STUDENTJOB BLOG

Het studentenleven wordt vaak omschreven als één van de mooiste periodes van je leven. Veel studenten gaan direct het eerste jaar al op kamer, maar andere studenten blijven liever nog een jaar thuis bij hun ouders wonen. Zo kun je rustig nadenken of jouw studie je bevalt en kun je je goed oriënteren op de stad waar studeert en dus eventueel gaat wonen. De stap om op jezelf te gaan wonen is groot, maar zeker de moeite waard! Maar hoe vind je die ene leuke studentenkamer waarin jij je studententijd gaat beleven?

Hoe kun je jouw zoektocht het beste aanpakken?

Cliché, maar waar: begin op tijd met zoeken! Zorg dat iedereen in jouw direct omgeving op de hoogte is van jouw zoektocht door het bijvoorbeeld op Facebook te zetten. Op deze manier kunnen jouw vrienden ook hun ogen en oren open houden en is de kans op het vinden van een kamer groter!

Daarnaast is het verstandig om lid te worden van de Facebookgroep waarin kamers worden aangeboden in jouw studentenstad. En meld je aan bij verschillende websites die kamers verhuren. Vaak bieden dit soort websites verschillende mogelijkheden aan qua woonruimten. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om samen met vrienden op zoek te gaan naar een appartement met meerdere slaapkamers en samen de huur te delen. Vaak ben je dan ook nog goedkoper uit! Hecht je veel waarde aan privacy en woon je liever niet samen met huisgenoten? Dan kun je op zoek gaan naar een betaalbare zelfstandige studio.

Vrouw die achter haar laptop zit

Waar moet ik rekening mee houden?

Het kan lang duren voordat je een kamer hebt gevonden. Dit kan verschillen per stad en hangt ook af van jouw woonwensen (studentenkamer, appartement of studio). Wil je een kamer huren in Amsterdam of een kamer huren in Utrecht? Dan moet je rekening houden met langere wachttijd, omdat in deze steden meer mensen op zoek zijn naar een studentenwoning dan in de kleinere steden.

Om een kamer te bemachtigen in een leuk studentenhuis moet jij je natuurlijk ook van je beste kant laten zien! Zorg ervoor dat jij een goed, maar kort verkooppraatje hebt bedacht voor jezelf. Deze kun je gebruiken om te sturen naar een studentenhuis die een nieuwe huisgenoot zoeken en om toe te voegen aan jouw profiel op een website voor studentenkamers. Ook moet je zorgen dat je tijdens een hospiteeravond een leuke indruk maakt, maar wees altijd jezelf. Niemand heeft er iets aan als jij je leuker gaat voordoen dan je bent.

Eigenlijk kun je de zoektocht naar een studentenkamer vergelijken met het solliciteren naar een baan. Jouw zoekprofiel/Facebookpagina is jouw cv, jouw ‘verkooppraatje’ is de motivatiebrief en de hospiteeravond of bezichtiging is het sollicitatiegesprek.

Tip: stuur altijd zelf een berichtje! Hoe logisch dit ook klinkt, sommige mensen laten hun moeder zelfs dit probleem nog oplossen…

Als je eenmaal een kamer hebt gevonden zijn er weer andere dingen waar je aan moet denken, zoals het doorgeven van je verhuizing en het organiseren van jouw verhuizing. Zo heb je verhuisdozen nodig, maar ook hulp bij het verhuizen van al jouw meubelen. Eerst maar eens een kamer vinden...

De zoektocht naar een studentenkamer in 5 stappen

  • Stel jouw familie en vrienden op de hoogte van jouw zoektocht;

  • Maak een account aan bij bijvoorbeeld Kamernet of Rooming en zoek door het ruime aanbod van kamers, studio’s en appartementen;

  • Zorg voor een goed openbaar profiel zodat verhuurders en huisgenoten een goed beeld van jou krijgen;

  • Stel alerts in zodat je direct op de hoogte bent wanneer er een kamer beschikbaar komt die voldoet aan jouw woonwensen;

  • Stuur een motivatie naar interessante advertenties of studentenhuizen waarin je vertelt waarom jij de nieuwe bewoner zou moeten worden;

  • Wees jezelf tijdens de hospiteeravond!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.