STUDENTJOB BLOG

Een dagje weg in eigen land, dan denk je al snel aan plekken als het Rijksmuseum, de Efteling of Madurodam. Maar er zijn ook andere bijzondere historische plekken in ons kikkerlandje die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken!

  • De Poezenboot – Amsterdam

De Poezenboot is een dierenasiel dat drijft op een kanaal in Amsterdam. Het werd in 1966 door Henriette van Weelde opgericht als een tehuis voor verdwaalde, zieke en verlaten katachtigen en is sindsdien uitgegroeid tot een officiële liefdadigheidsorganisatie. De huis boot biedt plaats aan maximaal 50 katten, waarvan 14 permanente bewoners. Menselijke bezoekers zijn ook welkom op het schip. Velen komen om een kat te kiezen voor adoptie, maar toeristen zijn ook van harte welkom om langs te komen en een kat achter de oren te krabben. De Poezenboot ligt in het centrum van Amsterdam, op ongeveer 10 minuten lopen van het centraal station. De boot is dagelijks geopend van 13.00 tot 15.00 uur met uitzondering van woensdag en zondag.

  • Fort Bourtange - Bourtange

Sterren forten, ook wel vijfzijdige forten genoemd, ontworpen om bewakers een panoramisch zicht te geven op mogelijke aanvallers, ontstaan in Italië in de 15e eeuw. Met de optimale structuur voor bescherming tegen bedreigingen werden sterren forten jarenlang gebruikt in de Italiaanse oorlogsvoering en uiteindelijk verspreid naar Groningen, waar het Bourtange-sterren fort werd gebouwd in 1593.Tegenwoordig is Bourtange een van de meest fascinerende en unieke historische gebieden van Nederland. Een dorp met slotgrachten waar je letterlijk bovenop een ster kunt lopen.

  • Museum Speelklok – Utrecht

De Speelklok bestaat al sinds 1958, voortgekomen uit een tentoonstelling van zelf-spelende muzikale constructies. Oorspronkelijk was de nasing, click, melodie-making collectie gepresenteerd in een gedeelte van een kerk, maar dankzij een groep bekend als de ‘Friends of the Mechanical Organ’ is de permanente tentoonstelling gegroeid en uiteindelijk verplaatst naar de huidige locatie.

  • Piramide van Austerlitz - Woudenberg

Gebouwd door het Franse leger in 1804, is dit oriëntatiepunt in het hart van Nederland nagebouwd naar de Piramide van Khufu in Egypte. Slechts een paar jaar na de bouw werd de naam veranderd om de overwinning van Napoleon in de slag om Austerlitz in 1806 te herdenken. De piramide van Austerlitz is momenteel een populaire toeristische attractie, omringd door een kermis, café en andere moderne voorzieningen. De piramide is gemakkelijk met de auto te bereiken. Het parkeerterrein ligt langs de N224 richting het oosten van Zeist. Reis je met het openbaar vervoer? Bus 81 vanaf station Driebergen-Zeist stopt vlak voor het kleine bezoekerscentrum.

  • Kasteelruïne Fluweelengrot – Valkenburg

Op een heuvel in de stad Valkenburg, in de zuidelijke provincie Limburg, liggen de ruïnes van een kasteel bovenop een uitgestrekt netwerk van tunnels en doorgangen, beter bekend als Kasteelruïne Fluweelengrot. De ruïnes en de grot zijn open voor publiek van 1 april tot en met 31 december van 10.00 tot 17.30 uur. Let op: de grot is alleen te bezoeken onder begeleiding! Daarnaast is er slecht één toegangsprijs: € 10 voor volwassenen.

  • Plompe toren – Burgh- Haamstede

Een bakstenen kerktoren aan de Zeeuwse kust is het enige dat is overgebleven van een stad die verloren is gegaan door de zee. De toren is de bewaker van het verhaal van een gevangen zeemeermin, haar gekke meerman, en hun vloek over een gemeenschap uit de 16e eeuw. De Plompe toren ligt op een klein kusteiland op ongeveer 75 kilometer rijden van Rotterdam. Je kunt het de toren het hele jaar door bezoeken. Ze zijn 7 dagen per week geopend van 9.00 tot 18.00 uur en er is voldoende parkeergelegenheid naast de toren.

  • The Wall Poems – Leiden

Meer dan 100 gedichten zorgvuldig met de hand geschilderd op openbare muren in de stad Leiden. Dan zijn The Wall Poems. Inclusief werken van bekende dichters als Shakespeare en E.E. Cummings. Reis je met het openbaar vervoer naar Leiden? Wanneer je het station verlaat en richting het centrum van Leiden kom je de gedichten tegen op muren in de kleine universiteitsstad.

  • Castle d’Oultremont – Nieuwkuijk

Een roze kasteel kom je normaal gesproken alleen tegen op de pagina’s van een sprookjesboek. Toch kan je zo tegen een roze kasteel aanlopen in Nieuwkuijk. Daar ligt namelijk Castle d’Oultremont, gelegen op het oude terrein van kinder themapark Het Land van Ooit. Gebouwd in 1989, was het zijn eigen kleine sprookjeswereld, compleet met prachtige verhalen personages. Wil je dit kasteel graag bezoeken? Er is gratis parkeergelegenheid in de buurt van de Kasteellaan. Vanaf is het maar een klein stukje lopen om de metalen deur die naar de Poort van Heusden leidt te bereiken.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.