STUDENTJOB BLOG

Thuis werken of studeren, het klinkt zo ideaal. Vol enthousiasme ga je er aan beginnen. Maar voor je het weet, komen er allerlei andere zaken tussen: je kinderen, het huishouden, boodschappen, telefoon, de buren, noem maar op. Hoe organiseer je alles nou zó dat het wél allemaal op rolletjes loopt? Daar gaan we hieronder verder op in.

thuis werken of studeren

  • Zorg voor een goede werkplek

Het is van essentieel belang om een plekje te hebben in huis waar je goed geconcentreerd kunt werken. Het liefst een eigen kamer waar je niet gestoord wordt, comfortabel kunt zitten en alles wat je nodig hebt bij de hand is. 

  • Zorg voor een routine

Elke dag dezelfde routine volgen, geeft je houvast. Bijvoorbeeld, eerst opstaan, wat huishoudelijke klusjes afwerken, een kop koffie maken en dan anderhalf uur aan het werk. Tijdens die anderhalf uur focus je jezelf alleen maar op je studie of werk. Alle andere zaken, behalve spoedgevallen natuurlijk, kunnen wachten. Bij je routine hoort ook een goed slaapritme. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Je kunt wel nachten doorwerken tot je er bijna bij neervalt, maar de rekening daarvoor krijg je later gepresteerd. De dagen erna ben je waarschijnlijk niets meer waard en krijg je maar weinig uit je vingers. Creëer dus een normaal dag-nachtritme, iets wat je ook zou hebben als je de deur uit zou moeten voor je werk.

  • Wees de hitte voor

Een ander punt, wat vaak vergeten wordt, is ook erg belangrijk; de juiste kamertemperatuur. Als een kamer te koud of te warm is, is het lastig om je op je werk te focussen. Onderzoeken (van o.a. de Helsinki University of Technology 2006) hebben uitgewezen dat bij een temperatuur van rond de 22 graden Celcius men de hoogste mate van productiviteit heeft. Het is dan ook een goed idee om jezelf een airconditioner cadeau te doen, zodat je tijdens de zomermaanden gewoon door kunt werken en optimaal kunt presteren. Op 10toptest.nl kun je kijken wat de voordeligste en beste airco’s van het moment zijn. Wees de hitte van de komende zomer voor en blijf gefocust op je werk.

  • Zorg voor de juiste apparatuur

Behalve een goede plek, routine en temperatuur, is je apparatuur uiteraard ook van essentieel belang. Een tweede beeldscherm kan je bijvoorbeeld enorm veel tijd schelen en een goed werkende printer eveneens. Installeer de apparatuur met de capaciteit en vereisten die je nodig hebt. Zorg ervoor dat alles goed werkt en met elkaar in verbinding staat. Zo kun je direct en zonder ergernis een papier uitprinten, werkstukken schrijven, opslaan en versturen en alle andere taken uitvoeren. Als je deze zaakjes perfect geregeld hebt, kom je veel professioneler over, werk je veel prettiger en bespaar je tijd. En tijd is geld!

Als je bovenstaande punten in acht neemt en je ook echt aan je routine houdt, lukt het je om gefocust te blijven en zal je slagen in je missie om thuis te werken of studeren.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.