STUDENTJOB BLOG

Ieder semester begin je weer met goede voornemens. Dit keer ga je er écht voor zorgen dat het niet nodig is om jezelf een week lang als een kluizenaar op te sluiten in je muffe studentenkamer. Dit keer geen gebroken nachten door eindeloos blokken omdat je weer eens alle colleges hebt gemist. Niet bij medestudenten slijmen om samenvattingen te krijgen, omdat je het studieboek de afgelopen maanden niet eens hebt aangeraakt. Nee, dit keer ga je het helemaal anders doen! Fris, uitgeslapen en goed voorbereid je tentamens in. Glansrijk de finish halen met prachtige cijfers, zonder twee weken lang geen daglicht te zien. Misschien ben jij dit keer zelfs wel die student die zijn medestudenten redt met een fantastische samenvatting. Klinkt als een droom, nietwaar? Dankzij deze 4 tips zorg jij ervoor dat je dit keer écht goed voorbereid je tentamens ingaat!

1. Zorg dat je ruim op tijd bent

Het is misschien een open deur, maar zorg dat je ruimschoots op tijd bij de tentamenzaal arriveert. Houd daarbij ook rekening met een eventuele wisseling van zaal of een trein met vertraging. Het is immers niet alleen voor jezelf vervelend om op het nippertje binnen te komen, ook je medestudenten hebben er last van. Zorg daarom dat je rustig en zonder stress aan je tentamen kunt beginnen.  

2. Maak een realistische planning

Voor veel studenten klinkt het maken van een planning vooral als een tijdrovende, extra opdracht. En eerlijk is eerlijk, je moet er zeker even wat tijd in steken. Die tijd verdien je echter wel dubbel en dwars terug. Hoeveel relaxter is het om vanaf het begin van het semester iedere dag een paar dode uurtjes te vullen met lezen en samenvatten, zodat je de weken voor je tentamen ook nog gewoon een sociaal leven kunt hebben? Niet als een zombie naar je tentamen, maar de avond daarvoor lekker naar de bioscoop en met een uitgerust hoofd naar bed. Geen ster in het maken van een planning in Words of Excel? Het klinkt misschien als een hoop gedoe, maar overweeg serieus het volgen van een effectieve office training. Niet alleen handig voor tijdens je studie, maar het is ook nog eens van toegevoegde waarde voor je cv en dus handig voor als je later een leuke baan zoekt.

3. Zorg voor voldoende rust!

Goed voorbereid je tentamens ingaan draait gelukkig niet alleen om zoveel mogelijk studeren. Sterker nog, het nemen van voldoende pauzes is zeker zo belangrijk! Na twee uur blokken loont het om even 15 tot 30 minuten helemaal niks te doen of om gezellig met je vrienden te kletsen. Daarna zijn je hersenen weer klaar voor een nieuwe studeersessie. Probeer tijdens of na een studiedag ook even te sporten en plan de avond voor je tentamen een rustige, gezellige activiteit in. Zo ga je met een kalm en fris hoofd je tentamens in. Vele malen effectiever dan tot de laatste minuut keihard blokken!

4. Blijf relaxt

Natuurlijk, je wil super graag je tentamens halen en zo snel mogelijk dat diploma bemachtigen. Probeer echter wel relaxt te blijven en alles in perspectief te zien. Een tentamen een keer niet halen is niet het einde van de wereld en zeker geen slapeloze nachten of paniekaanvallen waard. Wanneer je tip de eerste drie tips hebt opgevolgd, mag je trots zijn op jezelf. Blijf relax en doe je best, meer kunt je niet doen!

Bronnen:
De 5 beste tips voor het maken van een tentamen. (2015, 13 januari). Geraadpleegd op 8 januari 2019, van https://www.studenten.net/artikel/de-5-beste-tips-voor-het-maken-van-een-tentamen

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.