STUDENTJOB BLOG

Studeren doe je natuurlijk zodat je in de toekomst een leuke baan krijgt. Maar waarom niet ook een beetje genieten van het studentenleven als je er toch middenin zit? Er zijn zoveel leuke en leerzame nevenactiviteiten! Wij vertellen je welke er zijn en waarom je ze moet doen.

Wat zijn nevenactiviteiten? 
Je kunt natuurlijk braaf naar je colleges gaan en je studiejaren uitzitten, maar er zijn veel leuke dingen te doen rondom je opleiding. En dan heb ik het niet over die studentenavonden waar je los kunt gaan.

Ik heb het over activiteiten die vragen om uitdaging, ambitie en ontwikkeling. Naast dat je veel mensen leert kennen en veel ervaring opdoet, staat dit ook nog eens goed op je cv. Werkgevers houden van mensen met ambities die bereid zijn om meer te doen dan alleen standaard taken. Dit kan net dat extraatje zijn!

Wat voor nevenactiviteiten zijn er?  
Er zijn heel veel verschillende activiteiten waar je aan mee kan doen:

  • Klassenvertegenwoordiger
  • Vertegenwoordiger examencommissie
  • Commissies van studentenvereniging
  • Bestuursjaar
  • Trainer van sportteam

Zo kun je bijvoorbeeld klassenvertegenwoordiger worden. Maar er zijn ook verschillende opleidingscommissies, denk bijvoorbeeld aan een vertegenwoordiger van de examencommissie. Deze opleidingscommissies zorgen ervoor dat jij veel mensen leert kennen binnen jouw vakgebied. Connecties zijn altijd handig voor later! Nog iets wat je kunt doen is een tussenjaar nemen en deelnemen aan het bestuursjaar.

studenten in overlegl

 

Meer over het bestuur en een bestuursjaar  
Word je lid bij een studentenvereniging, sportvereniging of ga je werken bij een stichting? Al deze organisaties hebben een bestuur. Een bestuur bestaat altijd uit minimaal een voorzitter, een secretaris en een penningmeester (het dagelijks bestuur), maar grotere (studenten)verenigingen hebben ook een bestuurslid voor sponsoring, commissies, het pand enz. 

Tijdens een bestuursjaar houd jij je, samen met andere bestuursleden bezig met het beleid van de opleidingsorganisatie. Hierbij ben je verantwoordelijk voor het plannen en organiseren van dingen, geef je leiding en ontwikkel je jouw communicatieve vaardigheden. Je gaat naar congressen en borrels, leert veel nieuwe mensen kennen en kan ook nog veel reizen. 

Naast dat dit onwijs leuk is en je heel veel ervaring opdoet, is er ook een nieuwe ontwikkeling in gang gezet. Het Interstedelijk Studenten Overleg wil dat alle opleidingen akkoord gaan om het collegegeld stop te zetten tijdens het bestuursjaar. Ze willen namelijk dat ambitieuze studenten, die deel willen nemen aan het bestuursjaar, gemotiveerd worden. 

Verschil nevenactiviteiten en studiegerelateerde bijbaan 
Het verschil tussen nevenactiviteiten en een studie gerelateerde bijbaan, is dat je voor nevenactiviteiten meestal niks krijgt betaald, of alleen een vergoeding. Nevenactiviteiten zijn vaak hetzelfde als vrijwilligerswerk. Een studiegerelateerde bijbaan is beter dan een bijbaantje in de horeca, maar vaak staan nevenactiviteiten nog beter op je cv. Hulp nodig om al deze activiteiten mooi in je cv te vermelden? Bekijk dan eens de website cv5

Ga nevenactiviteiten doen!
Ik zeg doen! Zoek wat de leukste nevenactiviteiten zijn bij jouw opleiding en haal het meeste uit jouw studie. Bouw tegelijkertijd nog een mooie cv op en jij zit helemaal goed. Zit je er nog over na te denken om je bij een vereniging aan te sluiten? Lees dan dit artikel over de verschillen tussen studieverenigingen, studentenverenigingen en sportverenigingen

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.