STUDENTJOB BLOG

Je wilt freelancer of zzp’er worden. Daar komt van alles bij kijken. Het klinkt misschien eng en lastig.

Wat is een freelancer nou eigenlijk? Een freelancer is iemand die werkzaamheden uitvoert voor verschillende opdrachtgevers zonder dat je in dienst bent bij deze opdrachtgever. Je kan hierbij denken aan een freelance fotograaf, freelance webdesigner of een social media marketing expert Freelance als student

1. First things first

Om te beginnen moet je natuurlijk weten wat je als freelancer gaat doen. Wat zijn de diensten die je gaat leveren aan anderen? Je kan hierbij denken aan webdesign, logo design, schrijven van teksten, boekhouding, social media marketing en nog veel meer. Probeer je te onderscheiden en goed te zijn in één ding in plaats van dat je teveel diensten aanbiedt en deze allemaal half beheerst. Daarnaast heeft het weinig zin om te starten als freelancer in iets buiten je eigen ervaring. Ga daarom geen diensten aanbieden die ver buiten je eigen ervaring liggen.

2. Opdrachten vinden

Hoe ga jij werk vinden? Als freelancer ga je zelf opzoek naar werk. Als jij een IT-developer bent of een ander veelgevraagd beroep beoefent, dan gaat dit bijna vanzelf. Voor andere freelancers kost het waarschijnlijk meer tijd en moeite om opdrachten te vinden. Voor zzp'ers bestaan er allerlei platforms waarbij je je (meestal tegen betaling) kunt aansluiten. Op die platforms kun je je diensten aanbieden en kun je reageren op opdrachten. Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen op www.freelancer.nl. Zorg dat je je eigen professionele website hebt met jouw diensten erop. Verder kan je ook visitekaartjes laten maken. Daarnaast is het een goed idee om social media kanalen aan te maken en jouw werk daarop te promoten. Tot slot kan je netwerken met andere freelancers. Spread the word!

3. Administratie en belasting

 

Voordat je begint met werken als freelancer, zul je je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Voor freelancers gelden dezelfde regels als voor andere ondernemers. Veel freelancers kiezen voor een éénmanszaak of een BV. Net als bij het werken in loondienst, valt ook freelance werk onder belastingplicht.

Het is belangrijk om je administratie goed op orde te hebben. Zeker als je meerdere opdrachten binnenhaalt voor meerdere werkgevers. Probeer altijd overzicht te bewaren. Verder zal je ook een uurloon moeten bepalen. Het is belangrijk dat je zelf goed op de hoogte bent van de gemiddelde uurtarieven, zodat je niet te veel of te weinig vraagt. Belangrijk is dat je een tarief hanteert dat een ideale mix is met je persoonlijkheid, je wensen, de marktprijs, je ervaring en de doelgroep die je voor ogen houdt.

Kortom, er komt een hoop kijken bij het starten als freelancer, maar het is makkelijker dan je denkt. Zorg dat je je administratie op orde is en je het juiste uurloon vraagt. Netwerk met andere mensen en zorg dat jij opvalt met jouw website en social media kanalen.

You can do it!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.