STUDENTJOB BLOG

Studeren: we moeten er helaas weer aan geloven. De zomervakantie is allang verleden tijd en de eerste tentamens staan alweer voor de deur. Hoogste tijd dus om de boeken erbij te pakken en aan de slag te gaan! Helaas is het allemaal niet zo makkelijk als dat het klinkt.

Het is algemeen bekend en een veel besproken probleem; een zoemende telefoon die je alsmaar van je werk afhoudt. Het lijkt wel steeds moeilijker te worden om het constante gepiep van je telefoon te negeren. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je ook maar even op je telefoon kijkt, je vervolgens acht minuten nodig hebt om weer gefocust te zijn. Hier kunnen je school en werkprestaties enorm onder lijden. Daarnaast verlies je over een hele dag veel kostbare tijd . Daarom een paar tips om de drang, om constant op je telefoon te kijken, te verminderen, zodat je geconcentreerd kan leren.

 1. Stuur een bericht dat je aan het leren bent
  Als je het gevoel hebt dat je allemaal belangrijke berichten mist van je vrienden of familie, stuur hen dan een bericht dat jij voorlopig even ‘offline’ bent. Op deze manier ben je tijdens het leren niet bezig met de berichten die je mogelijk allemaal gemist hebt.

 2. Zet je telefoon helemaal uit en leg hem ver bij je vandaan
  Het klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. De verleiding om op je telefoon te kijken wanneer die naast je ligt, is groter dan wanneer je telefoon niet binnen handbereik is. Mocht je dit een te grote stap vinden, zorg dan dat alle notificaties uit staan en je telefoon op stil staat.

  man gestrest

 3. Stel deadlines voor jezelf
  Zorg dat je duidelijke deadlines stelt voor jezelf en wees hierbij streng voor jezelf. Bedenk van te voren waar je prioriteit ligt en ga taakgericht te werk. Stel de regel dat wanneer je daadwerkelijk een taak hebt afgerond, je even je telefoon mag pakken.

 4. Spreek leuke dingen af
  Plan na het studeren leuke dingen met vrienden. Ergens lekker een hapje eten, een drankje doen of naar de bioscoop. Zo ben je even ergens anders mee bezig en heb je tijdens het studeren iets om naar uit te kijken.

 5. Zorg dat je regelmatig pauze neemt
  Eis niet te veel van jezelf en gun jezelf regelmatig een korte pauze. Na ongeveer een uur achter elkaar studeren, is je aandacht tot een minimum gedaald. Stel voor jezelf in dat je elk uur een pauze van 5-10 minuten neemt, waarbij je op je telefoon kunt kijken. Na vier studieblokken kun je een langere pauze inlassen. Op deze manier krijgen je hersenen de tijd om alle informatie te verwerken.

Mocht je echt alles al geprobeerd hebben en heeft het allemaal niks geholpen, dan kun je er altijd nog voor kiezen om je telefoon uit het raam te gooien!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.