STUDENTJOB BLOG

Brandend geld

Bijna iedereen is wel student geweest, is het nog, of wordt het binnenkort. Elke ervaring verschilt en de één heeft de tijd van zijn of haar leven terwijl de ander niet kan wachten totdat de studentenjaren voorbij zijn. Maar bij bijna elke student is er één ding wat vaak voor ellende zorgt en dat is een tekort aan geld, zowel persoonlijk als zakelijk… Ik ben er zelf ook maar al te bekend mee en er is niks rotter dan een vet festival of een avondje bier zuipen moeten missen omdat het geld op begint te raken voor deze maand. 

Hoe de F is m’n geld nu al op?

Maar ja, als je maximaal leent of best prima verdient, hoe kan het dan zijn dat geld een constante struggle is? Dit kan aan meerdere dingen liggen, zoals een hoge huur, dure verzekeringen, niet kunnen sparen of toch iets te makkelijk je money spenderen (aan misschien wel vrij nutteloze dingen). Wonen in Amsterdam is bijvoorbeeld hartstikke leuk, maar voor de lage huurprijzen hoef je het niet te doen en die nieuwe jas is top, maar ja, heb je die echt nodig? Kun je dat geld niet beter op je spaarrekening zetten? Met dit spendeergedrag ben je ook veel minder goed voorbereid op plotselinge hoge kosten, zoals de reparatie van je scooter omdat ‘ie gevallen is, of het aanschaffen van een nieuwe koelkast want de oude is toch echt de pijp uit. 

Entrepreneurs van de toekomst

Geld is niet alleen een probleem in persoonlijke situaties, maar er zijn ook genoeg studenten die bijvoorbeeld een kleine business willen starten vanuit huis. Je kent ze vast wel, of misschien ben je die persoon zelf, die websites bouwen of online consultancy aanbieden. Om daar mee te beginnen heb je toch echt wel centen nodig, maar waar haal je die vandaan? Een maximale DUO lening support je jezelf net mee en het geld van een bijbaan gaat misschien al op aan je huur (of aan de leuke dingen in het leven). Een oplossing is misschien om geld te lenen, maar ja, je bent student… welke bank gaat daarmee akkoord als financiële zekerheid al een groot vraagteken is voor jezelf? Daarnaast wordt het vaak te moeilijk gemaakt en zijn de kosten verstikkend, so... what to do?

What to do?

Veel van de genoemde issues zijn vrij makkelijk op te lossen, al is het iets waar nog genoeg studenten geen tijd aan besteden, wat zonde is! Vooral het laatst benoemde probleem komt steeds vaker voor omdat studenten steeds meer beginnen met het opzetten van kleine bedrijven. Dan nu de grote vraag: hoe voorkom je een tekort aan geld?! Hier een klein lijstje met wat handige tips:

  • Kijk naar je maandelijkse vaste lasten; zijn er dingen die je niet gebruikt of wat goedkoper kan, laat het dan gaan of zoek naar een goedkoper alternatief! Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, een andere zorgverzekering kan al gauw 20 euro per maand schelen;
  • Leer sparen door een spaarrekening te openen waar je niet 1, 2, 3 bij kan. Misschien een beetje kinderachtig - maar hey, alle kleine beetjes helpen - vraag je ouders of ze de rekening kunnen beheren;
  • Check bij leningen verschillende opties, vergelijk banken met elkaar en zie welke het meest voordelig is.

Als je hier hulp bij nodig hebt, dan heeft deze vergelijkingssite voor verzekeringen een superhandige tool om je op weg te helpen. Deze tool vergelijkt bedrijven die spaarrekeningen en verzekeringen aanbieden, en bedrijven die leningen bereikbaar maken voor studenten. Dit alles om voor jou de beste en goedkoopste optie te vinden!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.