STUDENTJOB BLOG

Studentenkamer

 

Als je op zoek bent naar een studentenkamer in een studentenstad, heb je vast wel gemerkt dat dit niet de simpelste klus is. That's probably why you're here. De vraag naar studentenwoningen is hoog en het aanbod is laag. Toch is het niet onmogelijk om aan een leuke kamer te komen. Met deze onderstaande tips zullen wij je zoektocht vergemakkelijken.

 

1. Begin je zoektocht op tijd

Er heerst veel concurrentie op de studentenwoningmarkt. Wees andere studenten een stapje voor en begin heel vroeg met het intensief zoeken naar een woning. Hoe eerder hoe beter.  

 

2. Zorg ervoor dat je ingeschreven staat bij een woningbouw

De wachttijd voor een woning kan oplopen tot jaren. Schrijf je daarom op tijd in (meteen op je 18e) op een woonnet in de stad waar jij een woning zoekt. Dit kan makkelijk online! Hier kun je vervolgens reageren op woningen in de desbetreffende stad.  

 

3. Word lid van Facebook groepen

Voor elke studentenstad is er wel een Facebook groep of pagina voor studenten die op zoek zijn naar een woning. Hier worden vooral tips gedeeld, gezocht naar huisgenoten of een studentenkamer. Op zoek naar een kamer in Amsterdam? Neem dan bijvoorbeeld een kijkje in de Facebookgroep Kamer Gezocht/Aangeboden in Amsterdam.

 

4. Internet

Google it! Er bestaan tal van websites waar je huurwoningen kunt zoeken. Kijk bijvoorbeeld op kamernet. Elke studentenstad heeft wel een website waar je naar studentenwoningen kunt zoeken. Dus open je webbrowser en ga aan de slag!

 

5. Zet je netwerk in

Ben je actief op Instagram, Facebook, Snapchat of Twitter? Plaats dan een oproep dat je op zoek bent naar een kamer en wellicht weet iemand iets voor je. Vraag eventueel of je vrienden of volgers jouw berichtje willen delen.   

 

6. Notes

Briefjes ophangen! Dit kan ook een effectieve manier zijn om een studentenkamer te vinden. Hang briefjes op in de supermarkt of op school met de mededeling dat je op zoek bent naar een kamer en laat je gegevens achter.

 

7. Studentenvereniging

Lid zijn van een studentenvereniging brengt naast de gezelligheid en netwerkuitbreiding nog andere voordelen met zich mee. Je kunt namelijk in sommige gevallen huisvesting toegewezen krijgen. Check welke studentenverenigingen actief zijn en meld je aan in de regio waar jij wilt studeren en wonen.  

 

8. Studentenhuisvesting vereniging

Schrijf je in bij een studentenhuisvesting vereniging! De twee bekendste zijn DUWO en SSH (Stichting Studenten Huisvesting). Bij deze stichtingen kun je op zoek naar een studentenkamer. Je betaalt eenmalig een klein bedrag en bouwt een inschrijfduur op om sneller aan een woning te komen bij een langere inschrijftijd.

 

9. Samen sta je sterker

Als je meerdere mensen kent die op zoek zijn naar een woning, is het een idee om met z'n allen een huis te huren in plaats van een losse kamer. Zo kun je verschillende kosten zoals huur en energie onderling verdelen.

 

10. Antikraak

Out of options? Misschien dat antikraak een oplossing voor je is bij het zoeken naar een studentenwoning. In elke stad staan er wel lege panden waar je tijdelijk kunt verblijven. Er zijn wel risico´s aan verbonden. Zo kun je er elk moment uitgezet worden. Maar er zijn ook studenten die er een hele lange tijd kunnen verblijven. Wie niet waagt wie niet wint… Veel succes ;)

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.