STUDENTJOB BLOG

Open de ‘weer’-app op je telefoon en je zult zien dat de zomer daadwerkelijk in aantocht is. Misschien vind je het heerlijk, dat warme weer; een dagje strand, lekker in de zon liggen, lekker ijsjes eten… Maar misschien vind je het eerder een tragedie en zou je het liefste 24/7 binnen blijven. Maar hoe kun je nu het beste omgaan met de warmte en hoe zorg je ervoor dat je koel (of cool, het is maar wat je wilt) blijft?

hitte

1. Bescherm jezelf tegen de zon

Oké, zonnebrandcrème zal je niet helpen om je koeler te voelen, maar geloof me, je lichaam is er wel heel erg blij mee. Smeer jezelf goed in als je naar buiten gaat en zorg ervoor dat je een mini-zonnebrandcrème in je tas hebt zitten als je langer de deur uit moet. Verbrand je je op een bepaald lichaamsdeel snel, zoals je schouders? Smeer ze dan zo dik in dat ze bijna wit zijn van de crème, of draag een T-shirt met korte mouwen. Als je in de zon wilt gaan liggen om bruin te worden, zet dan een wekker zodat je niet te lang in de zon ligt (in totaal bijvoorbeeld 30 minuten) en ga niet in de zon liggen tussen 12:00 uur en 15:00 uur, dan is de zon het felst dus dan kun je de zon beter vermijden.

2. Zorg voor verkoeling

Als je thuis zit, neem dan een (koude) douche of ga met je voeten in een voetenbadje zitten. Zit je achter je laptop/PC? Kijk dan eens of een ventilator met USB-aansluiting iets voor je is. Deze sluit je heel makkelijk aan via de USB-poort in jouw computer en als je hem op jezelf richt, heb je het toch een heel stuk koeler. Je kunt ook een kleine ventilator kopen als je bijvoorbeeld een bureaubaan hebt zodat je deze op je bureau kunt zetten. Je kunt ook een middagje in een zwembadje gaan zitten om even helemaal af te koelen, wel is het dan aan te raden om onder een parasol te gaan zitten zodat je niet direct in de zon zit. Aan het strand gaan zitten is natuurlijk ook een optie, maar aangezien daar nauwelijks schaduw te vinden is, is dit enigszins af te raden, mits je een parasol (kan ook een paraplu zijn) meeneemt en hieronder gaat liggen.

3. Drink heel veel water

Met dit weer zweet je meer waardoor je meer vocht verliest. Zorg ervoor dat je per dag minstens twee liter water drinkt, en drink ook als je geen dorst hebt. Zet een glas of fles water naast je op je bureau of tafel waardoor je er zo bij kunt en er niet speciaal voor hoeft op te staan. Ben je het saaie water een beetje moe? Vul dan een kan water, doe er wat schijfjes limoen en munt in en zet dit in de koelkast zodat het even in kan trekken. Het blijft nog steeds water, maar het is wel een stuk smakelijker en verfrissender.

<imgalt=''sdf'' title=''sf'' title=''hitte'' src="https://media.giphy.com/media/r9VJqNsZFRUhW/giphy.gif" /> alt=''hitte''

4. Beperk lichamelijke beweging

Als je wilt gaan sporten, doe dit dan in de ochtend of in de avond. Probeer zo min mogelijk in de middag te gaan sporten. ’s Middags sporten in de sportschool is echter geen probleem, aangezien de meeste sportscholen wel een airco hebben. Wil je nu toch gaan sporten of wandelen? Doe dit dan in het bos. De bomen houden namelijk veel zonlicht tegen en er is vrijwel overal schaduw te vinden. Moeder Natuur helpt je wel een beetje om toch nog te gaan sporten ;)

5. Matig met alcohol en cafeïne

Hoe lekker is het nu om een terrasje te pakken met warm weer? Heerlijk natuurlijk. Maar als je een grote fan bent van een wijntje, een biertje of een kopje koffie dan moet ik je een beetje teleurstellen. Met warm weer kun je deze dingen namelijk beter vermijden. Een of twee glazen/kopjes per dag kan echt geen kwaad, maar let er wel op dat je er niet te veel van drinkt. Alcohol en cafeïne zorgen er namelijk voor dat je lichaam sneller de neiging heeft om uit te drogen, dus zorg ervoor dat je er genoeg water bij drinkt om uitdroging te voorkomen.

6. Draag katoenen kleding

Het is steeds lastiger om kleding te vinden die grotendeels uit katoen bestaan. Steeds meer kleding wordt gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester, en dit stofje gaat niet goed samen met warm weer omdat het vaak de warmte vasthoudt, terwijl katoen een stuk luchtiger is waardoor je het sneller wat koeler hebt.

7. Houd je huis koel

Doe het rolluik dicht naar beneden  of zorg dat de gordijnen dicht zijn voordat je de deur uitgaat. Laat de ramen wel op een kier staan, zodat het niet te benauwd wordt. Slaap ook onder een dunne deken en slaap op een andere plek als je slaapkamer echt te warm is.

Je lichaam went na zo’n twee à drie weken aan de hitte, maar vaak duurt de warmte in ons land niet zo lang, waardoor we er niet aan kunnen wennen. Daarom moeten we dus maatregelen treffen en dingen aanpassen om onszelf erdoorheen te slaan en, hey, wil je nu eens échte verkoeling hebben? De supermarkt heeft vaak koelingen die veel groter zijn dan je eigen koelkast of diepvries, dus doe je boodschappen lekker rustig aan, of blijf gewoon lekker lang voor de koeling staan en doe alsof je niet weet welk pakje boter je nodig hebt ;)

Dit artikel is geschreven door één van onze gastbloggers Suniva Vollenberg.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.