen een boost, omdat je goed voorbereid aan het gesprek begint.”

Oefening baart kunst

Practice makes perfect
Ken je iemand die vloeiend Engels spreekt? Oefen dan met hem of haar het sollicitatiegesprek. Beetje ongemakkelijk misschien? Bekijk het eens van deze kant: bij wie maak je liever een fout, je vriend(in) of je toekomstige manager? Volgens Kok leer je veel van zo’n oefengesprek. “Zo weet je direct met welke vragen je moeite hebt. Voer het gesprek zo compleet en serieus mogelijk. Kies niet alleen voor de gespreksonderwerpen die jij belangrijk vindt. Een sollicitatiegesprek kan vol verrassingen zitten.”

How goes it with you?
Uit onderzoek van Education First blijkt dat Nederlanders het best Engels spreken van alle niet-Engelstalige landen. Nice, maar het is net zo belangrijk om de ander goed te begrijpen. Veel Nederlanders spreken namelijk Dunglish. Dit is een combinatie van Dutch en English waarbij woorden of zinnen letterlijk worden vertaald in het Engels. ‘I thank you from the bottom of my heart. And my wife’s bottom.’

Meisje die tv kijkt

Netflix learning
Om ervoor te zorgen dat jij geen Dunglish spreekt, en om met meer vertrouwen aan een Engelstalig sollicitatiegesprek te beginnen, moet je vooral veel oefenen. “Daarvoor hoef je niet per se urenlang te blokken of een saai Engels studieboek uit je kast te halen”, vertelt Kok. “Kijk je Engelstalige series of films? Zet dan de Engelse ondertiteling aan, want dan leer je op een leuke manier snel Engels. Of zoek songteksten op van je favoriete muziek. Ook al gebruik je dit niet direct tijdens een sollicitatie, je breidt jouw vocabulaire uit en het geeft je meer vertrouwen in je Engelse taalbeheersing.”

Wil je extra tips over hoe je een sollicitatiegesprek voert? Neem dan snel een kijkje naar onze sollicitatietips!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.