STUDENTJOB BLOG

Het kiezen of je op kamers gaat of toch thuis blijft wonen is een beslissing waar veel studenten momenteel mee bezig zijn. De situatie per student is verschillend en beïnvloedt natuurlijk de keuze die uiteindelijk wordt gemaakt. Ga je namelijk studeren in een stad die te ver weg is om te reizen vanuit huis dan moet je wel op kamers. Wij hebben de redenen voor zowel op kamers gaan als thuis blijven wonen op een rijtje gezet zodat jij een weloverwogen beslissing kan nemen.

Waarom op kamers wonen? 
Op kamers gaan is voor veel studenten een grote stap, dit komt vooral omdat ze nog niet weten hoe geweldig het is. Er zijn namelijk enorm veel voordelen van op kamers wonen. We kunnen nu al zeggen dat als je de mogelijkheid krijgt om op kamers te gaan, dan is het zeker een aanrader.

Zelfstandigheid 
Als je op kamers gaat wonen dan ben je op jezelf aangewezen. Hierdoor word je heel zelfstandig en zul je dingen moeten doen zoals boodschappen, de was, bepalen wanneer je gaat slapen en nog veel meer. De vrijheid hebben om zelf keuzes te maken en niet afhankelijk te zijn van andere mensen geeft veel voldoening.

Meisje bij trein

Nieuwe vrienden 
Je kunt als je op kamers woont makkelijk afspreken met vrienden en studiegenoten die ook in de stad wonen. Als je dichter bij anderen woont dan ben je sneller geneigd dingen samen te doen en creëer je sneller banden met studiegenoten die voor de rest van je studietijd en zelfs daarna heel waardevol kunnen zijn.

Geld
Op kamers wonen is meestal financieel de duurdere optie vergeleken met thuis wonen. Tegelijkertijd is het positieve daarvan dat je leert hoe je in de praktijk moet omgaan met geld (of juist niet). In dat geval kan je altijd naast je studie nog een bijbaantje nemen om de extra kosten te dekken.

Waarom thuis blijven wonen? 
Je kan natuurlijk ook besluiten om thuis te blijven wonen. Voor sommigen ligt het heel erg voor de hand; wanneer je bijvoorbeeld gaat studeren in dezelfde stad als je ouderlijk huis. Thuis wonen heeft ook zo zijn voordelen boven het wonen op kamers.

Thuis wonen is gewoon lekker 
Het kan zo zijn dat je niet uit huis wilt omdat je het te gezellig vindt en het leven dat je daar hebt liever niet wil ruilen voor een klein studentenkamertje. Voor diegenen die er zo over denken, helemaal mee eens, niemand houdt je tegen om thuis te blijven, tenzij je ouders je uit het huis willen.

Spaarvarken

 

Kosten en gemak
Het grootste voordeel van thuis blijven wonen is het financiële aspect. De meeste studenten hebben namelijk niet heel veel geld. Door thuis te wonen bespaar je huur en waarschijnlijk worden de dagelijkse boodschappen ook door je ouders betaald. Het is niet alleen financieel voordelig, het gemak van thuis wonen is voor sommigen is gewoon heel verleidelijk. Zo heb je daar nog een kamer met al je spullen, ben je er gewend en op je gemak.

Focus op je studie 
Als laatste voordeel van thuis blijven wonen is dat je minder wordt afgeleid zodat het studeren makkelijker gaat. Teveel feesten in het eerste jaar heeft al heel wat mensen hun P gekost.

Hopelijk heeft dit artikel je kunnen helpen in je keuze. Wat je ook beslist, weet dat je altijd kan veranderen van kamer of weer terug naar huis kunt als je ouders daarvoor openstaan!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.