STUDENTJOB BLOG

Studenten, we zijn nogal een volk. We drinken veel, slapen weinig en eten “gezond”. Met gezond bedoel ik natuurlijk ongezond, maar waarom eten wij studenten nou zo ongezond? Er zijn veel verschillende redenen voor studenten. Maximaal genieten is vaak een motto die tot ongezond eten resulteert. En dat betekent minimaal een keer in de week pizza. Tijd te kort, is een andere reden voor een vaak wat ongezonder eetpatroon. En uiteraard; geld te kort. Een burger is vaak goedkoper dan een maaltijd met verse groenten. We kennen het probleem. Maar al deze redenen (lees; smoesjes) betekenen niet dat we onze persoonlijke verzorging geheel links moeten laten liggen. 

De student way

Hoe kunnen we als studenten nou iets beter voor ons lichaam zorgen? Laten we beginnen bij het voedsel. Grotendeels eten wij studenten niet op de meest gezonde manier, we eten weer is een dag pizza, noedels of maar gewoon een tosti. Ik denk dat het niet echt een shock gaat zijn als ik je nu vertel dat dit niet de meest gezonde maaltijden zijn. Sterker nog, dit voldoet helemaal niet aan “de schijf van vijf”. En we weten allemaal hoe de schijf van vijf werkt, want onze volledige basisschool opleiding ging hier praktisch over. Maar toch gaan we allemaal aan de pasta en pizza zitten en niet zo zeer aan de groenten en fruit.

 

Waarom we aan de pasta en pizza zitten is omdat het ten eerste erg lekker is, maar het is ook zeer goedkoop. Vlees, vis maar ook groenten en fruit zijn over het algemeen wat duurder, en ze kosten ook veel meer moeite om klaar te maken dan pizza of pasta. Maar waarom hebben we nou persé vis, vlees, groenten en fruit nodig? Heel simpel, we hebben namelijk een bepaalde hoeveelheid vitamine nodig van elke schijf. En ik hoor je al denken: “ik eet mandarijntjes, dus ik krijg genoeg vitamine c binnen.” Helaas, zo simpel is het niet, maar het is wel een goed begin, probeer naast de mandarijnen nog meer soorten fruit te eten. En neem naast het gevarieerde fruit ook nog een vitamine c pil, zo kom je nog iets dichterbij de minimale standaard van vitamine c die we binnen moeten krijgen. Als je nou ook variërend eet met je groenten ben je wel gezond bezig. 

 

Maar nu komt het onmogelijke eten voor een student: vis. Waarom is dit zo onmogelijk? Het is belachelijk duur en wanneer je het dan eindelijk hebt, is het al over datum voordat je eraan begonnen bent. “Dan eet je toch meer vlees?” dat is ook bijna niet te doen, want vis bevat de vitamine B12. Deze vitamine zit ook in vlees, maar vele maten minder vergeleken met vis. En vitamine B12 is echt essentieel voor een student, het helpt namelijk bij het afbreken van alcohol en het helpt met concentreren en slapen, de heilige trinity van elke student. Dus tenzij je elke dag vis kan eten, ben je gewoon fucked. Maar wij hebben nog wel één tip voor je als je niet “maximaal leent maximaal leeft”: neem naast je vlees nog een aanvullende vitamine B12 pil. Vitamine B12 supplementen zijn echt essentieel als je de volgende keer een beter cijfer wilt halen voor je toets of als je gewoon simpelweg wat minder moe wilt zijn. Zijn er nog andere manieren?

Als je echt dedicated bent om gezonder te leven zijn er nog veel andere manieren om dit te doen. Begin maar met de alcoholconsumptie, want die ligt vaak te hoog bij de student. Meer sporten is ook nooit verkeerd en ga gezond en variërend koken. Als je dit toch niet zo ziet zitten, probeer dan je tekorten aan te vullen met vitamine pillen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.