STUDENTJOB BLOG

social media

De diverse sociale mediakanalen worden steeds vaker gebruikt om kandidaten te werven en selecteren. Het is dan ook verstandig om, indien je gaat solliciteren, je sociale mediaprofielen in orde te maken. Wie een goede online identiteit heeft maakt namelijk meer kans op een baan. Daarnaast is het ook zo dat maar liefst 92 procent van de recruiters jouw sociale mediaprofielen bekijkt voordat ze je uitnodigen op een gesprek. Ook daarom is het dus ontzettend belangrijk om online een goede indruk te maken! Zorg ervoor dat zaken die je liever privé houdt (of zou moeten willen houden) ook daadwerkelijk zijn afgeschermd voor onbekenden. Een kwart van de Nederlanders heeft dit echter nog niet op orde! Zij zijn online bijvoorbeeld te zien op uit de hand gelopen stapavonden of op iets in te weinig verhullende foto’s. Natuurlijk zijn recruiters ook mensen, maar als ze het voor het uitkiezen hebben zullen ze iemand die dronken op facebook te vinden is toch eerder links laten liggen. Zorg er dus voor dat je presentatie online dik in orde is. Wij geven alvast 3 handige tips, zodat je social media op de juiste wijze in kunt zetten bij het solliciteren.

 

1. Zorg dat openbare informatie representatief is

 

Jouw sociale mediaprofielen zijn je online visitekaartje. Wees je dus altijd bewust van je online presentatie en vraag jezelf af wat je online uit wilt stralen. Welke digitale boodschap wil jij de wereld insturen? Google jezelf eens en kijk welke informatie je terug kunt vinden. Is er informatie bij die eigenlijk alleen bestemd is voor familie en vrienden? Maak je hiermee een goede eerste indruk of klopt het beeld dat geschetst wordt niet? Verwijder alle foto’s die niet representatief zijn of zorg dat ze worden afgeschermd voor onbekenden. Doe dit ook met tekstuele uitingen. Ben je ooit helemaal uit je stekker gegaan op een forum of heb je reacties geplaatst waar je achteraf niet trots op bent? Zorg er dan voor dat deze teksten niet meer te vinden zijn. Ze kunnen funest zijn voor je kansen op een baan.

 

 

2. Maak werk van je LinkedIn profiel

 

LinkedIn is het beste sociale platform om gevonden te worden of vacatures te vinden. Steeds meer bedrijven en recruiters zoeken potentiële nieuwe werknemers dan ook via LinkedIn. Ook controleren zij steeds vaker het profiel van kandidaten om bijvoorbeeld werkervaring en aanbevelingen te verifiëren. Vreemd genoeg zijn er nog steeds veel werkzoekenden die niet over een goed profiel beschikken op dit populaire platform. Een gemiste kans! Trek er een middag voor uit om je profiel helemaal compleet te maken. Je zult merken dat het loont. Kies daarbij voor een neutrale, professionele profielfoto. Dit wekt vertrouwen. Zorg daarnaast voor een pakkende headline, waarbij je expliciet laat weten waarnaar je op zoek bent. Bijvoorbeeld: startend jurist zoekt functie als juridisch medewerker bij een groot internationaal bedrijf. Je kunt niet duidelijk genoeg zijn! Vraag daarnaast enkele ex-werkgevers of collega’s of ze je willen aanbevelen op LinkedIn. Dit kunnen zij doen via recommendations of door je skills te onderschrijven.

 

3. Netwerken via social media

 

Je hebt ervoor gezorgd dat je een representatieve online identiteit hebt en je LinkedIn profiel ziet er fantastisch uit; tijd om te gaan netwerken! Zorg ervoor dat je online visitekaartje bij de juiste mensen terecht komt. Dit kun je doen door voor jou interessante bedrijven te gaan volgen. Ook is het slim om de profielen van belangrijke recruiters of managers binnen die bedrijven te bekijken. Zij krijgen hier namelijk een melding van en zullen daarom geneigd zijn ook jouw profiel te bezoeken. Vind je het lastig om jezelf online te profileren of heb je moeite met netwerken? Dan kan een social media training uitkomst bieden. Voor je het weet sleep je die gewilde baan eindelijk binnen!

 

social media

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.