STUDENTJOB BLOG

Tijdens het oriëntatieproces is iedereen op zoek naar zijn of haar droombaan. In het ideale geval klopt alles; er heerst een goede sfeer op de werkvloer, de werkzaamheden zijn leuk en uitdagend, het salaris is passend en je krijgt veel verantwoordelijkheden. Vanzelfsprekend kom je deze perfecte combinatie niet elke dag tegen. Er zijn echter maar weinig mensen die weten dat je hier zelf ook een vinger in de pap hebt. Je kunt namelijk  je eigen draai geven aan de invulling!

Onderhandelen tijdens het sollicitatieproces kan je ontzettend veel opleveren. Moongro heeft de do’s en don’ts voor jou op een rijtje gezet!

Dit kan je absoluut proberen..

De allereerste tip is misschien meteen het belangrijkst. Ruimte voor onderhandelingen is er niet altijd, dus probeer goed aan te voelen of je deze trucjes kan toepassen. Als je dit niet goed kan beoordelen, kun je (indien je niet tevreden bent met de voorwaarden) simpelweg vragen of er over te praten valt.

Wanneer de recruiter openstaat voor onderhandelingen, is het tijd om je droombaan in elkaar te puzzelen:

  • Laat de potentiële nieuwe werkgever eerst met een bod komen;

  • Onderbouw waarom jij het gewilde salaris waard bent;

  • Geloof in je eigen kracht;

  • Start de onderhandelingen boven je ondergrens. Zo is er ruimte over voor onderhandeling;

  • Ga niet te snel akkoord. Geduld is een schone zaak en zal (in veel gevallen) beloond worden.

Wilt de recruiter niet onderhandelen? Denk dan goed na over de functie en bedenk of de huidige voorwaarden voldoen aan jouw eisen. Het salaris kun je alsnog bespreekbaar maken door te vragen naar de salarisstappen die je bij het bedrijf kunt maken. Grote bedrijven schroeven salarissen vaak met percentages omhoog wanneer je er langer werkt.

.. maar dit moet je dus écht niet doen.

Er zijn natuurlijk ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen wanneer je aan het onderhandelen bent. Veel onrealistische eisen stellen of op een betuttelende manier praten kan een deuk in je imago betekenen, nog voordat je daadwerkelijk bij het bedrijf te werk gaat. Als je die baan überhaupt krijgt natuurlijk..

Dingen die je vooral niet moet doen tijdens het onderhandelen zijn:

  • Het eerste aanbod accepteren. Een goede onderhandelaar gaat niet meteen akkoord;

  • Direct vertellen wat je wilt verdienen;

  • Jezelf te goed verkopen. Dit kan leiden tot hoge en onrealistische verwachtingen;

  • Geen onderhandelingsruimte bieden.

Op zoek naar een baan

Een goede onderhandelaar maakt voor zichzelf een wereld van verschil. Onderhandelen tijdens het sollicitatieproces kan dan ook van onschatbare waarde zijn. Krijg jij het voor elkaar om een droombaan bij elkaar te praten?

Dit artikel is geschreven door ;Moongro.

Ben jij nog druk aan het solliciteren en kun je nog wat tips gebruiken? Check dan onze sollicitatietips. Wil je daarnaast je cv verbeterenBekijk hier onze tips and tricks voor jouw cv.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.