STUDENTJOB BLOG

traineeship buitenland

Lijkt het jou fantastisch om de wijde wereld in te trekken, maar zit je nog in die rare fase tussen je studie en je carrière? Je kent het wel: je studie is al achter de rug, dus studeren in het buitenland is geen optie meer, maar je hebt ook nog niet genoeg werkervaring om jouw carrière in het buitenland een kickstart te geven. Dan is een internationaal traineeship voor jou dé oplossing. Met een internationaal traineeship kun je aan de slag bij de meest gave internationale bedrijven, waarbij je werkt en leert tegelijk. Klinkt een beetje als een stage, maar het voordeel van een internationaal traineeship is dat je deze ook als non-student kunt volgen. Oh, én in de meeste gevallen krijg je gewoon lekker betaald tijdens jouw internationale traineeship. Leren en geld verdienen tegelijk, wie wil dat nou niet?

Wat is een internationaal traineeship?

(Internationale) traineeships zijn tegenwoordig behoorlijk populair. Niet zo gek, want dit is een goede manier om werkervaring op te doen en te leren on the job. Je wordt als trainee opgeleid tot specialist in een bepaald vakgebied en dit doe je door middel van werken en leren tegelijk. Je krijgt hierbij persoonlijke begeleiding van een coach, die jou helpt te ontwikkelen tot ervaren specialist.

Hoe lang je werkt als trainee, verschilt per internationaal traineeship. Sommige trajecten duren een paar maanden, maar er zijn ook internationale traineeships van een aantal jaar. Je leert tijdens deze periode alle ins-and-outs van het bedrijf waarvoor je werkt kennen. Vaak krijg je als trainee de mogelijkheid om op verschillende afdelingen binnen het bedrijf te werken, zodat je zelf kunt ontdekken waar jouw interesses liggen.

Bij de meeste internationale traineeships verdien je gewoon een lekker starterssalaris. Daarbij wordt jouw opleiding tot deskundige gewoon betaald. Je kunt tijdens een internationaal traineeship dus enorm aan jezelf, skills en kennis werken, maar hoeft hiervoor niet een flinke som geld neer te leggen, zoals bij een studie wel het geval is. Ook hoef je niet te leven van een magere stagevergoeding, maar krijg je gewoon eerlijk betaald voor het werk dat je doet.

Natuurlijk kun je jouw traineeship gewoon bij een groot bedrijf in Nederland volgen, maar je kunt ook kiezen voor avontuur met een traineeship in het buitenland. Daarmee krijg je de kans om tijdelijk in een ander land te wonen zonder dat je meteen een lange en dure studie hoeft te volgen. Je hebt gegarandeerd een salaris en misschien zelfs de kans om na je internationale traineeship bij het bedrijf -en dus in het land- te blijven. Een internationaal traineeship is dus dé manier om jouw carrière in het buitenland te kickstarten.

Hoe vind je een internationaal traineeship?

Er zijn verschillende manieren waarop je een internationaal traineeship kunt volgen. Zo kun je aan het werk bij een bedrijf in het land waar je naartoe wilt, een internationale organisatie of bij een Nederlands bedrijf waarbij je voor een periode naar het buitenland vertrekt.

Wil jij een internationaal traineeship volgen bij jouw favoriete organisatie in het buitenland? Wees dan proactief door het bedrijf rechtstreeks te benaderen. Schrijf een open sollicitatie waarin je laat weten waarom jij dé toevoeging bent die ze nodig hebben. Of neem een kijkje op hun website om te zien of ze traineeships beschikbaar hebben. Weet je nog niet specifiek bij welk bedrijf jij jouw internationale traineeship wilt volgen? Geen probleem. Er zijn talloze websites en bedrijven die diverse internationale traineeships aanbieden. Ook zijn er een aantal stagebemiddelingsbureaus die naast stages ook hulp met het vinden van internationale traineeships bieden.

Een andere manier om te werken en leren in het buitenland, is om een internationaal traineeship te volgen bij een internationale instelling, zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dan kun je aan het werk op bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in een ander land. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je een lijst met internationale organisaties die stages en traineeships aanbieden.

Ook kun je een internationaal traineeship volgen bij een Nederlands bedrijf dat ook internationale vestigingen heeft. Hierbij is je traineeship gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk in het buitenland. Bedrijven als ING of Achmea bieden vaak dit soort traineeships.

Andere dingen die je moet regelen voordat je begint aan jouw internationale traineeship

Heb jij een gaaf internationaal traineeship gevonden en ben je aangenomen? Way to go! Maar voordat je in dat vliegtuig stapt, zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen. Denk hierbij aan dingen zoals een woning, een verzekering, een verblijfsvergunning en een bankrekening. Alles al geregeld? Dan ben je klaar om je leven in een nieuw land te beginnen!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.